Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak pomarańczowy / Orange chicken

Kurczak pomarańczowy / Orange chicken

by Dzi 19 komentarzy

Share the post "Kurczak pomarańczowy / Orange chicken"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące danie kuchni chińskiej. Rozpływający się w ustach kurczak, obtoczony w cieście, usmażony do chrupkości na głębokim tłuszczu i wymieszany z przepysznym sosem pomarańczowym. Uczciwie przyznam, że dawno nie jadłam tak pysznego kurczaka w stylu azjatyckim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

kurczak

Kurczak pomarańczowy

(4-5 porcji)

Składniki na kurczaka:

  • 4 piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w grubą kostkę
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka sody
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Składniki na sos:

  • 2,5 cm świeżego imbiru, startego na tarce
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub pokruszonego suszonego chilli
  • biały pieprz
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (mąki kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 posiekana dymka, do podania

Przygotowanie:

  1. Wlej olej roślinny do głębokiej patelni i rozgrzej go do 180 oC.
  2. W większej misce dokładnie wymieszaj skrobię (lub mąkę) kukurydzianą, sodę, sól i pieprz. Kawałki kurczaka zanurz w rozbełtanym jajku i dokładnie obtocz w mieszance mącznej. Tak przygotowanego kurczaka wrzuć do oleju i smaż do ładnego zarumienienia. Przełóż na papierowe ręczniki w celu odsączenia jak największej ilości tłuszczu i odstaw.
  3. W rondlu, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Dodaj czosnek, imbir, skórkę pomarańczową i chilli i smaż przez chwilę, aż poczujesz intensywny aromat. Następnie dodaj ocet ryżowy, sok pomarańczowy, sos sojowy, bulion z kurczaka i cukier, doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw białym pieprzem do smaku.
  4. W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami wody, wlej do gotującego się sosu i dokładnie mieszaj. Gotuj przez kolejną minutę, aż sos zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia.
  5. Włóż kurczaka do dużej miski, wlej sos i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp sezamem i dymką i podawaj.

Smacznego!

kurczak

English version

Orange Chicken

(4-5 servings)

Ingredients for the chicken:

  • 4 skinless boneless chicken breasts, cut into cubes
  • 2 eggs, beaten
  • 1 cup cornstarch
  • 1 teaspoon baking soda
  • salt and pepper
  • vegetable oil for frying
Ingredients for the sauce:
  • 2,5 cm fresh ginger, grated
  • 3 cloves garlic, minced
  • 2 tablespoons sesame oil
  • 1 cup orange juice
  • 1/4 cup soy sauce
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/4 cup rice vinegar
  • 1/3 cup sugar
  • 1/2 tablespoon grated orange zest
  • 1 teaspoon red pepper flakes
  • white pepper
  • 2 tablespoons cornstarch
  • 1 teaspoon sesame seeds
  • 1 stalk green onion, chopped

Preparation:

  1. Heat the oil in a frying pan to 180 oC.
  2. In a large mixing bowl, mix cornstarch, baking soda, salt and pepper until well blended. Dip chicken pieces into beaten egg, and roll in cornstarch mixture until well coated. Fry chicken pieces in hot oil until golden brown. Transfer to paper towel to drain the excess oil and set aside.
  3. In a saucepan, heat 2 tablespoons of sesame oil. Add garlic, ginger, orange zest and red chili flakes, cook until fragrant. Add rice vinegar, orange juice, soy sauce, chicken stock and sugar into the saucepan. Bring the sauce to boil and reduce the heat to medium low. Simmer for about 10 minutes, stirring occasionally. Season with white pepper.
  4. Mix 2 tablespoons of cornstarch with 2 tablespoons of water. Add into the sauce and stir to mix. Continue cooking for another minute, until the sauce thickens. Turn off the heat.
  5. Place fried chicken pieces into a large mixing bowl. Add sauce into the bowl, toss until the chicken is coated in sauce. Transfer to a plate, sprinkle with sesame seeds and chopped green onion to serve.

Enjoy!

kurczak

Share the post "Kurczak pomarańczowy / Orange chicken"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia azjatycka, kuchnia chińska, kurczak, mięso, obiad, pomarańcze, sos sojowy

« Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup
Lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem / Peas, spinach and cod lasagne »

Comments

  1. Michał says

    7 maja 2014 at 11:44

    Czytając i oglądając zdjęcia aż klawiaturę zaśliniłem 😀 Mam też zwidy węchowe, bo wydaje mi się, że czuję zapach potrawy. Aaaaa nie, to mój sok pomarańczowy tak pachnie 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 maja 2014 at 11:46

      🙂

      Odpowiedz
  2. bubu says

    7 maja 2014 at 19:18

    pyszności 🙂

    Odpowiedz
  3. Olga says

    8 maja 2014 at 10:31

    Pierwszy raz zdarzyło mi się, że wysyłam sama do siebie maila, żeby nie zapomnieć o przepisie jaki znalazłam w internecie 😉 Weekend zapowiada się pomarańczowo 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 maja 2014 at 10:32

