Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate"

  • Facebook
  • X

Wiem, że już dawno po świętach, jednak chciałam podzielić się przepisem na jeszcze jeden mazurek. Tym razem dla wielbicieli mniej słodkich wypieków, do których sama się zaliczam 😉 Bardzo krucha, maślano-migdałowa podstawa, słodkie wiśnie i gorzka czekolada. Polecam nie tylko na święta!

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia

mazurek

Scroll down for recipe in English

Mazurek z wiśniami i czekoladą

( blaszka 30×40 cm)

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 15o g mielonych migdałów
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka

Składniki na masę:

  • 150 g mielonych migdałów
  • 1 białko jajka
  • 2 szklanki wiśni bez pestek (z konfitury lub kompotu)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki masła
  • uprażone na suchej patelni migdały do posypania
  • kandyzowane wiśnie do podania

Przygotowanie:

  1. W misce miksera wymieszaj mąkę z migdałami, po czym wmieszaj masło. Następnie dodaj cukier i żółtka, mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta.  Rozwałkuj je, wyłóż nim natłuszczoną formę do ciasta i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie nakłuj je gęsto widelcem, wyłóż białko wymieszane z resztą migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz do zarumienienia, około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia, po czym wyłóż na niego przygotowane wiśnie.
  3. Posiekaną czekoladę umieść  w małym rondelku, dodaj 5 łyżek wrzącej wody i rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodaj śmietankę, masło i wymieszaj do połączenia się w jednolitą masę.
  4. Rozprowadź czekoladę na przygotowanym cieście, posyp migdałami i odstaw do wystudzenia. Podawaj z kandyzowanymi wisienkami.

Smacznego!

mazurek

English version

Easter shortbread with cherries and chocolate

(30×40 cm baking pan)

Ingredients for the dough:

  • 150 g of flour
  • 15o g ground almonds
  • 150 g unsalted butter
  • 4 tbsp icing sugar
  • 3 egg yolks

Ingredients for the filling and topping:

  • 150 g ground almonds
  • 1 egg white
  • 2 cups pitted cherries (from jam or compote)
  • 200 g of dark chocolate
  • 6 tablespoons of cream
  • 2 teaspoons unsalted butter
  • toasted almonds for sprinkling
  • candied cherries to serve

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached, combine the flour with almonds, stir in the butter. Add the sugar and egg yolks, keep mixing it until it forms a dough. Use a rolling pin to roll it about 0,5 cm thick. Put into a greased baking pan and refrigerate for an hour.
  2. After this time, prick the dough with a fork and spread egg white mixed with almonds. Bake until golden brown, for about 20-25 minutes. Remove from oven, set aside to cool down, then add cherries .
  3. Place the chopped chocolate in a small saucepan, add 5 tablespoons of boiling water and dissolve by heating over low heat. Next add the cream and butter and mix to combine.
  4. Spread the chocolate onto the prepared crust with cherries, sprinkle with toasted almonds and set aside to cool. Serve with candied cherries.

Enjoy!

wiśnie

Share the post "Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, czekolada, gorzka czekolada, mazurek, migdały, święta, słodkości, Wielkanoc, wiśnie, wypieki

« Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta
Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock »

Comments

  1. Michał says

    28 kwietnia 2014 at 12:08

    Proste a niezwykle efektowne. Jako ciekawostkę dodam, że można użyć mlecznej czekolady. To dla tych wszystkich, którzy nie lubią gorzkiej. Nie rozumiem jak można jej nie lubić, ale… 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 kwietnia 2014 at 12:41

      słuszna uwaga:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

Postny-kapusniak-z-grzybami -Cabbage-and-mushroom-soup

Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup

Szybki-makaron-z-owocami-morza-Easy-seafood-pasta

Szybki makaron z owocami morza / Easy seafood pasta

Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress