Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms

Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

W końcu udało mi się kupić pierwszą w tym roku botwinkę! Jedyną słuszną opcją na początek była oczywiście zupa botwinkowa, która jest chyba moją najbardziej ulubioną zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam!

Botwinka-z-boczniakami-Young-beet-soup-with-oyster-mushrooms

Scroll down for recipe in English

Botwinka z boczniakami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
  • 200 g boczniaków, pokrojonych w paski
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
  • 1 upieczona pierś kurczaka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie)

Przygotowanie klasyczne:

  1. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i boczniaki i podsmaż do lekkiego zarumienienia.
  2. Do większego rondla wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  3. Następnie dodaj kurczaka, listki botwinki i boczniaki z patelni i gotuj kolejne 10 minut.
  4. Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj.

Przygotowanie (TC):

  1. Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki i uruchom program P1 slow cook  na 5 minut, następnie wlej bulion, uruchom program P2 slow cook  na 15-20 min.
  2. Po sygnale dodaj kurczaka, liście botwinki i boczniaki i ponownie włącz P2 slow cook na 10 minut.
  3. Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj!

Smacznego!

Botwinka-z-boczniakami-Young-beet-soup-with-oyster-mushrooms

English version

Young beet soup with oyster mushrooms

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 bunches of young beets, washed, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
  • 1 carrot, peeled and diced
  • 1 parsnip, peeled and diced
  • 5-6 young potatoes, scrubbed and diced
  • 200 g oyster mushooms, sliced
  • 1/2 onion, diced
  • 5 cups chcken or vegetable stock
  • 1/2 cup double cream
  • salt, pepper, sugar and apple cider vinegar or lemon juice to taste
  • 1 roasted chicken breast, chopped (optional)

Preparation:

  1. Heat medium pan with tablespoon of oil over medium heat, add onion with oyster mushrooms and cook until lightly browned.
  2. Add the stock, carrots, parsley, potatoes, beetroot with stems to large pot. Bring to the boil and cook for 15-20 minutes, until the potatoes are almost soft.
  3. Add young beet leaves andoyster mushrooms and cook for another 10 minutes.
  4. Next add double cream and season with salt, pepper, sugar and apple cider vinegar to taste. Cook for 2-3 minutes and serve!

Preparation (TC):

  1. Add onion and tbs of oil to the bowl of TC fitted with stirrer and launch Slow Cook P1 program for 5 minutes.
  2. Add the stock, put the carrot, parsley, potatoes, beetroot with stems to the bowl fitted with stirrer and launch the P2 slow cook program for 15-20 min.
  3. After the beep add young beet leaves and oyster mushrooms and launch P2 slow cook for 10 minutes.
  4. Next add double cream, season with salt, pepper, sugar and vinegar to taste and launch P2 slow cook for 3 minutes and serve!

Enjoy!

Botwinka-z-boczniakami-Young-beet-soup-with-oyster-mushrooms

Share the post "Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Zupy Tagged With: boczniaki, botwinka, grzyby, kurczak, mięso, obiad, Tefal Companion, zupa

« Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon
Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce »

Comments

  1. anita_pg says

    9 maja 2018 at 09:29

    Bardzo fajny przepis , taki wiosenny 😀 szkoda że wcześniej go nie zauważyłam 😛 tylko boczniaków nie mogę nigdzie znalesść 😛

    Odpowiedz
  2. Aleksandra Niewiadomska says

    14 maja 2018 at 09:22

    Takiego przepisu jeszcze nie widziałam, a łączy moje ulubione rzeczy 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms | FlyB Kulinaria pisze:
    9 maja 2018 o 11:50

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    8 maja 2019 o 10:03

    […] wszystko będzie komponowało. Zupa wyszła zacna Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, z boczniakami, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią

Mule z kurkami Gordona Ramsaya

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress