Dziś przedstawiam kolejny deser z wykorzystaniem sezonowych produktów, czyli truskawek i rabarbaru. Przygotowałam z nich słodkie nadzienie truskawkowo-rabarbarowe do kruchego ciasta w stylu amerykańskim – wyszło przepyszne! Napiszę tylko tyle- ciasto nie zdążyło wystygnąć:)
Pomimo jego niezaprzeczalnej kaloryczności ze względu na sporą ilość cukru, starałam się troszkę ulżyć swojemu sumieniu i do produkcji ciasta kruchego użyłam też zdrowej mąki orkiszowej. Otrzymałam ją od gospodarstwa ekologicznego „Barwy zdrowia”, które z powodzeniem funkcjonuje w moim rodzinnym miasteczku w najzdrowszym rejonie Polski:). Sprawdziła się świetnie, polecam!
Scroll down for recipe in English
Placek z rabarbarem i truskawkami
(8 porcji, forma 26 cm)
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g mąki orkiszowej
- 180 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody
- 1 małe jajko, roztrzepane do posmaorawania ciasta
Składniki na nadzienie:
- 300 g truskawek bez szypułek, pokrojonych w plasterki
- 250 g rabarbaru, obranego z zewnętrznych błonek i pokrojonego na 1 cm kawałki
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- W misce miksera lub blendera (z nakładką do ciast) wymieszaj mąki z cukrem, po czym dodaj masło i miksuj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodaj jajko i miksuj tylko do momentu utworzenia się jednolitej kuli.
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podziel ciasto na 2 części (jedną trochę mniejszą na wierzch ciasta), zawiń je w folię i umieść na co najmniej 30 minut w lodówce.
- W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj w misce rabarbar, truskawki cukier i mąkę kukurydzianą.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść głęboką formę do ciasta o średnicy ok 26 cm.
- Rozwałkuj większy kawałek ciasta na wielkość formy i wyłóż nim spód i boki naczynia, pozostawiając 1 cm krawędzie. Włóż do wnętrza nadzienie i na wierzch wyłóż rozwałkowany drugi kawałek ciasta. Połącz krawędzie obu kawałków ciast i natnij też wierzch, aby w trakcie pieczenia mogła uchodzić para.
- Wysmaruj ciasto rotrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 50 minut, lub do ładnego zarumienienia.
- Odstaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem (mi się nie udało:)).
Smacznego!
English version
Strawberry rhubarb pie
(8 servings, 26 cm pan)
Ingredients for the pie crust:
- 250 g all purpose flour
- 100 g spelt flour
- 180 g butter, cold, cut into cubes
- 2 tablespoons sugar
- 1 egg , beaten with 2 tablespoons cold water
- 1 small beaten egg for brushing the crust
Ingredients for the filling:
- 300 g strawberries, hulled and sliced
- 250 g rhubarb, peeled and cuy into 1 cm pieces
- 150 g cane sugar
- 2 tablespoons cornstarch
Preparation:
- Mix together all purpose and spelt flour with sugar in the blender o stand mixer, add the butter and mix until the mixture resemble coarse meal. Add the egg and mix just until the dough holds together.
- Turn the dough into a working surface, divide the dough into two, one half a little bigger than the other, wrap in plastic wrap and refrigerate at least 30 minutes.
- To prepare the filling, mix the rhubarb, strawberries with sugar and cornstarch.
- Preheat the oven at 180 degrees. Grease 26 cm pie dish.
- Roll out the dough for the pie in two discs, with the largest coat the bottom and sides of a pie dish, leaving 1-cm at the edge. Pour in the filling and cover with the second disc, sealing the edges together.
- Cut slits in the top, brush with egg and bake for about 50 minutes until the crust is nicely browned and the filling thick and bubbly.
- Allow to cool completely before serving.
Enjoy!
Kasia says
Cześć! 🙂 Posiadasz naprawdę wielki talent do pisania, trzeba Ci to przyznac, rzadko kiedy trafia się na az tak swietny blog, mam nadzieje, ze dane mi będzie jeszcze dlugo czytac Twoje wrecz idealne wpisy, ponieważ, gdyby ten blog przestal nagle istniec, byłaby to wielka strata dla polskiego swiatka blogowego 😛
Dawid says
Witam, a co tu ma pisanie do kulinariów. Ja oceniam jak ktoś wykonał daną potrawę, a nie co, o niej napisał i skład danego przepisu. Tutaj w ogóle nie mam żadnych pytań, ponieważ placek składa się ze wszystkiego, co bardzo lubię. Truskawki i rabarbar piękne połączenie.
Dzi says
To prawda:)
Jaxon says
aż ślinka cieknie… idealne ciasto na zapowiadającą się upalną sobotę!
Dzi says
polecam!
kocie-smaki says
u nas też by pewnie nie zdążyło wystygnąć 🙂 dobrze, że fotkę można było zrobić 😉