Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam ekspresowy i bardzo smaczny dodatek do dania głównego. Ekstra szybkie, sezonowe i zdrowe zielone szparagi obtoczone w oliwie czosnku i parmezanie a następnie smażone lub grillowane zachwycą każdego. Robi się je dosłownie w kilka minut, polecam do każdego dania głównego!

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Scroll down for recipe in English

Szparagi z czosnkiem i parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów, umytych i z przyciętymi zdrewniałymi końcami
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowane szparagi umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj z resztą składników.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię lub patelnię grillową. Umieść na niej szparagi , przykryj i smaż przez około 5 minut, często obracając aby się nie przypaliły.

Smacznego!

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

English version

Parmesan and garlic asparagus

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g green asparagus, washed and trimmed
  • 2 garlic cloves, peeled and pressed or minced
  • 3-4 tablespoons grated Parmesan cheese
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Place asparagus in a large bowl toss with all the rest of ingredients until well-coated.
  2. Heat pan or grill pan on medium heat and add asparagus spears. Cover and cook for about 5 minutes, turning from time to tome to prevent them from burning.

Enjoy!

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Share the post "Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, parmezan, ser, szparagi

« Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup »

Comments

  1. Nagomi says

    1 czerwca 2015 at 13:44

    Nie przepadam za szparagami, ale Twojego przepisu chyba spróbuję 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 czerwca 2015 at 14:16

      Polecam, może się Pani przekona?:)

      Odpowiedz
  2. Kasia knifeandspoon.pl says

    1 czerwca 2015 at 21:17

    Z czosnkiem super, i ser… Oj znowu jestem głodna a szparagi tak krótko na rynku… Trzeba się spieszyć 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 czerwca 2015 at 21:54

      Koniecznie!:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    28 kwietnia 2017 o 09:17

    […] Jeżeli lubicie szparagi, szczególnie łatwe w przygotowaniu, polecam też mój przepis na szparagi z czosnkiem i parmezanem, też szybkie, łatwe i pyszne. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Muffiny z mango i białą czekoladą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress