Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na soczystego i rozpływającego się w ustach pieczonego kurczaka w stylu orientalnym. Marynowany w aromatycznym jogurcie z kminem, kolendrą i kardamonem, zyskuje na smaku i aromacie.  Danie to jest bardzo łatwe i szybkie  w przygotowaniu, idealne na weekendowy obiad. Podałam go z puree ze słodkich ziemniaków, szpinakiem i serem kozim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki gęstego, pełnotłustego jogurtu
  • 1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 kurczak, przekrojony wzdłuż na pół
  • liście kolendry lub pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przy pomocy moździerza rozetrzyj kardamon z pieprzem na drobny proszek, następnie dodaj sól, kolendrę, kminek i rozetrzyj całość z czosnkiem. Dodaj oliwę w celu i wymieszaj w celu utworzenia aromatycznej pasty, po czym wmieszaj jogurt, imbir i sok z cytryny.
  2. Umieść kurczaka w  dużej misce i wetrzyj jak najwięcej powstałej marynaty w przestrzenie między skórą a mięsem na piersiach i udach, a resztą marynaty dokładnie natrzyj całego kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Włóż go do lodówki i marynuj co najmniej 3 godziny lub maksymalnie do 24 godzin. Wyjmij kurczaka z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220 oC.  Ułóż kurczaka piersiami do góry na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut do godziny, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem. Podawaj posypanego kolendrą lub pietruszką.
Smacznego!

English version

Roasted butterflied chicken with cardamom and yogurt

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 teaspoon ground cardamom
  • 1 teaspoon black peppercorns
  • 2 teaspoons sea salt
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 3 garlic cloves
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1/2 cup whole milk yogurt
  • 1 tablespoon grated fresh ginger
  • 1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
  • 1 chicken, butterflied
  • fresh cilantro leaves for garnish

Preparation:

  1. Grind cardamom and peppercorns in a mortar with pestle to a fine powder. Add salt, coriander, cumin and garlic. and smash the garlic. Add the olive oil to form a paste. Stir in yogurt, ginger and lemon juice.
  2. Place chicken in a large bowl or pan. Rub yogurt between skin and breasts and thighs. Then smear remaining yogurt over the outside of the chicken, front and back. Refrigerate at least 3 hours or up to 24 hours. Remove chicken from refrigerator 30 minutes before roasting.
  3. Preheat oven to 220 oC. Place chicken breast-side up in a baking pan. Bake in oven until thoroughly cooked, 45 minutes – 1 hour. Remove and let rest 15 minutes before carving. Serve garnished with cilantro leaves.
Enjoy!

Share the post "Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: imbir, kuchnia indyjska, kurczak, mięso, obiad, zioła

« Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem / Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes
Pieczone pierogi krucho-drożdżowe nadziewane słodką kapustą i grzybami / Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms »

Comments

  1. Wiewióra says

    10 stycznia 2014 at 09:41

    interesująca marynata! fajnie wygląda i pewnie podobnie smakuje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 stycznia 2014 at 13:33

      O tak, jest pyszny i bardzo soczysty:)

      Odpowiedz
  2. Agata says

    15 stycznia 2014 at 10:15

    Ja tak lubię niektóre partie kurczaka pieczone ale tak boję się samodzielnie go upiec, boję się, ze będzie suchy i cała praca na nic. Zapisałam sobie przepis więc moze kiedyś zdobędę się na odwagę bo kurczak wyszedł pięknie i smacznie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2014 at 11:58

      Ten przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu a kurczak wychodzi bardzo soczysty, Na pewno wyjdzie doskonale:)

      Odpowiedz
  3. Marta says

    22 kwietnia 2018 at 19:15

    musze przyznać, że jestem bardzo rozczarowana tym przepisem, kurczak spalił się na wierzchu, a się w ogole nie upiekł

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 kwietnia 2018 at 20:34

      Przykro mi to czytać ;( Z tego co pamiętam mój był idealnie upieczony i soczysty. Może kurczak był sporawy? W takich sytuacjach bardzo przydaje się termometr kuchenny, którym można na bieżąco kontrolować stopień upieczenia kurczaka. Jeśli za szybko się rumieni, można też przykryć go folią aluminiową.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Wrapy z kurczakiem i mozzarellą w sosie miodowo-musztardowym

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress