Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies"

  • Facebook
  • Twitter

Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, koniecznie z grubą warstwą słodkiego serka śmietankowego. Aż nie mogę się nadziwić, że do tej pory nie mam na nie przepisu na blogu! Zacznę powoli nadrabiać te zaległości, jednak dziś przedstawiam trochę jego inną wersję, w postaci ciasteczek. Bardzo marchewkowe ciasteczka, z przyprawą korzenną, nadziane słodkim serkiem śmietankowym a na koniec wymoczone w lukrze pomarańczowym i posypane prażonymi orzechami – bajka! Może wymagają troszkę więcej zachodu niż tradycyjne ciasto marchewkowe, jednak polecam wypróbowanie tego przepisu bo są przepyszne! Recepturę na nie znalazłam w magazynie BBC Good Food, swoją drogą uwielbiam tą gazetę, gdyż zawsze jak ją przeglądam mam ochotę zrobić absolutnie wszystkie przepisy 😉 Ciasteczka te nie są za słodkie, jednak lukier robi swoje. To nie pierwsze moje eksperymenty z ciasteczkami z udziałem warzywnym, polecam też gorąco moje ciasteczka dyniowe z nadzieniem toffi, zawsze i wszędzie są po prostu hitem, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Ciasteczka marchewkowe z serkiem

(20 ciasteczek)

Składniki:

  • 140 g serka śmietankowego
  • 140 g plus 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 350 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 140 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 140 g brązowego cukru
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 200 g marchewki, startej na najmniejszych oczkach
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni jeśli lubisz

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj ser, 3 łyżki cukru pudru i ekstrakt waniliowy i włóż do zamrażarki na 30 minut żeby jego konsystencja zgęstniała.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  3. W misie miksera ubij do białości masło z cukrem, następnie wmieszaj jajko i marchewkę. Następnie wmieszaj suche składniki i miksuj do otrzymania konsystencji gęstego ciasta.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, podziel ciasto na około 20 kulek i ułóż je na przygotowanej blaszce. Spłaszcz każdą kulkę, na środek wyłóż po łyżeczce serka, następnie ostrożnie zawiń brzegi ciasta na ser zlepiając je, tak by nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Umieść blaszkę najlepiej w lodówce lub w chłodnym miejscu na 30 minut (ja w te chłodne dni wystawiłam po prostu na balkon ;)).
  5. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut do zarumienienia. Następnie wyjmij je i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  6. W małej miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z pomarańczy do otrzymania konsystencji lukru. Polej nim ciasteczka, posyp orzechami i odstaw żeby lukier zastygł.

Smacznego!

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

English version

Carrot cake cream cheese cookies

(20 cookies)

Ingredients:

  • 140 g cream cheese
  • 140 g icing sugar, plus 3 tbsp
  • ½ tsp vanilla extract
  • 350 g plain flour
  • ½ tsp baking powder
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp gingerbread spice
  • 140 g butter, softened
  • 140 g brown sugar
  • 1 egg, beaten
  • 200 g carrot, finely grated
  • juice 1 orange
  • 3 tbsp finely chopped walnuts

Preparation:

  1. In a small bowl mix the cream cheese, 3 tbsp icing sugar and the vanilla extract and place in the freezer to firm up for 30 minutes.
  2. Meanwhile, combine the flour, baking powder and spices in a bowl.
  3. In a  bowl of stand mixer, beat the butter and sugar until creamy, add in the egg and carrot. Mix in the dry ingredients and mix to form a dough.
  4. Line a baking sheet with baking parchment and divide the dough into about 20 balls and place on the sheet. Flatten each one to a thin circle, add 1 tsp of the cream cheese mixture to the centre of each one, then carefully wrap the dough up and around the filling to seal it in, pinching the top and rolling back into a rough ball to stop any of the filling leaking out. Place in the fridge or cold place to chill for 30 mins.
  5. Heat oven to 200 oC. Bake the cookies for 20 minutes until golden, then remove from the oven, ans set aside  to cool.
  6. In a small bowl mix the icing sugar with the orange juice, drizzle all over the cookies, sprinkle with the walnuts, then allow to set.

Enjoy!

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Share the post "Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, deser, marchewka, orzechy, orzechy włoskie, pomarańcze, ser, słodkości, wypieki

« Otwarcie nowej restauracji – Warszawski Sznyt
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate »

Comments

  1. Karina says

    13 marca 2017 at 13:45

    uwielbiam te ciasteczka 😀

    Odpowiedz
  2. super dzieciaczki says

    14 marca 2017 at 09:55

    Wyglądają przepysznie, dzięki twoim pięknym zdjęciom 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 marca 2017 at 09:59

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

Surowka-z-marchewki-i-pora-Carrot-and-leek-slaw

Surówka z marchewki i pora / Carrot and leek slaw

Brakuje Ci składników do gotowania? Zamów zakupy z dodatkowymi zniżkami!

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress