Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries

Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszny, puszysty omlet z miodem i malinami jest doskonałym pomysłem na wiosenne śniadanie lub deser. Ta odrobina miodu robi robotę 🙂 Dzięki dodaniu do niego ubitych białek po upieczeniu jest delikatny i puszysty. Robi się do w piekarniku, więc nie ryzykujemy rozbabrania przewracaniem, co u mnie zdarza się nadzwyczaj często 😉 Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe, na przykład truskawki, jagody itp. Jeżeli lubisz tego typu omlety, polecam także ten z rabarbarem i truskawkami lub z jabłkami i gruszkami. Jeśli posiadasz zdolność bezszkodowego przewracania omleta na patelni, możesz zrobić go od początku do końca właśnie na niej. Ja wolę jednak dopiekać w piekarniku, wtedy przynajmniej wygląda tak jak smakuje, czyli cudownie 🙂 Zapraszam!

Puszysty-omlet-miodowy-z-malinami-Fluffy-honey-pancake-with-raspberries

Scroll down for recipe in English

Puszysty omlet miodowy z malinami

(1 omlet)

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 białko
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść malin

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. W średniej misce ubij białko z odrobiną soli na sztywno.
  3. W drugiej misce zmiksuj jajko z mąką, solą i miodem, a następnie wymieszaj ciepłe mleko. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białko.
  4. Rozgrzej patelnię o średnicy ok 15 cm (dostosowaną do zapiekania w piekarniku), rozpuść masło, po czym wlej ciasto i smaż przez chwilę na średnim ogniu aż zacznie się ścinać na brzegach.
  5. Posyp malinami i włóż do piekarnika i piecz przez około 7 minut do zarumienienia.
  6. Polej miodem i ewentualnie cukrem pudrem i podawaj!

Przygotowanie Tefal Companion:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. W misie wyposażonej w końcówkę do ubijania zmiksuj białko ze szczyptą soli przy prędkości 10 przez 2 minuty. Przełóż ubite białko do drugiej miski.
  3. Do misy TC włóż całe jajko z mąką, solą i miodem i miksuj przy prędkości 10 przez 1 minutę, dodaj mleko i mieszaj przez następne 30 sekund. Delikatnie wmieszaj ubite białko do ciasta.
  4. Rozgrzej patelnię o średnicy ok 15 cm (dostosowaną do zapiekania w piekarniku), rozpuść masło, po czym wlej ciasto i smaż przez chwilę na średnim ogniu aż zacznie się ścinać na brzegach.
  5. Posyp malinami i włóż do piekarnika i piecz przez około 7 minut do zarumienienia.
  6. Polej miodem i ewentualnie cukrem pudrem i podawaj!

Smacznego!

Puszysty-omlet-miodowy-z-malinami-Fluffy-honey-pancake-with-raspberries

English version

Fluffy honey pancake with raspberries

(1 pancake)

  • 1 large egg
  • 1 egg white
  • 1/4 cup of warmed milk
  • 1/4 cup of flour
  • 1 pinch of salt
  • 2 teaspoons of honey
  • 1 tablespoon of butter
  • handful of raspberries
  • honey for serving
Preparation:
  1. Heat the oven to 200°C and heat ovenproof 15 cm in diameter pan.
  2. In one bowl whisk one egg white until stiff.
  3. In another bowl, mix the whole egg with flour, salt and honey then whisk in the warm milk. Gently fold the egg white into the batter.
  4. Melt one tablespoon of butter in the hot pan, pour the batter in and cook for a few minutes until starting to set at the very edge.
  5. Sprinkle with raspberries on top and bake in the hot oven for 7 minutes until puffed up and golden.
  6. Drizzle with honey and serve!

Preparation Tefal Companion:

  1. Heat the oven to 200°C.
  2. In the bowl fitted with whisker, whisk egg white on speed 10 for 2 minutes. Tarnsfer to the other bowl.
  3. To the TC bowl add whole egg with flour, salt and honey and mix on speed 10 for 1 minute, add milk and mix for the next 30 seconds. Gently fold the egg white into the batter.
  4. Melt one tablespoon of butter in the hot pan, pour the batter in and cook for a few minutes until starting to set at the very edge.
  5. Sprinkle with raspberries on top and bake in the hot oven for 7 minutes until puffed up and golden.
  6. Drizzle with honey and serve!

Enjoy!

Puszysty-omlet-miodowy-z-malinami-Fluffy-honey-pancake-with-raspberries

Share the post "Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: jagody, maliny, miód, omlet, śniadanie, słodkości, Tefal Companion, truskawki

« Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage
Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala »

Comments

  1. martan_12 says

    22 maja 2018 at 14:05

    Wygląda super, ale ja jestem bardziej fanem francuskich omletów 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 maja 2018 at 14:22

      Też ekstra:)

      Odpowiedz
  2. mariolaw32 says

    23 maja 2018 at 12:42

    Akurat mam maliny w lodówce, chyba wiem co zrobię sobie dzisiaj na kolację 😀

    Odpowiedz
  3. mm says

    23 maja 2018 at 17:37

    czy można zamiast patelni użyć naczynia szklanego żaroodpornego?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 maja 2018 at 18:05

      Oczywiście! Można go przygotować też jak w tym przepisie: https://karmelowy.pl/omlet-z-piekarnika-z-pieczonym-rabarbarem-i-truskawkami-dutch-baby-with-roasted-rhubarb-and-strawberries/

      Odpowiedz
      • mm says

        24 maja 2018 at 17:58

        Dziękuję, a z tego przepisu czy można wykorzystując szklane naczynie żaroodporne pominąć element podsmażania na patelni?

        Odpowiedz
  4. Helena says

    25 maja 2018 at 09:35

    Pierwszy raz próbowałam takiego omleta- genialny!

    Odpowiedz
  5. Lilka says

    7 czerwca 2018 at 17:56

    kocham to !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress