Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce"

  • Facebook
  • X

Tyle razy widziałam to ciasto na różnych blogach i zawsze chciałam je zrobić. Tylko wydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu a tu okazało się, że jest wręcz przeciwnie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu korzenne ciasto z gruszkami i podane z sosem karmelowym po prostu mnie zachwyciło! Przepis ten znalazłam w ostatnim numerze magazynu Kuchnia, przeczytałam składniki i przygotowanie i nie mogłam sobie darować, że tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem… Jeżeli lubisz takie korzenne słodkości, polecam także moje ciasto korzenne z gruszkami i daktylami, odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami lub piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem – wszystkie przepyszne!

Ciasto-korzenne-z-gruszkami-i-sosem-karmelowym-Gingrebread-cake-with-pears-and-caramel-sauce

Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to zrobi on to ciasto praktycznie za Ciebie. Szczegóły poniżej.

Scroll down for recipe in English

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym

(10 porcji)

Składniki:

  • 240 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 3 małe gruszki, obrane

Składniki na sos:

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

  1. W misce miksera umieść mleko, cukier, jajka, miód, olej i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i miksując wmieszaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny.
  2. W celu przygotowania ciasta w TCC do misy wyposażonej w końcówkę do ciast dodaj mleko, cukier, jajka, miód, olej i zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty. Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i miksując dodaj imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny i ponownie zmiksuj przy prędkości 8 przez 2 minuty.
  3. Przelej masę do natłuszczonej keksówki, ułóż w masie gruszki oprószone mąką i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 oC na 50 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. Do szerokiego rondelka wsyp cukier i rozprowadź go po całym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
  5. Zmniejsz ogień, dodaj masło i podgrzewaj mieszając do połączenia się składników, na koniec wlej śmietankę, zdejmij z ognia i ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i podawaj po ostudzeniu polane karmelem.

Smacznego!

Ciasto-korzenne-z-gruszkami-i-sosem-karmelowym-Gingrebread-cake-with-pears-and-caramel-sauce

English version

Gingrebread cake with pears and caramel sauce

(10 servings)

Ingredients:

  • 240 ml of milk
  • 200 g of sugar
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of honey
  • 100 ml of vegetable oil
  • 300 g flour
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 2 teaspoons of ground ginger
  • 1 teaspoon gingerbread  spice
  • 2 teaspoons of vanilla sugar
  • grated peel from 1 lemon
  • 3 small pears, peeled

Ingredients for caramel sauce:

  • 100 g of sugar
  • 50 g butter
  • 100 ml double cream

Preparation:

  1. In a bowl of stand mixer add milk, sugar, eggs, honey, oil and mix to combine. Next add sifted flour and baking soda and mix adding ginger, gingerbread and lemon zest while mixing.
  2. To prepare the dough in TCC, place milk, sugar, eggs, honey, oil in the bowl fitted with kneading blade and mix at speed 8 for 2 minutes. Add the baking soda, flour, ginger, and lemon zest, and mix again at speed 8 for 2 minutes.
  3. Transfer the batter into into a greased loaf tin, tip in pears sprinkled wirh flour, and place into preheated to 180 ° C oven for 50 minutes.
  4. In the meantime prepare the caramel sauce. Place sugar into a large saucepan and spread it all over the bottom. Heat on medium heat without mixing for several minutes until the sugar dissolves and stared to caramelize.
  5. Reduce the heat, add the butter keep stirring to combine, finally add the cream, remove from the heat and mix again to combine. Set aside to cool.
  6. Remove the cake from the oven, cool and serve with caramel sauce.

Enjoy!

Ciasto-korzenne-z-gruszkami-i-sosem-karmelowym-Gingrebread-cake-with-pears-and-caramel-sauce

Share the post "Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, gruszki, imbir, miód, piernik, sos karmelowy, święta, słodkości, Tefal Companion, wypieki

« Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake »

Comments

  1. Paulina Garnicka says

    17 listopada 2017 at 14:28

    Wygląda fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Polecam serdecznie wszystkim niezdecydowanym 🙂

    Odpowiedz
  2. codojedzenia says

    17 listopada 2017 at 18:57

    Gruszki świetnie pasują z korzennymi przyprawami!

    Odpowiedz
  3. Magda says

    19 listopada 2017 at 23:32

    Świetnie wygląda) ))

    Odpowiedz
  4. Agatą Obuch says

    20 listopada 2017 at 12:49

    Ciasto kuchenne i gruszka – czemu ja na to nie wpadłam wcześniej? Wyszło super, dziękuję serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Ela says

    2 grudnia 2017 at 14:13

    Całe gruszki ,wraz ze środkiem ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 grudnia 2017 at 14:35

      pewnie!

      Odpowiedz
  6. Majkel says

    16 października 2018 at 16:09

    Abstrahując od przepisów – bardzo fajny pomysł z publikacją przepisów także po angielsku – zawsze to może pomóc zgarnąć dodatkowy ruch :).
    Pozdrawiam i życzę sukcesów!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    17 listopada 2017 o 23:52

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Tosty-z-lososiem-awokado-i-mozzarella-Salmon-avocado-and-mozzarella-toast

Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Kaczka-pieczona-z-ziemniakami-i-figami-Roasted-duck-with-potatoes-and-figs

Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs

Latwa-surowka-ze-slodkiej-kapusty-Easy-cabbage-salad

Łatwa surówka ze słodkiej kapusty / Easy cabbage salad

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress