W końcu udało mi się kupić pierwszą w tym roku botwinkę! Jedyną słuszną opcją na początek była oczywiście zupa botwinkowa, która jest chyba moją najbardziej ulubioną zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Botwinka z boczniakami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
- 200 g boczniaków, pokrojonych w paski
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
- 1 upieczona pierś kurczaka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
Przygotowanie klasyczne:
- Rozgrzej patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i boczniaki i podsmaż do lekkiego zarumienienia.
- Do większego rondla wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
- Następnie dodaj kurczaka, listki botwinki i boczniaki z patelni i gotuj kolejne 10 minut.
- Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj.
Przygotowanie (TC):
- Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut, następnie wlej bulion, uruchom program P2 slow cook na 15-20 min.
- Po sygnale dodaj kurczaka, liście botwinki i boczniaki i ponownie włącz P2 slow cook na 10 minut.
- Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj!
Smacznego!
English version
Young beet soup with oyster mushrooms
(4-5 servings)
Ingredients:
- 2 bunches of young beets, washed, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
- 1 carrot, peeled and diced
- 1 parsnip, peeled and diced
- 5-6 young potatoes, scrubbed and diced
- 200 g oyster mushooms, sliced
- 1/2 onion, diced
- 5 cups chcken or vegetable stock
- 1/2 cup double cream
- salt, pepper, sugar and apple cider vinegar or lemon juice to taste
- 1 roasted chicken breast, chopped (optional)
Preparation:
- Heat medium pan with tablespoon of oil over medium heat, add onion with oyster mushrooms and cook until lightly browned.
- Add the stock, carrots, parsley, potatoes, beetroot with stems to large pot. Bring to the boil and cook for 15-20 minutes, until the potatoes are almost soft.
- Add young beet leaves andoyster mushrooms and cook for another 10 minutes.
- Next add double cream and season with salt, pepper, sugar and apple cider vinegar to taste. Cook for 2-3 minutes and serve!
Preparation (TC):
- Add onion and tbs of oil to the bowl of TC fitted with stirrer and launch Slow Cook P1 program for 5 minutes.
- Add the stock, put the carrot, parsley, potatoes, beetroot with stems to the bowl fitted with stirrer and launch the P2 slow cook program for 15-20 min.
- After the beep add young beet leaves and oyster mushrooms and launch P2 slow cook for 10 minutes.
- Next add double cream, season with salt, pepper, sugar and vinegar to taste and launch P2 slow cook for 3 minutes and serve!
Enjoy!
anita_pg says
Bardzo fajny przepis , taki wiosenny 😀 szkoda że wcześniej go nie zauważyłam 😛 tylko boczniaków nie mogę nigdzie znalesść 😛
Aleksandra Niewiadomska says
Takiego przepisu jeszcze nie widziałam, a łączy moje ulubione rzeczy 🙂