      U mnie to nagminne! Cieszę się, że przepis się spodobał. Na pewno wszystkim będzie smakował:)

      Odpowiedz
      • OLGA says

        13 maja 2014 at 19:52

        Wyszło ciut za słodko jak na moje standardy, ale to moje niedopatrzenie- mogłam lepiej monitorować co się dzieje w rondelku 🙂 Ale pomijając to wszystko naprawdę smaczne danie, które opędzlowaliśmy z konkubentem w try miga 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          13 maja 2014 at 20:26

          Cieszę się, że smakowało. Ja wcinałam nawet na zimno:P

          Odpowiedz
  4. Sylwia says

    3 lutego 2015 at 07:29

    Moja historia z gotowaniem jest podobna do Twojej, czyli fast food, zupki chińskie, gorące kubki, przekładanie przekąsek/słodyczy nad treściwy posiłek. Zaczęłam gotować, gdy przyszedł czas wykreować swój dom, trzeba było ugotować „coś” dla kogoś wracającego z pracy.
    W kuchni azjatyckiej zakochałam się w USA, gdzie poznałam kuchnie azjatycką po raz pierwszy – inną niż smażony ryż z budki. Od tego czasu staram się gromadzić produkty niezbędne do robienia takiej kuchni, a że tutaj jest to łatwo dostępne, w regularnych cenach i składniki można używać w przypadku wielu dań, to nie wymaga to wielkiego szukania produktów, przepłacania. Czego nie lubię, to zbyt rozbudowane przepisy. Zdaję sobie sprawę, że w pewnych potrawach NIE DA SIĘ zastąpić pewnych produktów, czy ich pominąć. Natomiast nie przepadam za przepisami rozbudowanymi o przyprawy,rzeczy, które są rzadziej używane, kupno ich mija się z celem, a mnie odchodzi ochota na robienie obiadu „bo przecież nie mam połowy składników”, a o części pierwsze słyszę.
    Uwielbiam smaki słodko-słono-kwaśne. Po raz pierwszy spotkałam się z sosem pomarańczowym przy okazji dania z krewetkami i brokułami i się zakochałam w tym smaku. Twój przepis zawiera tylko produkty, które jeśli ktoś robi kuchnię azjatycką, to NA PEWNO posiada. Ja osobiście pominęłam sezam i cebulę do przybrania. Całość aromatyczna, pyszna, pachnąca. Bardzo dobry przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lutego 2015 at 08:14

      Cieszę się, że ktoś ma podobne doświadczenia:) A ze składnikami to faktycznie, czasami są nie do zdobycia, dlatego możliwie upraszczam przepisy. A i tak często słyszę, że są zbyt skomplikowane:P Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  5. Asia says

    9 marca 2016 at 22:01

    dziś robiłam i wyszło znakomicie <3 <3 <3 przypomniała mi się amerykańska "Panda Express"! Proponuję dodać kawałki podsmażonej czerwonej papryki pokrojonej w kostki 2cm×2cm! Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 marca 2016 at 09:14

      Też muszę znowu zrobic:)

      Odpowiedz
  6. myszqa89 says

    25 października 2016 at 19:38

    Mega kurczak 🙂 lepszy niz u azjatow w bufetach w szwecji 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 października 2016 at 19:42

      To prawda, jest mega:)

      Odpowiedz
  7. Volmarg says

    30 października 2016 at 19:44

    Robiłem dzisiaj – jest dobre, ale definitywnie dałbym mniej imbiru i chilli jako osoba początkująca w tego typu daniach – cytuję domowników „Parzyyy” 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 października 2016 at 19:51

      Jak to mówią, przepis to tylko wskazówka 😉 Nawet trzeba dostosowywać do własnych upodobań.

      Odpowiedz
  8. natalia says

    2 stycznia 2017 at 21:35

    Czy kurczak, a konkretnie panierka, bardzo straci na smaku jeśli przygotuję go np. dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin wcześniej? Sos dodałabym bezpośrednio przed podaniem. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 stycznia 2017 at 22:00

      Proponowałabym opanierowanie kurczaka i przygotowanie sosu wcześniej, a przed podaniem usmażyć i obtoczyć w podgrzanym sosie. Usmażony wcześniej znacznie straci na smaku;(

      Odpowiedz
  9. Maciej says

    21 stycznia 2018 at 15:42

    Ostatni raz jadłem potrawę z 3 lata temu będąc w restauracji chińskiej w Denver.
    Dzis zrobilem zgodnie z przepisem.
    Pychosci i smak prawie taki sam jak wtedy. Dziekuje i polecam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2018 at 16:37

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimps in creamy sauce

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimp in creamy sauce

Piknik z CODZISW.MENU

Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

Zasmazana-marchewka-z-groszkiem-Carrots-with-peas

Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress