Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup

Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam dziś pomysł na pyszną, bardzo sezonową zupę. Młodych warzyw mamy teraz zatrzęsienie, warto skorzystać z tej dobroci 🙂 Ja proponuję wariację barszczu ukraińskiego, takiego jakiego robiło się u mnie w domu, tylko z wykorzystaniem tych wszystkich młodych pyszności. Dodałam wszystkie młode warzywa jakie miałam akurat w mieszkaniu, czyli botwinkę, młodą kapustę i młode ziemniaki i zupa wyszła przepyszna! Dodałam jeszcze kawałki wieprzowiny, które też potrzebowały już jakiegoś przetworzenia i dzięki niej zupa wyszła też mega sycąca. Zupa jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i z pewności zadowoli wszystkich fanów nowalijek. Polecam gorąco!

Zupa-z-mlodych-warzyw-Young-vegetable-soup

Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem Tefal Cuisine Companion, przygotowanie tej zupy będzie jeszcze łatwiejsze. Poniżej przedstawiam wykonanie klasyczne i właśnie na TCC.

Scroll down for recipe in English

Zupa z młodych warzyw

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny polędwiczki lub karkówki, pokrojonej w kostkę
  • 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
  • 1/2 młodej kapusty, posiekanej
  • 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i  pokrojone w kostkę
  • 1 średnia marchewka, obrana i starta na tarce
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %
  • posiekany świeży koperek, do podania
  • cukier, sól, pieprz i ocet z białego wina do doprawienia
  • 4-5 szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia.
  2. Dodaj ziemniaki, marchewkę, buraki, łodyżki i pietruszkę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj bulion drobiowy i koncentrat pomidorowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  4. Następnie dodaj kapustę i liście botwinkowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż warzywa zmiękną, po czym wmieszaj śmietankę.
  5. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę.
  6. Podawaj zupę posypaną koperkiem.

Przygotowanie na TCC:

  1. Do miski TCC wyposażonej w mieszadło włóż olej, wieprzowinę, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  2. Następnie dodaj buraki, łodyżki, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki i ponownie uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  3. Wlej bulion i wmieszaj koncentrat pomidorowy i  uruchom program P2 slow cook na 10 minut.
  4. Następnie dodaj kapustę i liście botwinkowe i uruchom program P2 slow cook na 10 min.
  5. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę, dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem do smaku i uruchom program P2 slow cook na 5 minut.
  6. Podawaj zupę posypaną koperkiem.

Smacznego!

Zupa-z-mlodych-warzyw-Young-vegetable-soup

English version

Young vegetable soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 200 g pork loin or neck, cut into cubes
  • 2 bunches young beets, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
  • 1/2 young cabbage, shredded
  • 2 medium young potatoes, scrubbed and diced
  • 1 medium carrot, coarsely grated
  • 1 cup parsley root, coarsely grated
  • 1/2 onion, diced
  • 1 tbsp tomato paste
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 1 garlic clove, finely chopped
  • 1/2 cup double cream
  • fresh dill, finely chopped
  • sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste
  • 4-5 cups chicken stock

Preparation:

  1. In a medium pot heat oil, add pork, onion and garlic and cook until browned.
  2. Add potatoes, carrot, beets, beet stalks and parsley and cook for 10 minutes, strring form time to time.
  3. Add chicken stock and tomato paste and cook for 15 minutes.
  4. Next add cabbage and beet leaves and cook for 15 minutes or until vegetables are tender, and stir in double cream.
  5. Season with sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste, bring to the boil and remove from heat.
  6. Serve sprinkled with dill.

Enjoy!

Preparation for TCC:

  1. Add oil, pork, onion and garlic to the bowl fitted with stirrer and launch the P1 slow cook program for 5 min.
  2. Next add beets, beet stalks, parsley, carrot and potatoes and again launch the P1 slow cook program for 5 min.
  3. Add chicken stock and tomato paste and launch the P2 slow cook program for 10 min.
  4. Next add cabbage and beet leaves and launch the P2 slow cook program for 10 min.
  5. At the end of cooking add cream, season with sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste and launch the P2 slow cook program for 5 min.
  6. Serve sprinkled with dill.

Enjoy!

Zupa-z-mlodych-warzyw-Young-vegetable-soup

Share the post "Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Zupy Tagged With: białe wino, botwinka, buraki, kapusta, karkówka, obiad, polędwiczka, przystawka, Tefal Companion, zupa

« Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry
Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce »

Comments

  1. Cook and Love says

    25 lipca 2017 at 12:14

    Pyszna sezonowa zupka 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lipca 2017 at 12:26

      🙂

      Odpowiedz
  2. Michał says

    25 lipca 2017 at 15:50

    Wygląda niesamowicie smacznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lipca 2017 at 15:56

      I jest:)

      Odpowiedz
  3. Maria says

    2 sierpnia 2017 at 09:23

    Robiłam wczoraj wyszła super:) Pozdrawiam

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup | FlyB Kulinaria pisze:
    26 lipca 2017 o 11:42

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Young vegetable soup - Yum Goggle pisze:
    2 sierpnia 2017 o 00:38

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera

Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake

Mazurek rozano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress