Share the post "Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries"
Pyszny, puszysty omlet z miodem i malinami jest doskonałym pomysłem na wiosenne śniadanie lub deser. Ta odrobina miodu robi robotę 🙂 Dzięki dodaniu do niego ubitych białek po upieczeniu jest delikatny i puszysty. Robi się do w piekarniku, więc nie ryzykujemy rozbabrania przewracaniem, co u mnie zdarza się nadzwyczaj często 😉 Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe, na przykład truskawki, jagody itp. Jeżeli lubisz tego typu omlety, polecam także ten z rabarbarem i truskawkami lub z jabłkami i gruszkami. Jeśli posiadasz zdolność bezszkodowego przewracania omleta na patelni, możesz zrobić go od początku do końca właśnie na niej. Ja wolę jednak dopiekać w piekarniku, wtedy przynajmniej wygląda tak jak smakuje, czyli cudownie 🙂 Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Puszysty omlet miodowy z malinami
(1 omlet)
Składniki:
- 1 duże jajko
- 1 białko
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła
- garść malin
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- W średniej misce ubij białko z odrobiną soli na sztywno.
- W drugiej misce zmiksuj jajko z mąką, solą i miodem, a następnie wymieszaj ciepłe mleko. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białko.
- Rozgrzej patelnię o średnicy ok 15 cm (dostosowaną do zapiekania w piekarniku), rozpuść masło, po czym wlej ciasto i smaż przez chwilę na średnim ogniu aż zacznie się ścinać na brzegach.
- Posyp malinami i włóż do piekarnika i piecz przez około 7 minut do zarumienienia.
- Polej miodem i ewentualnie cukrem pudrem i podawaj!
Przygotowanie Tefal Companion:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- W misie wyposażonej w końcówkę do ubijania zmiksuj białko ze szczyptą soli przy prędkości 10 przez 2 minuty. Przełóż ubite białko do drugiej miski.
- Do misy TC włóż całe jajko z mąką, solą i miodem i miksuj przy prędkości 10 przez 1 minutę, dodaj mleko i mieszaj przez następne 30 sekund. Delikatnie wmieszaj ubite białko do ciasta.
- Rozgrzej patelnię o średnicy ok 15 cm (dostosowaną do zapiekania w piekarniku), rozpuść masło, po czym wlej ciasto i smaż przez chwilę na średnim ogniu aż zacznie się ścinać na brzegach.
- Posyp malinami i włóż do piekarnika i piecz przez około 7 minut do zarumienienia.
- Polej miodem i ewentualnie cukrem pudrem i podawaj!
Smacznego!
English version
Fluffy honey pancake with raspberries
(1 pancake)
- 1 large egg
- 1 egg white
- 1/4 cup of warmed milk
- 1/4 cup of flour
- 1 pinch of salt
- 2 teaspoons of honey
- 1 tablespoon of butter
- handful of raspberries
- honey for serving
- Heat the oven to 200°C and heat ovenproof 15 cm in diameter pan.
- In one bowl whisk one egg white until stiff.
- In another bowl, mix the whole egg with flour, salt and honey then whisk in the warm milk. Gently fold the egg white into the batter.
- Melt one tablespoon of butter in the hot pan, pour the batter in and cook for a few minutes until starting to set at the very edge.
- Sprinkle with raspberries on top and bake in the hot oven for 7 minutes until puffed up and golden.
- Drizzle with honey and serve!
Preparation Tefal Companion:
- Heat the oven to 200°C.
- In the bowl fitted with whisker, whisk egg white on speed 10 for 2 minutes. Tarnsfer to the other bowl.
- To the TC bowl add whole egg with flour, salt and honey and mix on speed 10 for 1 minute, add milk and mix for the next 30 seconds. Gently fold the egg white into the batter.
- Melt one tablespoon of butter in the hot pan, pour the batter in and cook for a few minutes until starting to set at the very edge.
- Sprinkle with raspberries on top and bake in the hot oven for 7 minutes until puffed up and golden.
- Drizzle with honey and serve!
Enjoy!
martan_12 says
Wygląda super, ale ja jestem bardziej fanem francuskich omletów 😀
Dzi says
Też ekstra:)
mariolaw32 says
Akurat mam maliny w lodówce, chyba wiem co zrobię sobie dzisiaj na kolację 😀
mm says
czy można zamiast patelni użyć naczynia szklanego żaroodpornego?
Dzi says
Oczywiście! Można go przygotować też jak w tym przepisie: https://karmelowy.pl/omlet-z-piekarnika-z-pieczonym-rabarbarem-i-truskawkami-dutch-baby-with-roasted-rhubarb-and-strawberries/
mm says
Dziękuję, a z tego przepisu czy można wykorzystując szklane naczynie żaroodporne pominąć element podsmażania na patelni?
Helena says
Pierwszy raz próbowałam takiego omleta- genialny!
Lilka says
kocham to !