Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup"

  • Facebook
  • X

Dziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy 🙂 Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Zupa warzywna z młodą kapustą

(8 porcji)

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę)
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek, ziemniaki, liście laurowe i dopraw solą i pieprzem.
  2. Przykryj garnek i smaż warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
  3. Następnie wlej bulion, wymieszaj i doprowadź zupę pod przykryciem do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut, lub do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodaj śmietankę.
  4. Zdejmij garnek z ognia, wyjmij i wyrzuć liście laurowe i dopraw zupę solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

English version

Cabbage and vegetable soup

(8 servings)

Ingredients:

  • 3 tablespoons butter
  • 3 leeks, thinly sliced (substitute 1 medium onion)
  • 1 large carrot, peeledand diced
  • 1 medium celeriac, peeled, finely chopped
  • 2 parsnips, peeled, finely chopped
  • 1/2 head of a green cabbage, thinly sliced
  • 3 stalks celery, finely chopped
  • 6 garlic cloves, thinly sliced
  • 6 new potatoes, unpeeled, cut into medium sized dice
  • 2 bay leaves
  • salt and pepper
  • 8 cups vegetable or chicken stock
  • 1/2 cup of cream
  • 3 tbsp parsley, finely chopped (for garnish)

Preparation:

  1. Melt the butter in a large pot on medium low heat.   Add the leeks, carrot, celeriac, parsnips, cabbage, celery, garlic, potatoes, bay leaves, salt and pepper and stir to combine.
  2. Cover and allow the vegetables to sweat for 10-15 minutes, stirring occasionally, until lightly browned.
  3. Add stock, and stir to combine, and keep covered, bring to a simmer. Simmer, covered, for 20-30 minutes, until the vegetables are tender. 10 minutes before end of cooking stir in cream.
  4. Remove the pot from the heat, remove the bay leaves and season with salt and pepper to taste.
  5. Serve hot garnished with fresh parsley and crusty bread.

Enjoy!

Share the post "Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Przystawki, Zupy Tagged With: kapusta, pasternak, przystawka, seler, seler naciowy, ziemniaki, zioła, zupa

« Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney »

Comments

  1. Karol says

    4 czerwca 2015 at 15:51

    Uwielbiam taką wiosenną zupę z młodą kapustą, aż mi ślinka cieknie 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 czerwca 2015 at 16:52

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  2. Patryk says

    4 czerwca 2015 at 23:25

    Młoda kapusta robi furorę ostatnio w każdym domu -ja dziś raczyłem się gołąbkami, a tu już kolejna pyszność się szykuje 🙂

    Odpowiedz
  3. Piotr says

    11 czerwca 2015 at 10:20

    No to już wiem co mam dziś na obiadek!

    Odpowiedz
  4. Piotr says

    11 czerwca 2015 at 10:21

    Młoda kapusta, mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne

Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku!

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Wrapy z wołowiną i chilli Gordona Ramsaya

Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress