Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake

Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Truskawek pojawia się na rynku coraz więcej i w bardziej przystępnych cenach. Nie piszę tu o tych “bezsmakowych”, gdyż można już spotkać nasze polskie, słodkie i pachnące. Gdyby udało Wam się je zdobyć i zostałaby ich nadwyżka do wykorzystania, proponuję upiec niezwykle łatwe, szybkie w wykonaniu i smaczne odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe. Uwielbiam prostotę wykonania odwróconych ciast, wystarczy na spód tortownicy lub innego naczynia do zapiekania wyłożyć cukier, truskawki, zalać je przygotowaną masą i upiec – nic prostszego! Po upieczeniu odwracamy formę i wyjmujemy ciasto. W efekcie otrzymujemy słodkie i puszyste ciasto z karmelizowanymi truskawkami z akcentem cytrynowym. Przypominam inne przepisy na odwrócone ciasta z mojego bloga: odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową i odwrócone ciasto śliwkowe. Wszystkie przepyszne. Polecam!

Scroll down for recipe in English

ciasto

Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe

(tortownica 26 cm)

Składniki na część truskawkową:

  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki rozmiękczonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. W małej miseczce wymieszaj roztopione masło i cukry, po czym rozprowadź masę równomiernie na dnie tortownicy. Następnie wyłóż na to równomierną warstwę truskawek.
  2. W misce miksera ubij do białości masło z cukrem, dodaj jajka i skórkę z cytryny i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Następnie cały czas miksując dodaj jedną trzecią mąki i jedną trzecią mieszanki mlecznej. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodaj kolejne partie, aż do wyczerpania składników. Nie miksuj zbyt długo, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
  4. Wyłóż przygotowane ciasto na truskawki, włóż do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 15 minut, po czym odwracając formę wyłóż ciasto na talerz i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

ciasto

English version

Lemon strawberry upside down cake

(26 cm cake tin)

Ingredients for the topping:

  • 3 tbsp butter, melted
  • 2 tbsp brown sugar
  • 2 tbsp white sugar
  • 1 1/2 cups sliced strawberries
Ingredients for the cake:
  • 1/2 cup butter, softened
  • 1 cup white sugar
  • 2 large eggs
  • 4 tbsp grated lemon zest
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/8 tsp salt
  • 3/4 cup whole milk
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1 tsp vanilla extract

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. For the topping, combine melted butter, brown sugar, and white sugar, and spread in the bottom of cake pan. Layer strawberries in a dense layer on top of sugar mixture.
  2. For the cake, beat butter and sugar together in a stand mixer until fluffy. Add eggs and lemon zest, and beat together until combined.
  3. In a separate bowl, sift together flour, baking powder, baking soda, and salt. In another bowl, stir together milk, lemon juice, and vanilla extract. Add flour mixture to butter mixture one-third at a time, alternating with thirds of the milk mixture. Stir together until mixture is just combined, do not over-beat.
  4. Spread cake batter over strawberry layer. Bake for 40-45 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Remove from oven and let cool in pan for 15 minutes, place the cake onto a cake plate and let cool completely.

Enjoy!

ciasto

ciasto

Share the post "Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, cytryna, deser, słodkości, truskawki, wypieki

« Lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem / Peas, spinach and cod lasagne
Łatwy chlebek naan / Easy naan »

Comments

  1. Michał says

    11 maja 2014 at 09:35

    Przepis rzeczywiście bardzo prosty, ale za to efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Powstaje po prostu piękne ciasto. Wygląda wspaniale, to że tak samo smakuje to pewnik 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 maja 2014 at 09:50

      A z lodami to już poezja!:)

      Odpowiedz
  2. bubu says

    11 maja 2014 at 12:23

    Wygląda obłędnie, a smakuje pewnie nieziemsko 🙂 moje smaki 🙂

    Odpowiedz
  3. Azu says

    12 maja 2014 at 00:25

    Amazing! love upside-down cakes, but I’d never before seen a strawberry upside-down cake!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 maja 2014 at 10:32

      It’s delicious!

      Odpowiedz
  4. Pati says

    12 maja 2014 at 10:31

    Fantastyczne smaki!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 maja 2014 at 10:33

      To prawda, polecam!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

kurczak_z_dynia

Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper

Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya

Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią

Tarta-cytrynowa-z-pistacjami-Lemon-tart-with-pistachios

Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios

Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress