Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo

Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo"

  • Facebook
  • Twitter

Nadeszła piękna, letnia pogoda i zrobiło się gorąco, nadszedł więc czas na porządki w szafie i odświeżenie letnich ubrań. Niestety, z przerażeniem stwierdziłam, że w większość już się nie mieszczę i jak co roku w tym okresie podjęłam decyzję – odchudzam się! Przekopałam moją biblioteczkę i znalazłam rewelacyjną książkę „The Hairy Dieters”, której autorami są Dave Myers i Si King a w niej przepis na kurczaka po hiszpańsku. Danie na zdjęciu wyglądało obłędnie, a co najważniejsze ma tylko 370 kcal na porcję, więc nie wahałam się ani chwili:)

kurczak zapiekany z warzywami i chorizo

Jest to tak na prawdę pełny obiad, który robi się sam w piekarniku. Solidnie doprawione, soczyste kawałki kurczaka zapieczone z młodymi ziemniakami, pomidorami, cukinią i papryką i chorizo, które można zastąpić inną pikantną kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym i chrupiącym pieczywem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W związku z tym, że staram się używać produkty możliwie jak najwyższej jakości, postanowiłam też poszukać odpowiednie mięso. Takim sposobem trafił w moje ręce Kurczak Zagrodowy, który hodowany jest małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu. Mają więcej miejsca do poruszania się, swobodny dostęp do zagrody na otwartej przestrzeni oraz naturalnego światła. Ten szczególny sposób chowu gwarantuje wyjątkową jakość i smak mięsa. Kurczak Zagrodowy ma mniejszą zawartość tłuszczu, mięso jest kruche i pełne smaku, oraz nie zawiera antybiotyków. Zawsze kupuję kurczaki w całości, gdyż zwyczajnie się to bardziej opłaca. Dzielę je na porcje i mam 2 obiady i ekstra zupę na bulionie:) Warto podczas codziennych zakupów dokonywać przemyślanych wyborów. Polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Lekki kurczak pieczony z warzywami i chorizo

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 średnia cebula, obrana pokrojona w ósemki
  • 1 średnia czerwona cebula, obrana pokrojona w ósemki
  • 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki
  • 8 nieobranych ząbków czosnku
  • 8 średnich pomidorów, pokrojonych na ćwiartki
  • 75 g chorizo, pokrojonego na plasterki
  • 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego (lub innych części)
  • ½ łyżeczki papryka słodka wędzona
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 zielona lub żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w plasterki
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
  • sól i mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
  2. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj solą i pieprzem.
  3. Wyjmij naczynie z warzywami z piekarnika i wymieszaj z chorizo. Na wierzch wyłóż kurczaka i posyp całość papryką i oregano. Dopraw odrobiną soli i włóż do piekarnika na 20 minut.
  4. Ponownie wyjmij naczynie z kurczakiem z piekarnika, przechyl je i polej kurczaka zbierającym się sosem. Dodaj paprykę i cukinię i delikatnie wymieszaj.
  5. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 oC i włóż kurczaka na kolejne 20 minut, aż warzywa zmiękną a kurczak pięknie się zarumieni.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Skinny chicken baked with vegetables and chorizo

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 medium onion, cut into 8 wedges
  • 1 medium red onion, cut into 8 wedges
  • 500 g new potatoes, quartered lengthways
  • 8 whole garlic cloves, unpeeled
  • 8 medium tomatoes, quartered
  • 75 g chorizo, sliced
  • 8 chicken thighs, or other parts of chicken
  • ½ tsp sweet smoked paprika
  • ½ tsp dried oregano
  • 1 green/yellow pepper, deseeded and cut into strips
  • 1 small zucchini, sliced
  • salt and ground pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200°C, put the onions, potatoes, garlic and tomatoes in a large roasting tin and season with sea salt and lots of freshly ground black pepper. Toss everything together lightly and roast for 20 minutes.
  2. While the vegetables are roasting, put the chicken thighs on a board and carefully slash each one 2 or 3 times with a knife. Season all over with black pepper. Mix the paprika and oregano together and set aside.
  3. Take the roasting tin out of the oven, scatter the chorizo over the veg and turn everything a couple of times. Place the chicken on top of the vegetables and chorizo and sprinkle with the paprika and oregano. Season with a little salt and return to the oven for 20 minutes.
  4. Take out the baking dish from the oven, lift a little so all the juices run to the opposite side, then spoon and drizzle the juices back over the chicken. Tuck the pepper strips and zucchini slices loosely around the chicken and vegetables.
  5. Turn the oven up to 220°C and put the tin back in the oven for another 20 minutes or until the peppers and zucchini are just softened and the chicken is golden and crisp.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa Tagged With: chorizo, cukinia, Dave Myers, kuchnia hiszpańska, kurczak, mięso, młode ziemniaki, obiad, papryka, pomidor, Si King

« Szybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym / Easy tomato and radish salad with yogurt dressing
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup »

Comments

  1. Kasia says

    15 czerwca 2015 at 14:40

    Piękne zdjęcia, aż mi ślinka pociekła….. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 czerwca 2015 at 15:10

      Polecam tego kurczaka, jest boski:)

      Odpowiedz
  2. Oryginalny smak says

    15 czerwca 2015 at 22:11

    Pyszności… 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 czerwca 2015 at 22:18

      🙂

      Odpowiedz
  3. Dominika says

    16 czerwca 2015 at 19:00

    Danie od dwójki brodaczów – mocno ryzykujesz :). Sama zastanawiałam się nad przepisami, w których mogłabym użyć chorizo (jak dotąd jadłam ją tylko pojedynczo), a w odtworzonej przez Ciebie wersji z kurczakiem może się sprawdzić.
    Pisałaś coś o innych pikantnych kiełbasach. Może podasz o nich więcej szczegółów.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 czerwca 2015 at 19:11

      Na przykład salami z pieprzem lub kiełbasy węgierskie-przepyszne! Można też użyć innej swojej ulubionej, też będzie pysznie:)

      Odpowiedz
      • Norbert says

        18 czerwca 2015 at 18:10

        popieram 😉

        Odpowiedz
  4. Krzysztof says

    19 czerwca 2015 at 09:48

    Wygląda smacznie, spróbuję 🙂 a kurczak pewnie 'piekielnie’ pyszny – waga 1,666kg ;P

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 czerwca 2015 at 10:23

      O faktycznie 😛

      Odpowiedz
  5. Ania says

    22 czerwca 2015 at 09:51

    Łatwo dostać kiełbasę Chorizo? Kupiłaś w jakimś specjalistycznym sklepie z kuchniami świata, czy sieć typu Piotr i Paweł? I jakie Chorizo dałaś do kurczaka, bo czytałem że jest przynajmniej kilka typów np. Sarta, Fresco, Vela.

    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 czerwca 2015 at 09:55

      Do tego typu potraw proponuję dać chorizo niekoniecznie z wyższej półki, ważne aby była pikantna. A można już kupić już chyba w każdym większym markecie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Dynia zapiekana z grzybami leśnymi / Pumpkin au gratin with wild mushrooms

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress