Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Łatwy chlebek naan / Easy naan

Łatwy chlebek naan / Easy naan

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Łatwy chlebek naan / Easy naan"

  • Facebook
  • X

Nie jest tajemnicą, że ja i moja połówka jesteśmy ogromnymi fanami kuchni indyjskiej. Na blogu jest już 8 przepisów na przeróżne curry i wszystkie są przepyszne! Do tej pory podawałam je zawsze z ryżem, jednak postanowiłam spróbować czegoś innego i takim sposobem natchnęło mnie na wypróbowanie łatwego przepisu na chlebek naan. Sprawdził się doskonale, a na tym co zostało upiekłam następnego dnia na śniadanie „podpłomyki” z wędlinką i dużą ilością sera. Polecam!

Scroll down for recipe in English

naan

 

Łatwy chlebek naan

(30 małych lub 15 średnich chlebków)

Składniki:

  • 2 1/ 4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 1/2 – 4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. W misce miksera wymieszaj drożdże, wodę, szczyptę cukru i odstaw na około 10 minut, do pojawienia się bąbelków. Wmieszaj resztę cukru, mleko , jajko i sól.  Następnie cały czas miksując wsypuj po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię i pozagniataj ręcznie przez 6-8 minut, aż stanie się gładkie i jednolite.
  2. Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj ręcznikiem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu podwojenia swojej objętości, co może potrwać około 1 godziny.
  3. Wyjmij ciasto z miski i uderz w nie kilka razy pięścią, aby pozbyć się nadmiarowych bąbelków powietrza. Odrywając po kawałku ciasta, utwórz 30 kulek wielkości piłeczki do golfa.  Przykryj je ręcznikiem i odstaw na 30 minut, do podwojenia ich objętości.
  4. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Rozwałkuj jedną z kulek na kształt koła, natłuść najlepiej pędzelkiem powierzchnię patelni grillowej i połóż placek. Smaż przez 2 do 3 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie natłuść masłem, najlepiej przy pomocy pędzelka widoczną część placka, odwróć go i smaż kolejne 2-3 minuty, do zarumienienia. Wyjmij gotowy placek z patelni i powtórz czynność z resztą kulek.

Smacznego!

naan

English version

Easy naan

(30 smaller or 15 medium sized pieces)

Ingredients:

  • 2 1/4 tsp active dry yeast
  • 1 cup warm water
  • 1/4 cup white sugar
  • 3 tablespoons milk
  • 1 egg, beaten
  • 2 teaspoons salt
  • 3 1/2 – 4 cups flour
  • 1/4 cup butter, melted

Preparation:

  1. In a bowl of a stand mixer, combine the yeast, water, and a pinch of the sugar. Let sit until the yeast blooms, about 10 minutes. Stir in the rest of the sugar, milk, egg and salt. Add in the flour, 1/2 cup at a time, until the dough pulls away from the sides of the bowl. Knead for 6-8 minutes, or until smooth.
  2. Place the dough in an oiled bowl, cover with a towel, and allow to rise in a warm place until doubled, about 1 hour.
  3. Punch down the dough. Pinch off pieces about the size of a golf ball and roll into 30 balls. Place on a baking sheet and cover with a towel. Allow to rise until doubled in size, about 30 minutes.
  4. Preheat grill pan to medium-high heat. Roll one ball into a thin circle. Lightly oil the grill and place the dough on the grill. Cook for 2 to 3 minutes, or until lightly browned. Brush the uncooked side with butter, then flip over and cook the second side. Remove from the grill and continue with the remaining dough.

Enjoy!

Share the post "Łatwy chlebek naan / Easy naan"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Poradnik Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, curry, dodatek do dania głównego, kuchnia indyjska, poradnik

« Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake
Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes »

Comments

  1. Ervisha says

    13 maja 2014 at 09:36

    Ja słyszalam, ze chlebek naan robi się z dodatkiem jogurtu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 maja 2014 at 09:52

      Też widziałam taką wersję. Tutaj mamy przepis na wersję uproszczoną. Na pewno kiedyś upichcę też wersję tradycyjną:)

      Odpowiedz
  2. dofoda says

    18 maja 2014 at 16:38

    To jest genialne z wyglądu, bardzo mi się podoba wykonanie, jak placki co kiedyś robiło się na blasze.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 maja 2014 at 16:48

      Tak, takie podpłomyki:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes | karmelowy pisze:
    15 maja 2014 o 10:02

    […] i kremowym sosie pomidorowym, tworzą doskonałe zestawienie na leniwe danie weekendowe. Podałam z chlebkami naan. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron-udon-z-chilli- szpinakiem-Udon-noodle-salad-with-chilli -nd-spinach

Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Zupa-warzywna-z-kielbasa-Vegetable-soup-with-sausage

Zupa warzywna z kiełbasą / Vegetable soup with sausage

Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy

Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress