Może ostatnio trochę przynudzam publikując dużo przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Młoda kapusta z pieczarkami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 4 plastry boczku lub mały kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:))
- 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki
- 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki
- 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby
- 2 łyżki mąki
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanego koperku, do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek lub kiełbasę i smaż przez około 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha.
- Wmieszaj mąkę, smaż przez 1 minutę i wlej mleko. Gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj boczek lub kiełbasę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Posyp danie koperkiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamed young cabbage with mushrooms
(4-5 servings)
Ingredients:
- 4 slices bacon or sausage, chopped
- 1 medium onion, thinly sliced
- 200 g button mushrooms, sliced
- 1 small head of young cabbage, sliced into thin shreds
- 1 large clove garlic, crushed
- salt and pepper
- 1/2 teaspoon of sugar
- 1/2 tablespoon lemon juice
- ¼ cup water, plus more as needed
- 2 tablespoons all-purpose-flour
- 1½ cup milk
- 1 tablespoon chopped fresh dill, for garnish
Preparation:
- Heat a large deep-sided skillet over medium heat, add the bacon or sausage and cook until crispy, about 5 to 7 minutes, stirring occasionally. Use a slotted spoon to transfer the crisped bacon to a paper towel to drain off excess butter.
- To the same skillet, add the onion, cabbage, mushrooms, garlic, salt, black pepper,sugar, lemon juice and water and cook (covered), stirring occasionally, until the cabbage is tender, about 15 minutes. Add a splash of water if the pan starts to get too dry.
- Add the flour and cook 1 minute, then add the milk and cook about 2-3 minutes more, stirring constantly. Turn off the heat and stir in the bacon or sausage. Season to taste in necessary.
- Top with the dill and serve.
Enjoy!
Jarek says
Chcialbym Ci podziękowac za to, ze prowadzisz tego bloga 🙂 Naprawde robisz kawalek bardzo swietnej roboty 🙂 No i posiadasz wielki talent do pisania 🙂 Bardzo lubie czytac Twoje wpisy, bo potrafia przeniesc mnie w inny swiat, na chwile dzieki nim odrywam się od tych wszystkich problemow dnia codziennego tak zwanych 🙂
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa:)
Kasia says
Nie przynudzasz 😉 ja też uwielbiam młodą kapustę. Przepis super.
Piotr says
Witam widzę, że zostało tu pokazane doskonałe połączenie, czyli kapusta z pieczarkami. Wiele razy robiłem sobie takie coś, jako sałatkę do ziemniaczków. Muszę powiedzieć, że jest to już klasyka polskiej kuchni i trzeba sobie będzie, o tym przepisie niedługo przypomnieć.
Yum Girl says
Welcome to Yum Goggle! We are pleased you have submitted your recipes and we have approved it! We are now following on all available social media although I am having trouble with the Instagram link – I’ll keep trying! If you could follow us on Instagram and we can follow you back. Kelli at YG!
Dzi says
I will, thank You! 🙂
Ola says
Dziękuję za przepis! Danie pyszne. Przejrzałam pobieżnie wpisy i już wie, że to będzie jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych.
Pozdrawiam.Ola
Dzi says
Cieszę się, pozdrawiam! 🙂
kcal says
Oj, tam… nic a nic nie przynudzasz 🙂 Świetnie się czyta Twoje przepisy i na każdym kroku pokazujesz, że nawet ze składników o neutralnym smaku, da się wyczarować prawdziwe cuda (tak jak z kapustą powyżej). A tak poza tym to kapusta ze względu na zawartość glukozynolanów może działać przeciwnowotworowo. Warto jeść 🙂
Leszek says
Zostałem dzisiaj zainspirowany, za co dziękuję:)
Dzi says
Bardzo proszę:)