Jakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Można je jeść same, zapiekać, rozpuszczać w zupach, no wszystko. Uwielbiam sery 🙂 W tej zupie też sprawdził się doskonale, polecam ją bo jest absolutnie przepyszna. Można zupę zmiksować przed podaniem i powstanie przyjemna zupa krem, ja jednak zostawiłam grzyby nietknięte, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Zupa grzybowa z brie
(4-6 porcji)
Składniki:
- 700 g grzybów, najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 1 suszonego)
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 160 g sera Brie, z usuniętą skórką (jeśli Ci bardzo przeszkadza) i pokrojony na kawałki
Przygotowanie:
- Umieść średni garnek na średnim ogniu, dodaj masło i cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż aż odparuje z nich wilgoć i do lekkiego zarumienienia.
- Wmieszaj mąkę i smaż mieszając przez minutę, po czym wlej wino i gotuj przez minutę lub dwie.
- Wlej bulion, dodaj tymianek i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dopraw zupę solą i pieprzem, przykryj garnek i gotuj przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj śmietankę i brie, wymieszaj i gotuj przez 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Mushroom and brie soup
(4-6 servings)
Ingredients:
- 700 g wild and button mushrooms, cut into quarters
- 2 tbsp butter
- 1 large onion, diced
- 3 cloves garlic, finely chopped
- 2 tbsp flour
- 1/2 cup dry red wine
- 3 cups chicken stock
- 2 tbsp fresh thyme leaves (or 1 dried)
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup heavy cream
- 160 g Brie cheese, rind removed, cut in chunks
Preparation:
- Place medium pot over medium heat, add butter and onion and cook until translucent. Next add mushrooms and garlic and cook until they will lose their moisture and lightly browned.
- Stir in the flour and cook, stirring, for a minute, add the wine and cook for a minute or two.
- Add the stock and the fresh thyme, and bring up to a simmer. Turn down the heat, cover and gently simmer for about 15 minutes, season to taste with salt and pepper.
- Add the cream and the Brie cheese, stir and simmer for 5 more minutes. Season to taste if necessary and serve!
Enjoy!
Diana z Pieniadzjestkobieta says
Ale fajny przepis, właśnie mam w zamrażalniku jeszcze trochę grzybków, więc przyda się Twój pomysł 🙂
Dzi says
🙂
Kamil says
Przyznam, ze na sam widok ślinka cieknie.
Katarzyna Wojtyńska-Stahl says
Zjadłabym w tej chwili, uwielbiam….
Smak Projektu says
Pysznie wygląda uwielbiam zupy a grzybowa zalicza się do ulubionych 🙂 z serem nie próbowałam – ciekawy pomysł 🙂
Spirulina says
Uwielbiam grzyby, szczególnie w postaci zupy i sosu. Coś pysznego 🙂
paradaespana says
Nie wiem co lepsze fotografie czy zupa. Super. Pozdrawiam ciepło
http://paradaespana.blogspot.com.es/