Idealny dodatek do letniego dania głównego. Cukinia, ziemniaki i świeże pomidory zapiekane pod kołderką z parmezanu.Polecam!
Scroll down for English
Warzywa zapiekane pod parmezanem (4 porcje)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 średnie cukinie pokrojone w 1 cm plastry
- 3 duże pomidory pokrojone w plastry
- 3 ziemniaki pokrojone w 1/2 cm plastry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka świeżego tymianku (listki)
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- olej
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Włóż cebulę i smaż około 5 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
- Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do cebuli. Smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zdejmij całość z ognia i przełóż cebulę wraz z czosnkiem do docelowego naczynia żaroodpornego.
- W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, tymianek, koperek i 2 łyżki oleju.
- Umieść pokrojone warzywa w dużej misce i polej je przygotowaną mieszanką. Wymieszaj, następnie poukładaj je zgodnie z własnymi preferencjami w naczyniu żaroodpornym.
- Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku 30 minut. Następnie zdejmij folię i posyp warzywa parmezanem. Piecz kolejne 30 minut.
English version
Vegetable Tian (4 servings)
Ingredients:
- 1 yellow onion, diced
- 2 large cloves garlic, pressed
- 2 medium zucchini, cut into 1 cm slices
- 3 large tomatoes, cut into slices
- 3 potatoes, cut into 1/2 cm slices
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon ground pepper
- 1 tablespoon fresh thyme (leaves)
- 1 tablespoon chopped fresh dill
- 1/2 cup grated Parmesan cheese
- oil
Preparation:
- Preheat a frying pan over medium heat, and add 2 tablespoons oil. Add onion and saute about 5 minutes, until onions are lightly brown, soft and translucnt.
- Add the crushed garlic and stir for another 2 minutes. Remove from heat and transfer your mix into baking dish.
- In a small bowl, mix salt, pepper, thyme, dill and 2 tablespoons oil.
- Place the chopped vegetables into a large bowl and pour the seasoning mix over the veggies and mix to coat. Arrange your veggies in your baking dish .
- Cover the dish with aluminum foil and bake in a preheated oven to 180 ° C for 30 minutes. Then remove the foil and sprinkle with parmesan cheese. Bake an additional 30 minutes.
Enjoy!
Wiewióra says
uwielbiam i często robię pieczone warzywa letnia porą 🙂
Dzi says
🙂
Qchenne-inspiracje, Małgosia says
Rewelacja ! Często zapiekam warzywa. Dla mnie są samodzielnym obiadem.
Dzi says
Faktycznie mogą być samodzielnym obiadem. Ja traktuję je jako ziemniaki+sałatka:)
Buttoni says
This looks absolutely delightful! I will be trying this very soon!