Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

by barjed 2 komentarze

Share the post "Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam przepis na niezwykle łatwe i pyszne danie obiadowe. Skrzydełka drobiowe , wstępnie podgotowane a następnie duszone w sosie  miodem, imbirem i sosem sojowym, który ostatecznie zmienia się w słodko-słoną glazurę. polecam na obiad jak i na imprezę, na pewno wszyscy będą zachwyceni! Podałam je z obłędną dynią w słodkiej glazurze sezamowej, polecam!

Scroll down for recipe in English

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Skrzydełka miodowo-imbirowe

(2 porcje)

Składniki:

  • 10 kurzych skrzydełek
  • 3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki
  • 5 cm kawałek imbiru pokrojony w drobną kostkę
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cebula dymka pokrojona w drobną kostkę wraz ze szczypiorem
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka dokładnie umyj, zalej w garnku zimną wodą i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, gotuj jeszcze przez 10 min. i odcedź.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i podsmaż czosnek i imbir.
  3. Gdy czosnek zacznie się rumienić dodaj miód, a kiedy zacznie wrzeć wlej sos sojowy i włóż podgotowane skrzydełka.
  4. Zrumień mięso ze wszystkich stron i wlej bulion.
  5. Duś pod przykryciem 10 min, aż mięso będzie miękkie. Po czym zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sos stworzy na skrzdełkach gęstą glazurę.
  6. Przed samym końcem wsyp dymkę i podawaj!
Smacznego!
Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings
English version
 Honey ginger glazed chicken wings
(2 servings)
Ingredients:
  • 10 chicken wings, wasched
  • 3 cloves garlic, chopped into thin slices
  • 5 cm piece of gingerr, minced
  • 3 tablespoons honey
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1 spring onion, cut into small cubes with chives
  • 3 tablespoons oil
Preparation:
  1. Place chicken wings into the pot, cover with water and bring to the boil. Cook for a 10 minutes, discard scum, and drain.
  2. Heat the oil in a deep skillet over medium heat, and add  garlic and ginger.
  3. When the garlic starts to brown, add the honey and when it starts to boil add soy sauce andchicken wings wings.
  4. Brown meat on all sides and add chicken stock.
  5. Simmer covered for 10 minutes, until the meat is tender. Then remove the lid and cook until the sauce cover the meat with thick glaze.
  6. Add spring onion and serve!

Enjoy!

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Share the post "Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: imbir, kuchnia azjatycka, kurczak, miód, obiad, skrzydełka z kurczaka

« Najczęściej popełniane błędy w kuchni
Kremowa zupa pomidorowa Billa Grangera »

Comments

  1. sernik z oreo says

    22 grudnia 2015 at 20:09

    Kocham połączenie miodu i mięsa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 grudnia 2015 at 20:30

      Ja też:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup

Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup

Konkurs z firmą Ballarini – zakończony!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress