W związku z tym, że otrzymałam od House of Asia wielką paczuchę z orientalnymi produktami, przedstawiam dziś pyszne i szybkie danie z akcentem azjatyckim. Makaron udon z wołowiną i grzybami jest ekstra szybki w przygotowaniu, a wiadomo im szybciej tym lepiej, szczególnie gdy nie mamy czasu na stanie nad garami. Lubię przygotowywać tego typu dania w tygodniu po pracy, kiedy zazwyczaj jestem zmęczona i jedyne o czym marzę to zakopać się pod kocem z kotami i poczytać książkę;). Makaron udon gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie mieszamy z podsmażoną wołowiną i pieczarkami i podgrzewamy w pysznym słono-słodkim sosie, czego chcieć więcej? Danie jest sycące i zdrowe, i na pewno szybsze w przygotowaniu niż czekanie na dowóz gotowców 😉 Polecam także mój równie przyjemny przepis na azjatycką wołowinę z brokułami i makaronem ryżowym, który robi się dosłownie w kilka chwil. Zapraszam!!
Scroll down for recipe in English
Makaron udon z wołowiną i grzybami
(4 porcje)
Składniki:
- 450 g świeżego makaronu udon
- 300 g wołowiny, pokrojonej w cienkie paski
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka pikantnego sosu (np. tabasco)
- 1/3 szklanki sosu hoisin
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 6 pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
- posiekana dymka do podania
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy, włóż wołowinę i podsmaż przez kilka minut do zarumienienia, po czym przełóż ją z patelni na talerz.
- Do tej samej patelni włóż imbir, grzyby i na sam koniec czosnek i smaż przez 5 minut, aż grzyby zaczną się rumienić.
- Dodaj sos sojowy, sos hoisin, pikantny sos, brązowy cukier i bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i wołowinę i podgrzej. Następnie wymieszaj skrobię z kilkoma łyżkami sosu z patelni, wlej do patelni i gotuj aż sos zgęstnieje.
- Podawaj makaron udon z wołowiną i grzybami posypany dymką.
Smacznego!
English version
Beef and mushroom udon noodles
(4 servings)
Ingredients:
- 450 g fresh udon noodles
- 300 g beef, thinly sliced
- 1 tbsp sesame oil
- 1 tbsp vegetable oil
- 1/4 cup light soy sauce
- 1 tbsp hot sauce
- 1/3 cup hoisin sauce
- 1 tsp brown sugar
- 2 cloves garlic minced
- 1 tsp freshly grated ginger
- 6 button mushrooms, thickly sliced
- 1/2 cup chicken stock
- 1/2 tbsp corn starch
- chopped green onions
Preparation:
-
Cook udon noodles according to package directions, drain, rinse with cold water and set aside.
-
Heat the vegetable oil and sesame oil in a large and deep pan, add beef, cook until beef starts to brown slightly and remove from pan.
-
To the same pan add ginger, mushrooms and garlic and cook for 5 minutes until mushroom are starting to brown.
-
Add soy sauce, hoisin sauce, hot sauce, brown sugar and chicken stock, stir and bring to a boil. Add noodles and beef to the pot and cook until noodles are heated through. Mix corn starch with a few tablespoons of pan sauce, add to the pan and cook until the sauce thickens.
-
Garnish with green onions and serve hot.
Enjoy!
Wezom.pl says
Pierwszy raz widzę taki przepis, ale wydaje mi się, że to faktycznie może być coś dobrego.
Muszę jednak przyznać, że na tym blogu znalazłem kilka interesujących rzeczy 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Monia says
Grzybki wyglądają tak smakowaicie!!!