Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken

Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam Wam absolutnie przepyszny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Mój ukochany był na tyle zachwycony, że zażyczył sobie to samo następnego dnia, a uwierzcie mi, jest to mój największy krytyk 😉 Makaron z kurczakiem z dobrze doprawionym sosem na bazie mleka kokosowego z masłem orzechowym na pewno podbije podniebienie całej rodziny. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, najpierw podsmażamy kurczaka, później przygotowujemy łatwy sos i na koniec mieszamy całość z ugotowanym makaronem. Polecam gorąco:)

Scroll down for recipe in English

Tajski-makaron z-kurczakiem-i-maslem-orzechowym-Thai-peanut-butter-pasta-with-chicken

Tajski makaron z kurczakiem w sosie z masłem orzechowym

(4 porcje)

Składniki na kurczaka:

  • 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w grubą kostkę
  • 2-3 dymki, posiekane
  • 1 marchewka, obrana i starta na tarce
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, brązowy cukier i pieprz cayenne, do smaku
  • 200 g cienkiego makaronu jajecznego, ugotowanego i odcedzonego
  • posiekane orzeszki ziemne do podania

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania sosu, wymieszaj w małym rondelku mleko kokosowe, masło orzechowe i bulion, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj mieszając aż sos nabierze jednolitej konsystencji.
  2. Dodaj resztę składników sosu dopraw chilli, cukrem i solą i gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje po czym odstaw.
  3. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, wlej olej sezamowy po czym włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dopraw sokiem z cytryny i dodaj połowę dymki, marchewkę i smaż aż warzywa zmiękną a kurczak przestanie być różowy w środku. Na koniec wmieszaj makaron i sos i podgrzej całość.
  4. Podawaj danie posypane resztą dymki i posiekanymi orzeszkami.

Smacznego!

Tajski-makaron z-kurczakiem-i-maslem-orzechowym-Thai-peanut-butter-pasta-with-chicken

English version

Thai peanut butter pasta with chicken

(4 servings)

Ingredients for chicken:

  • 1-2 tablespoon sesame oil
  • 2 boneless skinless chicken breasts, cut into thick cubes
  • 2-3 green onions, sliced
  • 1 carrot, shredded
  • juice of 1/2 lemon

Ingredients for the sauce:

  • 1/2 cup peanut butter
  • 250 ml coconut milk
  • 1/3 cup chicken stock
  • 1 tbsp light soy sauce
  • 1 tbsp brown sugar
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 1 tsp ground cumin
  • 2 tsp curry powder
  • salt, brown sugar and cayenne pepper, to taste
  • 200 g thin egg pasta, cooked and drained
  • chopped peanuts for serving garnish

Preparation:

  1. First prepare the sauce, heat coconut milk, peanut butter, and stock in a saucepan over medium heat, stirring constantly until smooth and heated through.
  2. Add remaining sauce ingredients, seasoning to taste, stirring constantly until the sauce slightly thickens. Set aside.
  3. For the chicken, heat sesame oil in a large pan over medium high heat and stir fry the chicken chunks until browned on each side. Season with lemon juice and add half of spring onions, along with the carrots and stir fry until the veggies are tender and the chicken is fully cooked. Add cooked pasta and sauce to the pan and stir.
  4. Serve sprinkled with  scallions and chopped peanuts.

Enjoy!

Tajski-makaron z-kurczakiem-i-maslem-orzechowym-Thai-peanut-butter-pasta-with-chicken

Share the post "Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, kurczak, makaron, masło orzechowe, mięso, mleko kokosowe, obiad

« Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake
Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake »

Comments

  1. oryginalnysmak.pl says

    31 maja 2017 at 14:55

    Ciekawe połączenie. Muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  2. jania says

    31 maja 2017 at 15:42

    Czy zamiast przyprawy curry może być pasta curry?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 maja 2017 at 15:45

      To nie to samo co przyprawa curry, ale ogólnie rzecz biorąc może fajnie podkręcić smak:)

      Odpowiedz
  3. Ewa says

    1 marca 2021 at 16:08

    Kurczaka nie solić?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 marca 2021 at 16:27

      Można, ale nie jest to konieczne.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken | FlyB Kulinaria pisze:
    31 maja 2017 o 11:41

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Thai peanut butter pasta with chicken - Yum Goggle pisze:
    1 czerwca 2017 o 01:27

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

Zupa-miesna-z-jarmuzem-Meaty-soup-with-kale

Zupa mięsna z jarmużem / Meaty soup with kale

Mule w białym winie / Moules marinière

Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress