Share the post "Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets"
Zawsze chciałam przyrządzić coś z gęsi, ale jakoś bałam się podjąć to wyzwanie, zresztą gotuję dla 2 osób, a ona taka wielka 🙂 Byłam kiedyś na warsztatach kulinarnych gdzie uczyliśmy się przyrządzać właśnie gęś i już wtedy obiecałam sobie, że przymierzę się do tematu. Teraz nastał w końcu ten moment, gdyż już 11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina i zgodnie z przysłowiem „Na Świętego Marcina dobra gęsina” postanowiłam w końcu ją przyrządzić.
W związku z tym, że oprócz prowadzenia bloga pracuję na pełny etat, cenię sobie dania szybkie, łatwe, no i oczywiście smaczne. Tutaj z pomocą przyszedł mi Krakus, który wprowadził do swojej oferty produkty przygotowane są metodą Sous vide, w tym właśnie moją ukochaną pierś z gęsi.
Produkty Krakus przygotowane metodą Sous vide, której nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie „w próżni”, polega na długotrwałym gotowaniu mięsa w próżni w odpowiedniej temperaturze między od +50C do +90C. Dzięki szczelnemu zamknięciu mięsa z przyprawami w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaje w jej wnętrzu, a mięso jest delikatne i soczyste. Tak przygotowane przez producenta mięso Krakus wystarczy wyjąć z opakowania i podgrzać w piekarniku przez 30 minut. Pyszny obiad w kilka chwil!
Pomijając już samą szybkość przygotowania, mięsa Krakusa przygotowane w ten sposób są zwyczajnie zdrowe bo np. w składzie piersi z gęsi znajdują się tylko pierś z gęsi bez kości ze skórą (83%), woda, sól, glukoza, aromat. Można? Można!
Dziś przedstawiam Wam pomysł na obiad, który można wykonać dosłownie w 30 minut, czyli w tyle ile piecze się pierś gęsi Krakusa. Pyszna, soczysta i świetnie doprawiona pierś z gęsi, podana z puree dyniowym z mascarpone i parmezanem i z sosem maślanym z szałwią. Do kompletu proponuję też pieczone buraczki w glazurze balsamiczno- miodowej, które doskonale komponują się z gęsią. Przepis wygląda na skomplikowany, jednak zapewniam, ze jest bardzo łatwy i większość robi się sama w piekarniku:)
Na początku podeszłam do piersi z gęsi Krakusa z lekką rezerwą, jednak postanowiłam postępować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i zobaczyć jaki będzie efekt. Zgodnie ze wskazówkami wyjęłam pierś z folii i umieściłam skórą do góry w załączonej foremce. Wrzuciłam do nagrzanego piekarnika razem z warzywami i gdzieś tak w połowie pieczenia odlałam do garnuszka część wytopionego tłuszczu, oczywiście do wykorzystania w przyszłości np. do smażonych na gęsim tłuszczu ziemniaczków:). Po wyjęciu z piekarnika okazało się, że pierś wygląda bardzo smakowicie. Chrupiąca skórka i delikatne, soczyste mięso – podsumowując nie zawiodłam się i gorąco polecam! Co do wielkości piersi, u mnie 1 wystarczyła dla 3 osób z dużą ilością puree i buraczków 😉
Scroll down for recipe in English
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami
(4 porcje)
Składniki:
- 1 lub 2 wolno gotowane piersi z gęsi Krakus
Składniki na puree:
- 1 średnia dynia piżmowa, z usuniętymi nasionami i pokrojona w 1 cm kawałki
- olej roślinny
- sól i pieprz
- 200 g mascarpone
- ½ szklanki startego parmezanu
Składniki na sos:
- ½ szklanki masła
- 2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
Składniki na buraczki:
- 6 małych buraczków, obranych i pokrojonych w ósemki
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1/3 szklanki octu balsamicznego dobrej jakości
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik ustaw go na 200 0C. Umieść pierś gęsi w piekarniku według wskazówek na opakowaniu.
- Dynię można przygotować równolegle z gęsią. Umieść ją na blaszce do zapiekania, skrop oliwą i dokładnie ją w niej obtocz o dopraw os serca solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez, aż dynia będzie miękka.
- Za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórek i przełóż go do pojemnika blendera. Dodaj mascarpone i parmezan i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
- Buraki także można przygotować w piekarniku wraz dynią i gęsią. Umieścić obrane i pokrojone buraki na kawałku folii aluminiowej, skrop i obtocz w oliwie i dopraw porządnie solą i pieprzem. Zawiń folię tworząc luźny pakiecik i włóż do piekarnika. Piecz 20-30 aż buraczki będą miękkie, może to potrwać dłużej jeżeli będą w większych kawałkach.
- Gdy wszystko się piecze, rozgrzej średni i szeroki rondelek na średnim ogniu, wlej ocet balsamiczny i miód, dokładnie wymieszaj rózgą i gotuj aż odparuje połowa objętości płynu a glazura zgęstnieje. Umieść upieczone buraki w misce, wlej glazurę i dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie przygotuj sos z palonego masła. Rozpuść masło na średnim ogniu na małej patelni i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż masło zbrązowieje, uważaj żeby nie przypalić! Dodaj czosnek i smaż przez 30-45 sekund, następnie dodaj szałwię, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Wyłóż na talerze puree, na nim umieść pokrojone piersi gęsie, dodaj buraczki, polej sosem maślanym i podawaj.
Smacznego!
English version
Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets
(4 servings)
Ingredients:
- 1-2 precooked goose breasts Krakus
Ingredients for puree:
- 1 medium-sized butternut squash, seeds discarded, and cut into 1 cm half discs
- vegetable oil
- salt and pepper
- 200 g mascarpone
- ½ cup parmesan cheese, grated
Ingredients for sauce:
- ½ cup butter
- 2 large garlic cloves, minced
- 2 tbsp fresh sage, minced
Ingredients for beets:
- 6 small beets, peeled and cut into eights or smaller pieces
- 1 tbsp extra virgin olive oil
- salt and pepper
- 1/3 cup good quality balsamic vinegar
- 2 tbsp honey
Preparation:
- Preheat the oven to 200 0C. Place goose breast in the oven according to package directions.
- The butternut squash can be prepared in the oven alongside the goose. Place butternut squash halves flesh side down on the prepared baking sheet, lightly brush squash with oil and season with salt and pepper and roast in oven for 20 minutes, until butternut squash is fork tender.
- Scoop flesh from the skins into a food processor, add mascarpone and parmesan cheese and pulse until well combined and smooth. Season with extra salt and black pepper to taste if desired. Keep warm until ready to serve.
- Beets can be prepared in the oven alongside butternut squash and goose. Put peeled and chopped beets on a on a sheet of aluminum foil, rub them with oil, sprinkle with salt and pepper, and wrap the foil loosely around them. Put the foil packet on a baking sheet and put into the oven for 20-30 until fork tender, or longer depending on how tender your beets are.
- Heat a wide saucepan over medium heat. Put balsamic vinegar and honey, and whisk until thick and shiny and reduced by about half and remove from heat. Put roasted beets into a serving dish and toss with balsamic and honey reduction.
- Meanwhile prepare the brown butter sage sauce. Melt butter in a small sauté pan over medium heat and cook butter until it begins to brown, swirling the pan occasionally. Add garlic and cook for about 30-45 seconds, then add sage leaves. Stir until combined and turn off heat.
- To serve, plate a large spoonful of butternut squash puree on a plate, top with sliced goose breast and drizzle brown butter sage sauce over top.
Enjoy!
Dodaj komentarz