Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę  go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i pieprz
  • 4 x 120 g kotletów ze schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm

Składniki na chutney rabarbarowy:

  • 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka
  • 1/4 szklanki suszonych żurawin
  • 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana
  • 1/8 szklanki wody
  • 1/8 szklanki miodu
  • 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1/8 łyżeczki chilli, plus więcej do smaku

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania chutneya rabarbarowego, w średnim rondlu wymieszaj rabarbar, jabłko, żurawinę, cebulę, wodę, miód, imbir, ocet i chilli. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj, aż rabarbar zmięknie, około 15 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje, około 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to koniecznie.
  2. Przygotuj grilla lub umieść patelnię grillową na średnim ogniu.
  3. W małej miseczce wymieszaj kolendrę, paprykę, cynamon, sól i pieprz (wg uznania) i natrzyj powstałą mieszanką kotlety z obu stron.
  4. Natłuść ruszt grilla/patelnię grillową i smaż kotlety do ładnego zarumienienia ok. 3 do 5 minut z każdej strony. Podawaj z chutneyem.

Smacznego!

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

English version

Grilled pork chops with rhubarb chutney

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 teaspoon paprika
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon salt, or to taste
  • ground pepper, to taste
  • 4 x 120 g pork chops, 1 – 1,5 cm thick

Ingredients for rhubarb chutney:

  • 1 cup diced rhubarb
  • 1/2 cup diced apple
  • 1/4 cup dried cranberries
  • 1/4 red onion, finely chopped
  • 1/8 cup water
  • 1/8 cup honey
  • 1/2 tablespoon minced fresh ginger
  • 1 teaspoon red-wine vinegar
  • 1/8 teaspoon chilli pepper, plus more to taste

Preparation:

  1. Prepare rhubarb chutney: combine rhubarb, apple, cranberries, onion, water, honey, ginger, vinegar and crushed chilli pepper to taste in a small saucepan. Bring to a boil, reduce heat to medium-low, cover and simmer until rhubarb is tender, about 15 minutes. Uncover and simmer, stirring occasionally, until thickened, about 5 minutes more. Season to taste if necessary.
  2. Preheat grill to medium-high or place grill pan on medium heat.
  3. Mix coriander, paprika, cinnamon, salt and pepper in a small bowl. Sprinkle evenly on both sides of each pork chop, rubbing to coat the meat evenly.
  4. Lightly oil the grill rack/grill pan. Grill pork chops over medium-high heat until browned and just cooked through, 3 to 5 minutes per side. Serve with chutney.

Enjoy!

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, grill, jabłko, mięso, obiad, rabarbar, schab, wieprzowina, żurawina

« Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup
Warsztaty w Akademii Smaku Bosch – relacja »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    5 czerwca 2015 at 11:05

    Ten Twój hutney bardzo mnie zainteresował i lecę na rynek w poszukiwaniu rabarbaru…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 czerwca 2015 at 13:05

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    5 czerwca 2015 at 13:04

    mmmm ale pyszności!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 czerwca 2015 at 13:05

      i jeszcze ekspresowe:)

      Odpowiedz
  3. ANIAcookandlove says

    6 czerwca 2015 at 14:45

    Sezon grillowy rozpoczęty 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 czerwca 2015 at 14:54

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck beets and orange salad

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad

Wielkanocne pyszności 2018

Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress