Przedstawiam przepis na niezwykle łatwe i pyszne danie obiadowe. Skrzydełka drobiowe , wstępnie podgotowane a następnie duszone w sosie miodem, imbirem i sosem sojowym, który ostatecznie zmienia się w słodko-słoną glazurę. polecam na obiad jak i na imprezę, na pewno wszyscy będą zachwyceni! Podałam je z obłędną dynią w słodkiej glazurze sezamowej, polecam!
Scroll down for recipe in English
Skrzydełka miodowo-imbirowe
(2 porcje)
Składniki:
- 10 kurzych skrzydełek
- 3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki
- 5 cm kawałek imbiru pokrojony w drobną kostkę
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 cebula dymka pokrojona w drobną kostkę wraz ze szczypiorem
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Skrzydełka dokładnie umyj, zalej w garnku zimną wodą i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, gotuj jeszcze przez 10 min. i odcedź.
- W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i podsmaż czosnek i imbir.
- Gdy czosnek zacznie się rumienić dodaj miód, a kiedy zacznie wrzeć wlej sos sojowy i włóż podgotowane skrzydełka.
- Zrumień mięso ze wszystkich stron i wlej bulion.
- Duś pod przykryciem 10 min, aż mięso będzie miękkie. Po czym zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sos stworzy na skrzdełkach gęstą glazurę.
- Przed samym końcem wsyp dymkę i podawaj!
- 10 chicken wings, wasched
- 3 cloves garlic, chopped into thin slices
- 5 cm piece of gingerr, minced
- 3 tablespoons honey
- 2 tablespoons soy sauce
- 1/2 cup chicken stock
- 1 spring onion, cut into small cubes with chives
- 3 tablespoons oil
- Place chicken wings into the pot, cover with water and bring to the boil. Cook for a 10 minutes, discard scum, and drain.
- Heat the oil in a deep skillet over medium heat, and add garlic and ginger.
- When the garlic starts to brown, add the honey and when it starts to boil add soy sauce andchicken wings wings.
- Brown meat on all sides and add chicken stock.
- Simmer covered for 10 minutes, until the meat is tender. Then remove the lid and cook until the sauce cover the meat with thick glaze.
- Add spring onion and serve!
Enjoy!
sernik z oreo says
Kocham połączenie miodu i mięsa 🙂
Dzi says
Ja też:)