Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles

Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles"

  • Facebook
  • X

W związku z tym, że otrzymałam od House of Asia wielką paczuchę z orientalnymi produktami, przedstawiam dziś pyszne i szybkie danie z akcentem azjatyckim. Makaron udon z wołowiną i grzybami jest ekstra szybki w przygotowaniu, a wiadomo im szybciej tym lepiej, szczególnie gdy nie mamy czasu na stanie nad garami. Lubię przygotowywać tego typu dania w tygodniu po pracy, kiedy zazwyczaj jestem zmęczona i jedyne o czym marzę to zakopać się pod kocem z kotami i poczytać książkę;). Makaron udon gotujemy  zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie mieszamy z podsmażoną wołowiną i pieczarkami i podgrzewamy w pysznym słono-słodkim sosie, czego chcieć więcej? Danie jest sycące i zdrowe,  i na pewno szybsze w przygotowaniu niż czekanie na dowóz gotowców 😉 Polecam także mój równie przyjemny przepis na azjatycką wołowinę z brokułami i makaronem ryżowym, który robi się dosłownie w kilka chwil. Zapraszam!!

Scroll down for recipe in English

Makaron-udon-z-wołowiną-i- grzybami-Beef-and-mushroom-udon-noodles

Makaron udon z wołowiną i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g świeżego makaronu udon
  • 300 g wołowiny, pokrojonej w cienkie paski
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka pikantnego sosu (np. tabasco)
  • 1/3 szklanki sosu hoisin
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 6 pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  •  1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • posiekana dymka do podania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy, włóż wołowinę i podsmaż przez kilka minut do zarumienienia, po czym przełóż ją z patelni na talerz.
  3. Do tej samej patelni włóż imbir, grzyby i na sam koniec czosnek i smaż przez 5 minut, aż grzyby zaczną się rumienić.
  4. Dodaj sos sojowy, sos hoisin, pikantny sos, brązowy cukier i bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i wołowinę i podgrzej. Następnie wymieszaj skrobię z kilkoma łyżkami sosu z patelni, wlej do patelni i gotuj aż sos zgęstnieje.
  5. Podawaj makaron udon z wołowiną i grzybami posypany dymką.

Smacznego!

Makaron-udon-z-wołowiną-i- grzybami-Beef-and-mushroom-udon-noodles

English version

Beef and mushroom udon noodles

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g fresh udon noodles
  • 300 g beef, thinly sliced
  • 1 tbsp sesame oil
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1/4 cup light soy sauce
  • 1 tbsp hot sauce
  • 1/3 cup hoisin sauce
  • 1 tsp brown sugar
  • 2 cloves garlic minced
  • 1 tsp freshly grated ginger
  • 6 button mushrooms, thickly sliced
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/2 tbsp corn starch
  • chopped green onions

Preparation:

  1. Cook udon noodles according to package directions, drain, rinse with cold water and set aside.
  2. Heat the vegetable oil and sesame oil in a large and deep pan, add beef, cook until beef starts to brown slightly and remove from pan.
  3. To the same pan add ginger, mushrooms and garlic and cook for 5 minutes until mushroom are starting to brown.
  4. Add soy sauce, hoisin sauce, hot sauce, brown sugar and chicken stock, stir and bring to a boil. Add noodles and beef to the pot and cook until noodles are heated through. Mix corn starch with a few tablespoons of pan sauce, add to the pan and cook until the sauce thickens.
  5. Garnish with green onions and serve hot.

Enjoy!

Makaron-udon-z-wołowiną-i- grzybami-Beef-and-mushroom-udon-noodles

Share the post "Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, imir, kuchnia azjatycka, makaron, mięso, obiad, pieczarki, sos sojowy, udon, wołowina

« Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate
Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole »

Comments

  1. Wezom.pl says

    16 marca 2017 at 12:30

    Pierwszy raz widzę taki przepis, ale wydaje mi się, że to faktycznie może być coś dobrego.
    Muszę jednak przyznać, że na tym blogu znalazłem kilka interesujących rzeczy 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. Monia says

    21 marca 2017 at 02:14

    Grzybki wyglądają tak smakowaicie!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Puree ziemniaczane z serem pleśniowym i pietruszką

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Zupa neapolitańska z kurczakiem / Chicken neapolitan soup

Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress