Jakiś czas temu zostałam zaproszona na degustację w Cafe Furkot znajdującej się w bardzo przyjemnym komunikacyjnie też miejscu, na ulicy Chłodnej 2/18 w Warszawie. Nie miałam problemów z jej odnalezieniem, gdyż idąc ulicą Chłodną z daleka widać już jej charakterystyczne logo. Po dotarciu na miejsce powitała nas bardzo sympatyczna właścicielka i po wypiciu bardzo smacznego…
Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake
Odkryłam ostatnio, że moje gruszki nie przetrzymają kolejnego tygodnia, postanowiłam więc wykorzystać je w możliwie najlepszy sposób. Nienawidzę marnowania żywności, a że nieszczególnie miałam ochotę w tym dniu na pieczenie, postanowiłam przygotować coś niewymagającego wiele wysiłku. Tak też powstało bardzo łatwe ciasto z gruszkami, które składa się dosłownie z kilku składników i robi się je…
Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole
Dziś przedstawiam przepis troszkę inny niż wszystkie bo na kurczaka w stylu mole poblano, czyli w sosie z dodatkiem czekolady. Może brzmi to dziwnie, ale zapewniam że czekolada nie jest bardzo wyczuwalna, a sos nie jest za słodki. Nawet mój grymaszący luby stwierdził, że danie jest smaczne 😉 Polecam tego kurczaka, bo warto wypróbowywać nowe smaki,…
Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles
W związku z tym, że otrzymałam od House of Asia wielką paczuchę z orientalnymi produktami, przedstawiam dziś pyszne i szybkie danie z akcentem azjatyckim. Makaron udon z wołowiną i grzybami jest ekstra szybki w przygotowaniu, a wiadomo im szybciej tym lepiej, szczególnie gdy nie mamy czasu na stanie nad garami. Lubię przygotowywać tego typu dania…
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate
Surfując ostatnio w internetach, przeglądając oczywiście w większości strony o tematyce kulinarnej, natknęłam się na przepis, który do mnie przemówił. Otóż był to przepis na pastę (sałatkę) z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami, korniszonami, jajkiem i majonezem na blogu Bernika – mój kulinarny pamiętnik i już na pierwszy rzut oka wiedziałam, że to musi być smaczne….
Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies
Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, koniecznie z grubą warstwą słodkiego serka śmietankowego. Aż nie mogę się nadziwić, że do tej pory nie mam na nie przepisu na blogu! Zacznę powoli nadrabiać te zaległości, jednak dziś przedstawiam trochę jego inną wersję, w postaci ciasteczek. Bardzo marchewkowe ciasteczka, z przyprawą korzenną, nadziane słodkim serkiem śmietankowym a na…
Otwarcie nowej restauracji – Warszawski Sznyt
Ostatnio miałam ogromną przyjemność uczestnictwa w premierowym pokazie możliwości kulinarnych w nowej restauracji Warszawski Sznyt mieszczącej się przy ulicy Senatorskiej 2 w Warszawie, z widokiem na Plac Zamkowy i Kolumnę Zygmunta III Wazy. Dosłownie! Miejsce rewelacyjne 🙂 Problemu z odnalezieniem tej restauracji nie miałam, gdyż od razu po wejściu na Plac Zamkowy zobaczyłam wielkie logo…
Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup
Jakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Można je jeść same, zapiekać, rozpuszczać…
Gulasz z dzika / Wild boar stew
Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej…
Warsztaty inne niż wszystkie w Akademii Smaku Sokołów
Te warsztaty były inne niż wszystkie inne, w których do tej pory uczestniczyłam, gdyż poświęcone były stworzeniu przepisu na skuteczne urzeczywistnienie postanowień noworocznych, dotyczących między innymi dbania o siebie i właściwej diety. Odbyły się jak zwykle w pięknych okolicznościach przyrody w Akademii Smaku Sokołów, mieszczącej się w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Co za cudowne miejsce!…
- « Previous Page
- 1
- …
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- …
- 115
- Next Page »