Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem

Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem"

  • Facebook
  • X

Idealny dodatek do letniego dania głównego. Cukinia, ziemniaki i świeże pomidory zapiekane pod kołderką z parmezanu.Polecam!

Scroll down for English

Warzywa zapiekane pod parmezanem (4 porcje)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 średnie cukinie pokrojone w 1 cm plastry
  • 3 duże pomidory pokrojone w plastry
  • 3 ziemniaki pokrojone w 1/2 cm plastry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka świeżego tymianku (listki)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • olej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Włóż cebulę i smaż około 5 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
  2. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do cebuli. Smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zdejmij całość z ognia i przełóż cebulę wraz z czosnkiem do docelowego naczynia żaroodpornego.
  3. W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, tymianek, koperek i 2 łyżki oleju.
  4. Umieść pokrojone warzywa  w dużej misce i polej je przygotowaną mieszanką. Wymieszaj, następnie poukładaj je zgodnie z własnymi preferencjami w naczyniu żaroodpornym.
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku 30 minut. Następnie zdejmij folię i posyp warzywa parmezanem. Piecz kolejne 30 minut.
Smacznego!

English version

Vegetable Tian (4 servings)

Ingredients:

  • 1 yellow onion, diced
  • 2 large cloves garlic,  pressed
  • 2 medium zucchini, cut into 1 cm slices
  • 3 large tomatoes, cut into slices
  • 3 potatoes, cut into 1/2 cm slices
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon ground pepper
  • 1 tablespoon fresh thyme (leaves)
  • 1 tablespoon chopped fresh dill
  • 1/2 cup grated Parmesan cheese
  • oil

Preparation:

  1. Preheat a frying pan over medium heat, and add 2 tablespoons oil. Add onion and saute about 5 minutes, until onions are lightly brown, soft and translucnt.
  2. Add the crushed garlic and stir for another 2 minutes. Remove from heat and transfer your mix into baking dish.
  3. In a small bowl, mix salt, pepper, thyme, dill and 2 tablespoons oil.
  4. Place the chopped vegetables into a large bowl and pour the seasoning mix over the veggies and mix to coat. Arrange your veggies in your baking dish .
  5. Cover the dish with aluminum foil and bake in a preheated oven to 180 ° C  for 30 minutes. Then remove the foil and sprinkle with parmesan cheese. Bake an additional 30 minutes.

Enjoy!

Share the post "Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, obiad, parmezan, pomidor, ser, ziemniaki

« Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera
Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli »

Comments

  1. Wiewióra says

    9 lipca 2013 at 10:08

    uwielbiam i często robię pieczone warzywa letnia porą 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2013 at 10:39

      🙂

      Odpowiedz
  2. Qchenne-inspiracje, Małgosia says

    9 lipca 2013 at 10:53

    Rewelacja ! Często zapiekam warzywa. Dla mnie są samodzielnym obiadem.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2013 at 11:05

      Faktycznie mogą być samodzielnym obiadem. Ja traktuję je jako ziemniaki+sałatka:)

      Odpowiedz
  3. Buttoni says

    12 lipca 2013 at 21:31

    This looks absolutely delightful! I will be trying this very soon!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli | karmelowy pisze:
    10 lipca 2013 o 06:56

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Babka drozdzowa z powidlami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

Lane chrusty / Funnel cakes

Lane chrusty / Funnel cakes

Mule w białym winie / Moules marinière

Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress