Share the post "Szybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym / Easy tomato and radish salad with yogurt dressing"
Dziś przedstawiam bardzo przyjemną, lekką i orzeźwiającą sałatkę, którą można przygotować w kilka chwil. Soczyste pomidory i rzodkiewka świetnie komponują się lekkim sosem na bazie jogurtu z delikatną nutą chrzanu, polecam!
Do wykonania dressingu użyłam ekologicznego oleju lnianego z gospodarstwa „Barwy Zdrowia” z moich rodzinnych stron. Polecam:)
Przepis znalazłam tutaj (lekko go tylko zmodyfikowałam).
Scroll down for recipe in English
Szybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym
(4 porcje)
Składniki:
- 8 średnich pomidorów, umytych i pokrojonych w plasterki
- 8 rzodkiewek, umytych i pokrojonych w plasterki
- 1 garść posiekanego szczypiorku
- 1 mała cebulka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
- 1 łyżeczka chrzanu śmietankowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj rzodkiewki, pomidory, szczypiorek, cebulę, czosnek i bazylię, po czym dopraw solą i pieprzem.
- W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.
- Przygotowanym sosem zalej warzywa, wymieszaj i w razie konieczności dopraw.
Smacznego!
English version
Easy tomato and radish salad with yogurt dressing
(4 servings)
Ingredients:
- 8 medium tomatoes, washed and sliced
- 8 radishes, washed and sliced
- 1 handful chopped chives
- 1 small onion, cut into thin slices
- 1 clove garlic, minced
- 1 tablespoon chopped basil
- salt and pepper
Ingredients for the dressing:
- 200 ml of Greek yogurt
- 1-2 tbsp canola/linseed oil
- 1 teaspoon horseradish cream
- 1 teaspoon cane sugar or honey
- 1 teaspoon lemon juice
- a pinch of salt and pepper
Preparation:
- In a medium bowl, mix the radishes, tomatoes, chives, onions, garlic and basil, and season with salt and pepper.
- In a small bowl, mix all dressing ingredients.
- Pour dressing over vegetables, mix and season to taste if necessary.
Enjoy!
Andrzej says
Ciekawa propozycja na upały jakie do nas w końcu dotarły.
Może przygotuję dla żony, na pewno będzie zaskoczona 😉
Dzi says
🙂
Krzysztof says
Zalegają mi w lodówce rzodkiewki i się tak właśnie zastanawiałem co z nimi zrobić, no to teraz już wiem 😉
Sosy jogurtowe do pomidora lubię, jednak nigdy nie wpadłem na to, aby dodać chrzanu, smak musi być wyśmienity!
Taki przepis jest idealny na szybką poranną czy wieczorną przekąskę. Pozdrowionka!
Dzi says
Jak najbardziej:)
Norbert says
też serwuje sobie taką sałatkę tylko nie dodaje bazylii 🙂
karol says
Sałatka będzie rewelacyjnym dodatkiem na spotkaniu z znajomymi przy grillu 😉
Dzi says
To prawda:)
Teresa says
Wygląda na lekką, idealną na lato 🙂 czy polecasz ją do jakiś konkretnych dań bądź posiłków?
Dzi says
Próbowałam z mięsami i rybą i było ok:)
Marta says
Spróbowałam i rzeczywiście szybka i pyszna sałatka. Akurat na moje zdolności kulinarne 😛
Marta says
Spróbowałam i rzeczywiście szybka i pyszna sałatka! Akurat na moje zdolności kulinarne 😛