Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Może ostatnio trochę przynudzam publikując dużo przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem  pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 4 plastry boczku lub mały kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:))
  • 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki
  • 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku, do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek lub kiełbasę i smaż przez około 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha.
  3. Wmieszaj mąkę, smaż przez 1 minutę i wlej mleko. Gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj boczek lub kiełbasę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  4. Posyp danie koperkiem i podawaj.

Smacznego!

Młoda kapusta z pieczarkami

English version

Creamed young cabbage with mushrooms

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 4 slices bacon or sausage, chopped
  • 1 medium onion, thinly sliced
  • 200 g button mushrooms, sliced
  • 1 small head of young cabbage, sliced into thin shreds
  • 1 large clove garlic, crushed
  • salt and pepper
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • 1/2 tablespoon lemon juice
  • ¼ cup water, plus more as needed
  • 2 tablespoons all-purpose-flour
  • 1½ cup milk
  • 1 tablespoon chopped fresh dill, for garnish

Preparation:

  1. Heat a large deep-sided skillet over medium heat, add the bacon or sausage and cook until crispy, about 5 to 7 minutes, stirring occasionally. Use a slotted spoon to transfer the crisped bacon to a paper towel to drain off excess butter.
  2. To the same skillet, add the onion, cabbage, mushrooms, garlic, salt, black pepper,sugar, lemon juice and water and cook (covered), stirring occasionally, until the cabbage is tender, about 15 minutes. Add a splash of water if the pan starts to get too dry.
  3. Add the flour and cook 1 minute, then add the milk and cook about 2-3 minutes more, stirring constantly. Turn off the heat and stir in the bacon or sausage. Season to taste in necessary.
  4. Top with the dill and serve.

Enjoy!

mloda kapusta z pieczarkami

Share the post "Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, kapusta, kiełbasa, młoda kapusta, pieczarki

« Warsztaty w Akademii Smaku Bosch – relacja
Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie »

Comments

  1. Jarek says

    8 czerwca 2015 at 18:56

    Chcialbym Ci podziękowac za to, ze prowadzisz tego bloga 🙂 Naprawde robisz kawalek bardzo swietnej roboty 🙂 No i posiadasz wielki talent do pisania 🙂 Bardzo lubie czytac Twoje wpisy, bo potrafia przeniesc mnie w inny swiat, na chwile dzieki nim odrywam się od tych wszystkich problemow dnia codziennego tak zwanych 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 czerwca 2015 at 19:01

      Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    9 czerwca 2015 at 08:54

    Nie przynudzasz 😉 ja też uwielbiam młodą kapustę. Przepis super.

    Odpowiedz
  3. Piotr says

    9 czerwca 2015 at 11:52

    Witam widzę, że zostało tu pokazane doskonałe połączenie, czyli kapusta z pieczarkami. Wiele razy robiłem sobie takie coś, jako sałatkę do ziemniaczków. Muszę powiedzieć, że jest to już klasyka polskiej kuchni i trzeba sobie będzie, o tym przepisie niedługo przypomnieć.

    Odpowiedz
  4. Yum Girl says

    9 czerwca 2015 at 20:00

    Welcome to Yum Goggle! We are pleased you have submitted your recipes and we have approved it! We are now following on all available social media although I am having trouble with the Instagram link – I’ll keep trying! If you could follow us on Instagram and we can follow you back. Kelli at YG!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 czerwca 2015 at 20:44

      I will, thank You! 🙂

      Odpowiedz
  5. Ola says

    9 czerwca 2015 at 20:42

    Dziękuję za przepis! Danie pyszne. Przejrzałam pobieżnie wpisy i już wie, że to będzie jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych.
    Pozdrawiam.Ola

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 czerwca 2015 at 20:43

      Cieszę się, pozdrawiam! 🙂

      Odpowiedz
  6. kcal says

    11 czerwca 2015 at 13:32

    Oj, tam… nic a nic nie przynudzasz 🙂 Świetnie się czyta Twoje przepisy i na każdym kroku pokazujesz, że nawet ze składników o neutralnym smaku, da się wyczarować prawdziwe cuda (tak jak z kapustą powyżej). A tak poza tym to kapusta ze względu na zawartość glukozynolanów może działać przeciwnowotworowo. Warto jeść 🙂

    Odpowiedz
  7. Leszek says

    14 czerwca 2015 at 20:23

    Zostałem dzisiaj zainspirowany, za co dziękuję:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 czerwca 2015 at 20:36

      Bardzo proszę:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    14 sierpnia 2017 o 09:25

    […] jak ja przepadasz za młodą kapustą, proponuję wypróbowanie innych moich przepisów takich jak młoda kapusta z pieczarkami, młoda kapusta zapiekana w beszamelu, czy kapuśniak z młodej kapusty, wszystkie obłędne! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies

Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry

Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress