Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby  i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Można je jeść same, zapiekać, rozpuszczać w zupach, no wszystko. Uwielbiam sery 🙂 W tej zupie też sprawdził się doskonale, polecam ją bo jest absolutnie przepyszna. Można zupę zmiksować przed podaniem i powstanie przyjemna zupa krem, ja jednak zostawiłam grzyby nietknięte, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

Zupa grzybowa z brie

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 700 g grzybów, najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 1 suszonego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 160 g sera Brie, z usuniętą skórką (jeśli Ci bardzo przeszkadza) i pokrojony na kawałki

Przygotowanie:

  1. Umieść średni garnek na średnim ogniu, dodaj masło i cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż aż odparuje z nich wilgoć i do lekkiego zarumienienia.
  2. Wmieszaj mąkę i smaż mieszając przez minutę, po czym wlej wino i gotuj przez minutę lub dwie.
  3. Wlej bulion, dodaj tymianek i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dopraw zupę solą i pieprzem, przykryj garnek i gotuj przez 15 minut.
  4. Po tym czasie dodaj śmietankę i brie, wymieszaj i gotuj przez 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

English version

Mushroom and brie soup

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 700 g wild and button mushrooms, cut into quarters
  • 2 tbsp butter
  • 1 large onion, diced
  • 3 cloves garlic, finely chopped
  • 2 tbsp flour
  • 1/2 cup dry red wine
  • 3 cups chicken stock
  • 2 tbsp fresh thyme leaves (or 1 dried)
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 cup heavy cream
  • 160 g Brie cheese, rind removed, cut in chunks

Preparation:

  1. Place medium pot over medium heat, add butter and onion and cook until translucent. Next add mushrooms and garlic and cook until they will lose their moisture and lightly browned.
  2. Stir in the flour and cook, stirring, for a minute, add the wine and cook for a minute or two.
  3. Add the stock and the fresh thyme, and bring up to a simmer. Turn down the heat, cover and gently simmer for about 15 minutes, season to taste with salt and pepper.
  4. Add the cream and the Brie cheese, stir and simmer for 5 more minutes. Season to taste if necessary and serve!

Enjoy!

Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup

Share the post "Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: brie, czerwone wino, grzyby, grzyby leśne, obiad, pieczarki, przystawka, ser, wino, zupa

« Gulasz z dzika / Wild boar stew
Otwarcie nowej restauracji – Warszawski Sznyt »

Comments

  1. Diana z Pieniadzjestkobieta says

    11 marca 2017 at 10:22

    Ale fajny przepis, właśnie mam w zamrażalniku jeszcze trochę grzybków, więc przyda się Twój pomysł 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2017 at 10:23

      🙂

      Odpowiedz
  2. Kamil says

    11 marca 2017 at 10:25

    Przyznam, ze na sam widok ślinka cieknie.

    Odpowiedz
  3. Katarzyna Wojtyńska-Stahl says

    11 marca 2017 at 11:16

    Zjadłabym w tej chwili, uwielbiam….

    Odpowiedz
  4. Smak Projektu says

    11 marca 2017 at 13:18

    Pysznie wygląda uwielbiam zupy a grzybowa zalicza się do ulubionych 🙂 z serem nie próbowałam – ciekawy pomysł 🙂

    Odpowiedz
  5. Spirulina says

    11 marca 2017 at 17:18

    Uwielbiam grzyby, szczególnie w postaci zupy i sosu. Coś pysznego 🙂

    Odpowiedz
  6. paradaespana says

    11 marca 2017 at 17:28

    Nie wiem co lepsze fotografie czy zupa. Super. Pozdrawiam ciepło
    http://paradaespana.blogspot.com.es/

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    9 października 2017 o 09:19

    […] jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie, śmietankową zupę grzybową i podkręconą zupę grzybową – wszystkie przepyszne, polecam […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage

Wrapy z wołowiną i chilli Gordona Ramsaya

Maki sushi z pieczonym łososiem

Karmelizowane skrzydełka z piekarnika

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress