Share the post "Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken"
Dziś przedstawiam Wam absolutnie przepyszny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Mój ukochany był na tyle zachwycony, że zażyczył sobie to samo następnego dnia, a uwierzcie mi, jest to mój największy krytyk 😉 Makaron z kurczakiem z dobrze doprawionym sosem na bazie mleka kokosowego z masłem orzechowym na pewno podbije podniebienie całej rodziny. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, najpierw podsmażamy kurczaka, później przygotowujemy łatwy sos i na koniec mieszamy całość z ugotowanym makaronem. Polecam gorąco:)
Scroll down for recipe in English
Tajski makaron z kurczakiem w sosie z masłem orzechowym
(4 porcje)
Składniki na kurczaka:
- 1-2 łyżki oleju sezamowego
- 2 piersi kurczaka, pokrojone w grubą kostkę
- 2-3 dymki, posiekane
- 1 marchewka, obrana i starta na tarce
- sok z 1/2 cytryny
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sól, brązowy cukier i pieprz cayenne, do smaku
- 200 g cienkiego makaronu jajecznego, ugotowanego i odcedzonego
- posiekane orzeszki ziemne do podania
Przygotowanie:
- W celu przygotowania sosu, wymieszaj w małym rondelku mleko kokosowe, masło orzechowe i bulion, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj mieszając aż sos nabierze jednolitej konsystencji.
- Dodaj resztę składników sosu dopraw chilli, cukrem i solą i gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje po czym odstaw.
- Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, wlej olej sezamowy po czym włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dopraw sokiem z cytryny i dodaj połowę dymki, marchewkę i smaż aż warzywa zmiękną a kurczak przestanie być różowy w środku. Na koniec wmieszaj makaron i sos i podgrzej całość.
- Podawaj danie posypane resztą dymki i posiekanymi orzeszkami.
Smacznego!
English version
Thai peanut butter pasta with chicken
(4 servings)
Ingredients for chicken:
- 1-2 tablespoon sesame oil
- 2 boneless skinless chicken breasts, cut into thick cubes
- 2-3 green onions, sliced
- 1 carrot, shredded
- juice of 1/2 lemon
Ingredients for the sauce:
- 1/2 cup peanut butter
- 250 ml coconut milk
- 1/3 cup chicken stock
- 1 tbsp light soy sauce
- 1 tbsp brown sugar
- 2 cloves of garlic, minced
- 1 tsp ground cumin
- 2 tsp curry powder
- salt, brown sugar and cayenne pepper, to taste
- 200 g thin egg pasta, cooked and drained
- chopped peanuts for serving garnish
Preparation:
- First prepare the sauce, heat coconut milk, peanut butter, and stock in a saucepan over medium heat, stirring constantly until smooth and heated through.
- Add remaining sauce ingredients, seasoning to taste, stirring constantly until the sauce slightly thickens. Set aside.
- For the chicken, heat sesame oil in a large pan over medium high heat and stir fry the chicken chunks until browned on each side. Season with lemon juice and add half of spring onions, along with the carrots and stir fry until the veggies are tender and the chicken is fully cooked. Add cooked pasta and sauce to the pan and stir.
- Serve sprinkled with scallions and chopped peanuts.
Enjoy!
oryginalnysmak.pl says
Ciekawe połączenie. Muszę spróbować 🙂
jania says
Czy zamiast przyprawy curry może być pasta curry?
Dzi says
To nie to samo co przyprawa curry, ale ogólnie rzecz biorąc może fajnie podkręcić smak:)
Ewa says
Kurczaka nie solić?
Dzi says
Można, ale nie jest to konieczne.