Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup

Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup"

  • Facebook
  • X

Kontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco!

Skorzystałam z przepisu z tej strony, lekko go tylko modyfikując.

zupa ze szparagów i kalafiora

Scroll down for recipe in English

Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g białych szparagów,  z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż kalafiora i szparagi, posól je i popieprz, skrop olejem i dokładnie przemieszaj. Rozłóż je równomiernie po blaszce i piecz przez około 20-30 minut w nagrzanym do 200 oC piekarniku, do ładnego zarumienienia. W połowie pieczenia całość dokładnie przemieszaj.
  2. W międzyczasie rozgrzej w rondlu na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę.
  3. Wlej do rondla bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  4. Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

zupa ze szparagów i kalafiora

English version

Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g white asparagus, trimmed and chopped into 2 cm pieces
  • 1 small head cauliflower, cut into florets
  • 1 tablespoon oil
  • salt and pepper to taste
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 4 cups chicken stock
  • 120 g brie, cut into 2 cm pieces
  • 1 tablespoon fresh basil, chopped
  • 1 teaspoon lemon zest
  • 1 tablespoon lemon juice
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Toss the asparagus and cauliflower florets in the oil along with the salt and pepper, arrange them in a single layer on a large baking sheet and roast in a preheated 200 oC oven until lightly golden brown, about 20-30 minutes, mixing half way through.
  2. Meanwhile, heat the oil in a pot over medium heat, add the onions and cook until tender, about 5-7 minutes. Add the garlic and cook until fragrant, about a minute.
  3. Add the stock and roasted asparagus and cauliflower, bring to a boil, reduce the heat and simmer for 10 minutes.
  4. Add the brie, basil, lemon zest and lemon juice, let the brie melt and puree to the desired consistency, season with salt and pepper nd serve.

Enjoy!

zupa ze szparagów i kalafiora

Share the post "Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: brie, kalafior, przystawka, ser, szparagi, zupa

« Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo
Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble »

Comments

  1. Norbert says

    18 czerwca 2015 at 18:09

    wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  2. środki czystości says

    19 czerwca 2015 at 15:10

    aż mi zaburczało w brzuchu! pysznie to wygląda. Na 100% ląduje w moim przepiśniku! 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 czerwca 2015 at 15:29

      polecam:)

      Odpowiedz
  3. Helen says

    15 lipca 2016 at 21:20

    Ciekawe czy stosujesz w domu wodę filtrowaną czy zwykłą kranówkę? U mnie musieliśmy zamontować taki filtr domowy w kuchni bo inaczej smak wody z kranu dawał o sobie znać w potrawach…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lipca 2016 at 22:05

      Zawsze filtrowaną:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Paczki tradycyjne / Polish doughnuts

Pączki tradycyjne / Polish doughnuts

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

Szakszuka-z-chorizo-i-chilli-Chorizo-chilli-shakshuka

Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka

smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-Creamy-braised-cabbage

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress