Kontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w…
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo
Nadeszła piękna, letnia pogoda i zrobiło się gorąco, nadszedł więc czas na porządki w szafie i odświeżenie letnich ubrań. Niestety, z przerażeniem stwierdziłam, że w większość już się nie mieszczę i jak co roku w tym okresie podjęłam decyzję – odchudzam się! Przekopałam moją biblioteczkę i znalazłam rewelacyjną książkę „The Hairy Dieters”, której autorami są…
Szybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym / Easy tomato and radish salad with yogurt dressing
Dziś przedstawiam bardzo przyjemną, lekką i orzeźwiającą sałatkę, którą można przygotować w kilka chwil. Soczyste pomidory i rzodkiewka świetnie komponują się lekkim sosem na bazie jogurtu z delikatną nutą chrzanu, polecam!
Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie
Dziś przedstawiam kolejny deser z wykorzystaniem sezonowych produktów, czyli truskawek i rabarbaru. Przygotowałam z nich słodkie nadzienie truskawkowo-rabarbarowe do kruchego ciasta w stylu amerykańskim – wyszło przepyszne! Napiszę tylko tyle- ciasto nie zdążyło wystygnąć:)
Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms
Może ostatnio trochę przynudzam publikując dużo przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Warsztaty w Akademii Smaku Bosch – relacja
Jakiś czas temu zostałam zaproszona na warsztaty fotograficzne do Akademii Smaku Bosch. Chociaż rzadko bywam na tego typu spotkaniach (pracuję na cały etat), tym razem bez wahania wzięłam urlop i potwierdziłam uczestnictwo. Jestem fotografem – samoukiem i chłonę każdą możliwą informację na ten temat. Chcę przedstawiać moje dania w najlepszy możliwy sposób i miałam nadzieję,…
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney
Jakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim…
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup
Dziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy 🙂 Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej…
Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus
Dziś przedstawiam ekspresowy i bardzo smaczny dodatek do dania głównego. Ekstra szybkie, sezonowe i zdrowe zielone szparagi obtoczone w oliwie czosnku i parmezanie a następnie smażone lub grillowane zachwycą każdego. Robi się je dosłownie w kilka minut, polecam do każdego dania głównego!
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes
Dziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- …
- 115
- Next Page »