Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs

Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs"

  • Facebook
  • Twitter

Przyznam się, że mam ogromną słabość do kaczek. W każdej nowej restauracji zawsze ją zamawiam, bo po tym jak jest przygotowana, można od razu poznać kunszt kucharza. Niestety nie jest łatwo o dobrą kaczkę w Warszawie, jeśli jesteście w stanie polecić jakiś lokal, koniecznie wpiszcie w komentarzu adres:) Dziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs

Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami

(2 porcje)

Składniki:

  • 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki
  • 2/3 szklanki wody
  • sok z jednej pomarańczy
  • ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce
  • 4-6 łyżek miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kacze piersi
  • oliwa z oliwek do posmarowania
  • 2 figi, pokrojone w ćwiartki

Przygotowanie:

  1. Umieść śliwki, wodę, sok pomarańczowy, przyprawę pięć smaków i imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia.
  2. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na małym ogniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem, jeżeli to konieczne, po czym odstaw.
  3. W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony solą i pieprzem i posmaruj oliwą.
  4. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
  5. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”.
  6. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i ułóż figi. Ja podaję je zazwyczaj albo z puree ziemniaczanym albo z puree z kalafiora.

Smacznego!

Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs

English version

Duck breasts with plum sauce and figs

(2 servings)

Ingredients:

  • 6 red plums, stoned and cut into small pieces
  • 2/3 cup water
  • juice of one orange
  • ½ teaspoon Chinese five spice
  • 1 cm piece ginger, grated
  • 4-6 tablespoons of honey
  • salt and pepper to taste
  • 2 duck breasts
  • olive oil for brushing
  • 2 figs, quartered

Preparation:

  1. Put the plums, water, orange juice, five spice, and ginger in a small saucepan and bring to the boil.
  2. Turn down and cook over a medium heat for 25-30 minutes or until sauce has thickened. Season to taste with honey, salt and pepper if necessary and then leave to cool.
  3. Meanwhile, prepare the duck. Preheat the oven to 220 oC and score duck breasts skin with a sharp knife in a criss cross pattern to help render the fat out. Season duck with salt and pepper and brush meat side with olive oil.
  4. Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest for at least 5 minutes.
  5. Place the breasts onto a dinner plate and top with the sauce and figs. Season with freshly ground pepper and sea salt flakes. Eat immediately.

Enjoy!

Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs

Share the post "Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: figi, kaczka, mięso, miód, obiad, piersi, pomarańcza, śliwki

« Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup
Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew »

Comments

  1. Oceanic says

    26 października 2015 at 12:19

    Wygląda bosko, niestety nie jadłem jeszcze kaczki, która by mi smakowała 🙁
    Ale może taka, dobrze przyrządzona, w końcu by mi zasmakowała 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 października 2015 at 14:14

      Proszę trzymać się czasu smażenia i pieczenia i powinno być ok:)

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    26 października 2015 at 19:57

    Uwielbiam piersi z kaczki. Robię bardzo podobnie , tylko zamiast śliwek biorę wiśnie i doprawiam octem balsamicznym

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 października 2015 at 19:58

      Też super:)

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    27 października 2015 at 11:53

    Lubię takie dania doskonałe 🙂 ps.jak się dowiem gdzie można zjeść dobrą kaczkę dam znać 😉

    Odpowiedz
  4. Sklep.Spirulina.pl says

    4 listopada 2015 at 15:01

    Zwykle kaczka miała dla mnie gorszy smak niż dobry kurczak. Stawiam na mocne przyprawy dla tego mięsa!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 listopada 2015 at 15:24

      Dla mnie nie ma nic lepszego niż dobrze przygotowana kaczuszka!

      Odpowiedz
  5. Joanna says

    8 listopada 2015 at 12:00

    Chyba już w najbliższych dniach będę to szykować. Śliwki, do tego figi i jeszcze dobre mięso drobiowe to chyba idealne połączenie. Mam nadzieje, że będzie tak dobre jak pięknie się prezentuje. Na pewno wezmę się za ten przepis, wszystkie składniki idealne dla mnie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 listopada 2015 at 12:06

      Polecam!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    20 czerwca 2017 o 09:45

    […] pod serem i były przepyszne. Jeżeli lubicie kaczuszki, polecam też super łatwy przepis na piersi kacze w sosie śliwkowym z figami – palce […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i kukurydzą

Warsztaty z Pascalem Brodnickim

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Pulled chicken w stylu azjatyckim / Asian style pulled chicken

Pulled chicken w stylu azjatyckim / Asian style pulled chicken

Lasagne-miesno-grzybowe-w-boczku-Bacon-wrapped-meat-and-mushroom-lasagna

Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress