Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Warsztaty inne niż wszystkie w Akademii Smaku Sokołów

Warsztaty inne niż wszystkie w Akademii Smaku Sokołów

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Warsztaty inne niż wszystkie w Akademii Smaku Sokołów"

  • Facebook
  • Twitter

Te warsztaty były inne niż wszystkie inne, w których do tej pory uczestniczyłam, gdyż poświęcone były stworzeniu przepisu na skuteczne urzeczywistnienie postanowień noworocznych, dotyczących między innymi dbania o siebie i właściwej diety.

Odbyły się jak zwykle w pięknych okolicznościach przyrody w Akademii Smaku Sokołów, mieszczącej się w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Co za cudowne miejsce! Warsztaty poprowadziła Luiza Olichwier-Skwierawska z firmy Lotnia – trener, wykładowca, certyfikowany trener Design Thinking, a skutecznie wspierały ją ekspertki z firmy Sokołów S.A. – Aleksandra Chalimoniuk (Dyrektor ds. PR i Komunikacji) oraz Sylwia Miszczuk (Dyrektor ds. HR).

Warsztaty dały mi dużo do myślenia w szczególności pod kątem dążenia do wyznaczonych przez siebie celów. Szczerze mówiąc, nigdy nie robiłam postanowień noworocznych bojąc się porażki, a teraz może zacznę gdyż mam już narzędzia do ich skutecznego zrealizowania 🙂 Nauczyłam się jak definiować cel, jak planować działania przybliżające do jego realizacji, jak ważne jest świętowanie małych sukcesów. Otrzymali również specjalnie przygotowane karty motywacyjne, które wspierają skuteczne osiąganie zamierzeń. Super!

Nie obyło się także bez części kulinarnej, gdzie pod okiem wybitnego Dominika Moskalenki przygotowaliśmy poniższe pyszności.

Sałata Cezar z Filetem maślanym

Czas przygotowania: 25 minut, porcja dla 6 osób

Składniki:

  • 75 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 10 g anchois
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na miękko
  • 100 g sera parmezan
  • bagietka korzenna 1 szt.
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 300 g Fileta maślanego Sokołów
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na desce drobno pokroić anchois. Nadadzą one niepowtarzalny smak sosu do sałaty, który jest kluczowym elementem sałaty Cezar. Pokrojone rybki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, drobno posiekany ząbek czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć porwaną na kawałki bagietkę korzenną, dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki, podsmażyć. Otrzymamy aromatyczne grzanki.
  3. Sałaty porwać na kawałki i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem i grzankami. Na koniec przekroić na pół jajka ugotowane na miękko i ułożyć je na sałatce. Całość obsypać płatkami parmezanu i cienko pokrojonym Filetem maślanym.

Polędwica z jelenia smażona, Comber z jelenia pieczony

Składniki:

  • Polędwica z jelenia Sokołów
  • Comber z jelenia Sokołów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 70-100 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z jelenia osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usunąć wszystkie twarde błony – pozwoli to uniknąć kurczenia się mięsa podczas obróbki termicznej. Oczyszczone mięso można zamarynować – w tym celu należy drobno posiekać czosnek i świeży tymianek, dodać niewielką ilość oleju roślinnego, natrzeć mięso. Pozostawić w marynacie ok. godzinę.
  2. Zamarynowane mięso dokładnie oczyścić z marynaty, a następnie przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Oba rodzaje mięsa obsmażyć na gorącej patelni na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Kiedy mięso nabierze złotobrązowej barwy, przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C.
  3. Polędwica z jelenia będzie się piekła ok. 10-15 minut, w zależności od grubości. Comber z jelenia jest dużo grubszy – musi pozostać w piekarniku ok. 30-40 minut.
  4. Mięso po pieczeniu musi odpocząć, tak by temperatura wewnątrz mięsa ustabilizowała się, dając jednolite wysmażenie na całym przekroju mięśnia.
Kaszotto z płatków owsianych

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 50 g natki pietruszki
  • 100 g masła
  • 2 szt. cebuli białej
  • 100 g boczku surowo wędzonego Sokołów

Sposób przygotowania: 

  1. Boczek pokroić w drobne paski, cebulę – w drobną kostkę. Boczek podsmażyć w garnku na złoty kolor, następnie dodać cebulę. Smażyć do czasu, kiedy cebula zmięknie i nabierze złocistej barwy. Dodać płatki owsiane i dolać ciepły wywar warzywny.
  2. Wszystko wymieszać, dolewając wywar – płatki będą go sukcesywnie wchłaniały. Kiedy płatki staną się miękkie, dodać świeże masło oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem
Pieczone warzywa korzenne

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki (korzeń)
  • 100 g selera (bulwa)
  • 100 g buraków
  • 3 ząbki czosnek
  • 4 gałązki tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Obrane umyte warzywa pokroić w nieregularne kształty. Następnie ugotować w osolonej wrzącej wodzie (al dente). Buraki ugotować oddzielnie (zabarwią wodę).
  2. Obgotowane warzywa odcedzić i przełożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego. Oblać niewielką ilością oliwy z oliwek, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Warzywa oprószyć niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu.
  3. Tak przygotowane warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut.
Kule pozytywnej energii

Składniki (ok. 20 sztuk):

  • 1 1/3 szklanki mieszanki orzechów (np. migdały, orzechy laskowe, włoskie)
  • 2 szklanki suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
  • 3-4 łyżki surowego kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego – płynnego
  • dodatki do obtoczenia: surowe kakao, posiekane orzechy, sezam, nasiona chia, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmielić drobno mieszankę orzechów i przesypać ją do większej miski. Odcedzić daktyle, pozostawiając około 50 ml płynu. Daktyle z odrobiną płynu zmiksować w blenderze. Dodać pozostałe składniki. Miksować, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
  2. Masę podzielić na około 20 porcji i uformować kulki. Na koniec obtoczyć je np. w surowym kakao, ziarenkach sezamu, nasionach chia, czy w wiórkach kokosowych. Chłodzić w lodówce.

Smacznego!

Organizatorom jeszcze raz dziękuję za zaproszenie:)

Share the post "Warsztaty inne niż wszystkie w Akademii Smaku Sokołów"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: warsztaty

« Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti
Gulasz z dzika / Wild boar stew »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Postny-kapusniak-z-grzybami -Cabbage-and-mushroom-soup

Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread

Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku!

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Zupa-krem-ze-skorzonery-Creamy-salsify-soup

Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress