Share the post "Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney"
Jakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól i pieprz
- 4 x 120 g kotletów ze schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm
Składniki na chutney rabarbarowy:
- 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka
- 1/4 szklanki suszonych żurawin
- 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana
- 1/8 szklanki wody
- 1/8 szklanki miodu
- 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- 1/8 łyżeczki chilli, plus więcej do smaku
Przygotowanie:
- W celu przygotowania chutneya rabarbarowego, w średnim rondlu wymieszaj rabarbar, jabłko, żurawinę, cebulę, wodę, miód, imbir, ocet i chilli. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj, aż rabarbar zmięknie, około 15 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje, około 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to koniecznie.
- Przygotuj grilla lub umieść patelnię grillową na średnim ogniu.
- W małej miseczce wymieszaj kolendrę, paprykę, cynamon, sól i pieprz (wg uznania) i natrzyj powstałą mieszanką kotlety z obu stron.
- Natłuść ruszt grilla/patelnię grillową i smaż kotlety do ładnego zarumienienia ok. 3 do 5 minut z każdej strony. Podawaj z chutneyem.
Smacznego!
English version
Grilled pork chops with rhubarb chutney
(4 servings)
Ingredients:
- 1 teaspoon ground coriander
- 1 teaspoon paprika
- 1/4 teaspoon ground cinnamon
- 1/2 teaspoon salt, or to taste
- ground pepper, to taste
- 4 x 120 g pork chops, 1 – 1,5 cm thick
Ingredients for rhubarb chutney:
- 1 cup diced rhubarb
- 1/2 cup diced apple
- 1/4 cup dried cranberries
- 1/4 red onion, finely chopped
- 1/8 cup water
- 1/8 cup honey
- 1/2 tablespoon minced fresh ginger
- 1 teaspoon red-wine vinegar
- 1/8 teaspoon chilli pepper, plus more to taste
Preparation:
- Prepare rhubarb chutney: combine rhubarb, apple, cranberries, onion, water, honey, ginger, vinegar and crushed chilli pepper to taste in a small saucepan. Bring to a boil, reduce heat to medium-low, cover and simmer until rhubarb is tender, about 15 minutes. Uncover and simmer, stirring occasionally, until thickened, about 5 minutes more. Season to taste if necessary.
- Preheat grill to medium-high or place grill pan on medium heat.
- Mix coriander, paprika, cinnamon, salt and pepper in a small bowl. Sprinkle evenly on both sides of each pork chop, rubbing to coat the meat evenly.
- Lightly oil the grill rack/grill pan. Grill pork chops over medium-high heat until browned and just cooked through, 3 to 5 minutes per side. Serve with chutney.
Enjoy!
Kasia knifeandspoon.pl says
Ten Twój hutney bardzo mnie zainteresował i lecę na rynek w poszukiwaniu rabarbaru…
Dzi says
Polecam!
Wiewióra says
mmmm ale pyszności!
Dzi says
i jeszcze ekspresowe:)
ANIAcookandlove says
Sezon grillowy rozpoczęty 🙂
Dzi says
🙂