Te warsztaty były inne niż wszystkie inne, w których do tej pory uczestniczyłam, gdyż poświęcone były stworzeniu przepisu na skuteczne urzeczywistnienie postanowień noworocznych, dotyczących między innymi dbania o siebie i właściwej diety.
Odbyły się jak zwykle w pięknych okolicznościach przyrody w Akademii Smaku Sokołów, mieszczącej się w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Co za cudowne miejsce! Warsztaty poprowadziła Luiza Olichwier-Skwierawska z firmy Lotnia – trener, wykładowca, certyfikowany trener Design Thinking, a skutecznie wspierały ją ekspertki z firmy Sokołów S.A. – Aleksandra Chalimoniuk (Dyrektor ds. PR i Komunikacji) oraz Sylwia Miszczuk (Dyrektor ds. HR).
Warsztaty dały mi dużo do myślenia w szczególności pod kątem dążenia do wyznaczonych przez siebie celów. Szczerze mówiąc, nigdy nie robiłam postanowień noworocznych bojąc się porażki, a teraz może zacznę gdyż mam już narzędzia do ich skutecznego zrealizowania 🙂 Nauczyłam się jak definiować cel, jak planować działania przybliżające do jego realizacji, jak ważne jest świętowanie małych sukcesów. Otrzymali również specjalnie przygotowane karty motywacyjne, które wspierają skuteczne osiąganie zamierzeń. Super!
Nie obyło się także bez części kulinarnej, gdzie pod okiem wybitnego Dominika Moskalenki przygotowaliśmy poniższe pyszności.
Sałata Cezar z Filetem maślanym
Czas przygotowania: 25 minut, porcja dla 6 osób
Składniki:
- 75 g gęstego jogurtu naturalnego
- 10 g anchois
- 2 obrane ząbki czosnku
- 3 jajka ugotowane na miękko
- 100 g sera parmezan
- bagietka korzenna 1 szt.
- 1 główka sałaty rzymskiej
- ½ główki sałaty lodowej
- 300 g Fileta maślanego Sokołów
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Na desce drobno pokroić anchois. Nadadzą one niepowtarzalny smak sosu do sałaty, który jest kluczowym elementem sałaty Cezar. Pokrojone rybki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, drobno posiekany ząbek czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć porwaną na kawałki bagietkę korzenną, dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki, podsmażyć. Otrzymamy aromatyczne grzanki.
- Sałaty porwać na kawałki i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem i grzankami. Na koniec przekroić na pół jajka ugotowane na miękko i ułożyć je na sałatce. Całość obsypać płatkami parmezanu i cienko pokrojonym Filetem maślanym.
Polędwica z jelenia smażona, Comber z jelenia pieczony
Składniki:
- Polędwica z jelenia Sokołów
- Comber z jelenia Sokołów
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 70-100 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso z jelenia osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usunąć wszystkie twarde błony – pozwoli to uniknąć kurczenia się mięsa podczas obróbki termicznej. Oczyszczone mięso można zamarynować – w tym celu należy drobno posiekać czosnek i świeży tymianek, dodać niewielką ilość oleju roślinnego, natrzeć mięso. Pozostawić w marynacie ok. godzinę.
- Zamarynowane mięso dokładnie oczyścić z marynaty, a następnie przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Oba rodzaje mięsa obsmażyć na gorącej patelni na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Kiedy mięso nabierze złotobrązowej barwy, przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C.
- Polędwica z jelenia będzie się piekła ok. 10-15 minut, w zależności od grubości. Comber z jelenia jest dużo grubszy – musi pozostać w piekarniku ok. 30-40 minut.
- Mięso po pieczeniu musi odpocząć, tak by temperatura wewnątrz mięsa ustabilizowała się, dając jednolite wysmażenie na całym przekroju mięśnia.
Kaszotto z płatków owsianych
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 500 ml wywaru warzywnego
- 50 g natki pietruszki
- 100 g masła
- 2 szt. cebuli białej
- 100 g boczku surowo wędzonego Sokołów
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w drobne paski, cebulę – w drobną kostkę. Boczek podsmażyć w garnku na złoty kolor, następnie dodać cebulę. Smażyć do czasu, kiedy cebula zmięknie i nabierze złocistej barwy. Dodać płatki owsiane i dolać ciepły wywar warzywny.
- Wszystko wymieszać, dolewając wywar – płatki będą go sukcesywnie wchłaniały. Kiedy płatki staną się miękkie, dodać świeże masło oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem
Pieczone warzywa korzenne
Składniki:
- 100 g marchewki
- 100 g pietruszki (korzeń)
- 100 g selera (bulwa)
- 100 g buraków
- 3 ząbki czosnek
- 4 gałązki tymianku
Sposób przygotowania:
- Obrane umyte warzywa pokroić w nieregularne kształty. Następnie ugotować w osolonej wrzącej wodzie (al dente). Buraki ugotować oddzielnie (zabarwią wodę).
- Obgotowane warzywa odcedzić i przełożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego. Oblać niewielką ilością oliwy z oliwek, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Warzywa oprószyć niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu.
- Tak przygotowane warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut.
Kule pozytywnej energii
Składniki (ok. 20 sztuk):
- 1 1/3 szklanki mieszanki orzechów (np. migdały, orzechy laskowe, włoskie)
- 2 szklanki suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
- 3-4 łyżki surowego kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego – płynnego
- dodatki do obtoczenia: surowe kakao, posiekane orzechy, sezam, nasiona chia, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmielić drobno mieszankę orzechów i przesypać ją do większej miski. Odcedzić daktyle, pozostawiając około 50 ml płynu. Daktyle z odrobiną płynu zmiksować w blenderze. Dodać pozostałe składniki. Miksować, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
- Masę podzielić na około 20 porcji i uformować kulki. Na koniec obtoczyć je np. w surowym kakao, ziarenkach sezamu, nasionach chia, czy w wiórkach kokosowych. Chłodzić w lodówce.
Smacznego!
Organizatorom jeszcze raz dziękuję za zaproszenie:)
Dodaj komentarz