Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake

Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake"

  • Facebook
  • Twitter

Odkryłam ostatnio, że moje gruszki nie przetrzymają kolejnego tygodnia, postanowiłam więc wykorzystać je w możliwie najlepszy sposób. Nienawidzę marnowania żywności, a że nieszczególnie miałam ochotę w tym dniu na pieczenie, postanowiłam przygotować coś niewymagającego wiele wysiłku. Tak też powstało bardzo łatwe ciasto z gruszkami, które składa się dosłownie z kilku składników i robi się je dosłownie w kilka chwil. Miksujemy kilka klasycznych składników jak jajka, mąka, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone gruszki i ciasto gotowe. Skorzystałam z przepisu BBC Good Food, bo nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień, najlepiej do kawy. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

latwe-ciasto-z-gruszkami-Easy-pear-cake

Łatwe ciasto z gruszkami

(6 porcji)

Składniki:

  • 50 g rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy
  • 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę
  • sok z 1 cytryny
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub innego jasnego, do posmarowania
  • cukier puder, do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm.
  2. Przełóż gruszki do miski i skrop sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
  3. W misce miksera wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier puder. Dodaj jajka i rozpuszczone masło, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i wmieszaj gruszki.
  4. Przelej masę do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Podgrzej w mikrofalówce dżem wymieszany z 1 łyżką wody i wysmaruj nim wierzch ciasta. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Łatwe-ciasto-z-gruszkami-Easy-pear-cake

English version

Easy pear cake

(6 servings)

Ingredients:

  • 50 g butter, melted, plus extra for the tin
  • 500 g ripe pears, peeled, cored and roughly chopped
  • juice 1 lemon
  • 75 g plain flour
  • 1 heaped tsp baking powder
  • 75 g caster sugar
  • 2 eggs, beaten
  • 2 tbsp apricot jam, for the glaze
  • icing sugar, for dusting

Preparation:

  1. Heat oven to 180 oC, line a 20 cm loose-bottomed cake tin with baking parchment and brush with butter.
  2. Place the prepared pears in a bowl, mix with the lemon juice to prevent them discolouring.
  3. Sieve the flour and baking powder into a bowl, adding a pinch of salt and the caster sugar. Next beat in the eggs and melted butter, and fold in the pears with their juices.
  4. Pour the cake mixture into the tin and bake for about 40-45 minutes or until a skewer comes out clean.
  5. To make the glaze, melt the apricot jam with 1 tbsp water and brush the cake, dust with icing sugar and serve!

Enjoy!

Łatwe-ciasto-z-gruszkami-Easy-pear-cake

Share the post "Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, gruszki, słodkości, wypieki

« Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole
Cafe Furkot – recenzja »

Comments

  1. piegusek says

    20 marca 2017 at 10:38

    właśnie pije kawkę i przydałby mi się kawałek takie pysznego ciacha:) mniam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 marca 2017 at 12:57

      🙂

      Odpowiedz
  2. Werson says

    20 marca 2017 at 14:27

    Czy mogę masło zastąpić olejem?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 marca 2017 at 14:50

      Szczerze mówiąc nie próbowałam;/ Jednak teoretycznie powinno być ok:)

      Odpowiedz
  3. Wezom says

    21 marca 2017 at 10:17

    Zgadzam się – do kawy takie ciacho jak znalazł. Kiedys moze zrobie 😛

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 marca 2017 at 10:23

      Polecam!

      Odpowiedz
  4. Pokularna says

    25 marca 2017 at 09:21

    Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z gruszkami – aż zgłodniałam i potrzebuję ciasta 😀

    Odpowiedz
  5. Smak Projektu says

    25 marca 2017 at 09:32

    Wygląda pysznie 🙂 gratuluje pięknego ciasta ! 🙂

    Odpowiedz
  6. Karolina | nicponwkuchni says

    25 marca 2017 at 17:50

    hm…właśnie mam gruszki, które muszę wykorzystać zanim się zepsują…zrobię takie ciacho, a co! 🙂

    Odpowiedz
  7. KLAAJDKA says

    25 marca 2017 at 22:15

    Wygląda pięknie, więc pewnie i tak smakuje 🙂 A ilość składników faktycznie niewymagająca. 🙂

    Odpowiedz
  8. philippa says

    28 marca 2017 at 22:45

    HI there!
    I found you on tasteologie.
    I made this beautiful cake with the addition of 1/2 teaspoon of chopped fresh rosemary. It went down an absolute treat. Thank you so much!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2017 at 09:10

      🙂

      Odpowiedz
  9. Znadmorza says

    5 kwietnia 2017 at 17:05

    Wyśmienite ciasto! Upiekłam wczoraj. Znakomity blog, gratuluję. Będę częściej zaglądać.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 kwietnia 2017 at 17:29

      zapraszam!:)

      Odpowiedz
  10. Znadmorza says

    30 czerwca 2019 at 10:36

    Ciasto jest bardzo dobre, piekę czesto ale tylko 20 minut. Po 25 jest suche.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera

Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay

Currywurst

Currywurst

Kandyzowany imbir w cukrze

Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress