Jak nietrudno się domyślić po zawartości mojego bloga, jestem niepoprawną pasjonatką kuchni indyjskiej. Ostatnio znowu miałam ochotę te smaki, więc przekopałam moją kolekcję książek kucharskich i znalazłam ten oto świetny przepis na przepysznego kurczaka jalfrezi, który jest wręcz banalny w przygotowaniu, a wychodzi jak z hinduskiej restauracji. Soczysty kurczak w sosie na bazie pomidorów z…
Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka
Szakszuka to dla mnie śniadanie idealne. Osobiście nie przepadam za kanapkami (no chyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Podana z chrupiącym pieczywem smakuje bosko. Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam…
Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie
Dziś proponuję coś absolutnie przepysznego. Słodkie i wilgotne brownie z truskawkami zatopionymi w czekoladzie z pewnością umili popołudniową kawusię 😉 Wykorzystałam tutaj jako bazę niezawodny przepis Gordona Ramsaya na najlepsze brownie na świecie, które zawsze się udaje i jest obłędne. Truskawki nadają świeżości, a czekolada wiadomo, zawsze cudowna. Zapraszam po przepis!
Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta
Dziś przedstawiam kolejne danie z wykorzystaniem mojej ukochanej młodej kapusty. Proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Makaron wymieszany ze śmietankową młodą kapustą, z dodatkiem boczku, kiełbasy i pieczarek jest po prostu przepyszny. Zrobiłam jak zwykle 2 razy więcej odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, jak bigos czy gulasz. Polecam gorąco!
Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala
Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym dniu. A chyba szybciej nie da się przygotować posiłku niż w szybkowarze;) Przedstawiam poniżej przepis na jedno z moich ulubionych dań kuchni hinduskiej, czyli na kurczaka w doskonale doprawionym orientalnymi przyprawami sosie na bazie pomidorów, przygotowany w 20 minut! Zamiast tracić czas na gromadzenie niezbędnych przypraw, skorzystałam…
Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries
Pyszny, puszysty omlet z miodem i malinami jest doskonałym pomysłem na wiosenne śniadanie lub deser. Ta odrobina miodu robi robotę 🙂 Dzięki dodaniu do niego ubitych białek po upieczeniu jest delikatny i puszysty. Robi się do w piekarniku, więc nie ryzykujemy rozbabrania przewracaniem, co u mnie zdarza się nadzwyczaj często 😉 Maliny możesz swobodnie zamienić…
Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage
Dziś przedstawiam idealne połączenie moich chyba najbardziej ulubionych składników, karkówki i młodej kapusty. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś z karkówką lub młodą kapustą nie przypadło mi do gustu. Tym razem proponuję danie bardzo łatwe w przygotowaniu i absolutnie przepyszne. Rozpływająca się w ustach karkówka, duszona w gęstej młodej kapuście z dużą ilością koperku…
Moje ulubione przepisy z rabarbarem!
Dziś przedstawiam Wam pomysły na wykorzystanie rabarbaru, który możemy znaleźć już wszędzie. W dzieciństwie jadłam go maczając w cukrze i ten smak zapamiętam chyba do końca życia. Poniżej przedstawiam moje ulubione rabarbarowe dania z mojego bloga, zapraszam!
Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce
U mnie szparagowy zawrót głowy trwa w najlepsze! Dziś zapraszam po przepis na szparagi zapiekane pod beszamelem, które wprost uwielbiam! Przygotowałam je jako dodatek do dania głównego, jednak odgrzane wieczorem świetnie sprawdziły się na kolację bez żadnych dodatków. Korzystajcie z tego dobrodziejstwa dopóki jest w sezonie, teraz są najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam także moje inne…
Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms
W końcu udało mi się kupić pierwszą w tym roku botwinkę! Jedyną słuszną opcją na początek była oczywiście zupa botwinkowa, która jest chyba moją najbardziej ulubioną zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej…
- « Previous Page
- 1
- …
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- …
- 115
- Next Page »