Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Ryby i owoce morza / Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu odkryłam, że w pobliskim centrum handlowym organizowane są targi produktów regionalnych. Z radością zaopatruję się tam w pyszne pieczywo na zakwasie, sery i co dla mnie najważniejsze – ryby. Co prawda te produkty do najtańszych nie należą, jednak zapewniam, że warto. Ostatnio przyuważyłam stoisko z wędzonymi rybami i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Takim to sposobem zostałam szczęśliwą posiadaczką pięknego, wędzonego pstrąga i kawałka wędzonej polędwicy z tuńczyka. Polędwica i połowa pstrąga bardzo szybko zostały spożytkowane na kanapki, a z drugiej połowy pstrąga skonstruowałam taką oto pyszną pastę. Polecam!

Scroll down for English

pasta

Pasta z wędzonego pstrąga

(2 szklanki)

Składniki:

  • 220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • chlust sosu Worcestershire
  • 150 g wędzonego pstrąga, posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku, plus do dekoracji
  • 3 dymki, białe i zielone części, posiekane
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

  1. Umieść ser, śmietanę, sok z cytryny i sos Worcestershire w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.  Wmieszaj posiekanego pstrąga, koperek, dymkę, kapary i pieprz cayenne lub dorzuć do blendera i zmiksuj całość jeśli lubisz gładsze pasty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Przechowuj w lodówce, przed podaniem udekoruj koperkiem i ewentualnie kaparami.

Smacznego!

pasta

English version

Smoked trout paste

(2 cups)

Ingredients:

  • 220 g cream cheese, room temperature
  • 1/4 cup sour cream
  • 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
  • dash of Worcestershire sauce
  • 150 g smoked trout, finely minced
  • 1 tablespoon chopped fresh dill, plus more for garnish
  • 3 scallions, white and green parts, chopped
  • 1 tablespoon capers, drained
  • 1/8 teaspoon ground cayenne pepper
  • salt and ground black pepper

Preparation:

  1. Put the cream cheese, sour cream, lemon juice and Worcestershire in a blender and blend until smooth. Fold in the trout, dill, scallions, capers and cayenne pepper. Season with salt and pepper to taste.
  2. Leave in the fridge to set until ready to serve. Garnish with fresh dill and capers.

Enjoy!

 

Share the post "Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Ryby i owoce morza, Śniadanie Tagged With: chilli, kapary, pstrąg, ryba, śniadanie, zioła

« Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock
Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup »

Comments

  1. Michał says

    2 maja 2014 at 08:56

    Świetny przepis. Najlepsze jest to, że wystarczy tylko zmienić rybę i już mamy pastę o innym smaku. Wędzony pstrąg to poezja. Pyszota.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 maja 2014 at 09:14

      O taaak:)

      Odpowiedz
  2. Pati says

    2 maja 2014 at 09:12

    Z pstrągiem musi być pyszna!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 maja 2014 at 09:15

      Jest, polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce

Zupa z soczewicą i szpinakiem / Lentil and spinach soup

Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce

Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower

Curry-z-kurczakiem-dynia-i-maslem-orzechowym-Chicken-pumpkin-and-peanut-butter-curry

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress