Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie

Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny deser z wykorzystaniem sezonowych produktów, czyli truskawek i rabarbaru. Przygotowałam z nich słodkie nadzienie truskawkowo-rabarbarowe do kruchego ciasta w stylu amerykańskim – wyszło przepyszne! Napiszę tylko tyle- ciasto nie zdążyło wystygnąć:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomimo jego niezaprzeczalnej kaloryczności ze względu na sporą ilość cukru, starałam się troszkę ulżyć swojemu sumieniu i do produkcji ciasta kruchego użyłam też zdrowej mąki orkiszowej. Otrzymałam ją od gospodarstwa ekologicznego „Barwy zdrowia”, które z powodzeniem funkcjonuje w moim rodzinnym miasteczku w najzdrowszym rejonie Polski:). Sprawdziła się świetnie, polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Placek z rabarbarem i truskawkami

(8 porcji, forma 26 cm)

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 180 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody
  • 1 małe jajko, roztrzepane do posmaorawania ciasta

Składniki na nadzienie:

  • 300 g truskawek bez szypułek, pokrojonych w plasterki
  • 250 g rabarbaru, obranego z zewnętrznych błonek i pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. W misce miksera lub blendera (z nakładką do ciast) wymieszaj mąki z cukrem, po czym dodaj masło i miksuj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodaj jajko i miksuj tylko do momentu utworzenia się jednolitej kuli.
  2. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podziel ciasto na 2 części (jedną trochę mniejszą na wierzch ciasta), zawiń je w folię i umieść na co najmniej 30 minut w lodówce.
  3. W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj w misce rabarbar, truskawki cukier i mąkę kukurydzianą.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść głęboką formę do ciasta o średnicy ok 26 cm.
  5. Rozwałkuj większy kawałek ciasta na wielkość formy i wyłóż nim spód i boki naczynia, pozostawiając 1 cm krawędzie. Włóż do wnętrza nadzienie i na wierzch wyłóż rozwałkowany drugi kawałek ciasta. Połącz krawędzie obu kawałków ciast i natnij też wierzch, aby w trakcie pieczenia mogła uchodzić para.
  6. Wysmaruj ciasto rotrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 50 minut, lub do ładnego zarumienienia.
  7. Odstaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem (mi się nie udało:)).

Smacznego!

Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie

English version

Strawberry rhubarb pie

(8 servings, 26 cm pan)

Ingredients for the pie crust:

  • 250 g all purpose flour
  • 100 g spelt flour
  • 180 g butter, cold, cut into cubes
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 egg , beaten with 2 tablespoons cold water
  • 1 small beaten egg for brushing the crust

Ingredients for the filling:

  • 300 g strawberries, hulled and sliced
  • 250 g rhubarb, peeled and cuy into 1 cm pieces
  • 150 g cane sugar
  • 2 tablespoons cornstarch

Preparation:

  1. Mix together all purpose and spelt flour with sugar in the blender o stand mixer, add the butter and mix until the mixture resemble coarse meal. Add the egg and mix just until the dough holds together.
  2. Turn the dough into a working surface, divide the dough into two, one half a little bigger than the other, wrap in plastic wrap and refrigerate at least 30 minutes.
  3. To prepare the filling, mix the rhubarb, strawberries with sugar and cornstarch.
  4. Preheat the oven at 180 degrees. Grease 26 cm pie dish.
  5. Roll out the dough for the pie in two discs, with the largest coat the bottom and sides of a pie dish, leaving 1-cm at the edge. Pour in the filling and cover with the second disc, sealing the edges together.
  6. Cut slits in the top, brush with egg and bake for about 50 minutes until the crust is nicely browned and the filling thick and bubbly.
  7. Allow to cool completely before serving.

Enjoy!

Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie

Share the post "Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto kruche, deser, rabarbar, słodkości, truskawki

« Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms
Szybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym / Easy tomato and radish salad with yogurt dressing »

Comments

  1. Kasia says

    10 czerwca 2015 at 18:16

    Cześć! 🙂 Posiadasz naprawdę wielki talent do pisania, trzeba Ci to przyznac, rzadko kiedy trafia się na az tak swietny blog, mam nadzieje, ze dane mi będzie jeszcze dlugo czytac Twoje wrecz idealne wpisy, ponieważ, gdyby ten blog przestal nagle istniec, byłaby to wielka strata dla polskiego swiatka blogowego 😛

    Odpowiedz
  2. Dawid says

    11 czerwca 2015 at 12:42

    Witam, a co tu ma pisanie do kulinariów. Ja oceniam jak ktoś wykonał daną potrawę, a nie co, o niej napisał i skład danego przepisu. Tutaj w ogóle nie mam żadnych pytań, ponieważ placek składa się ze wszystkiego, co bardzo lubię. Truskawki i rabarbar piękne połączenie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 czerwca 2015 at 12:50

      To prawda:)

      Odpowiedz
  3. Jaxon says

    11 czerwca 2015 at 12:53

    aż ślinka cieknie… idealne ciasto na zapowiadającą się upalną sobotę!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 czerwca 2015 at 12:54

      polecam!

      Odpowiedz
  4. kocie-smaki says

    12 czerwca 2015 at 07:08

    u nas też by pewnie nie zdążyło wystygnąć 🙂 dobrze, że fotkę można było zrobić 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado / Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa

Wyniki konkursu z firmą Ballarini

Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady

Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress