Share the post "Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream"
Dni są coraz zimniejsze, warto więc wieczorem zakopać się pod kocykiem z ulubioną książką i dopieścić zmysły przepyszną kawą Inką ze słodką śmietanką dyniową doprawioną cynamonem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Każdemu należy się chwila przyjemności po ciężkim dniu, a Inka sprawdza się tutaj świetnie, bo nie zawiera kofeiny więc nie spowoduje problemów z zasypianiem jak klasyczna kawa. W przepisie podaję składniki na większą ilość śmietanki, gdyż można przechowywać ją 2 tygodnie w lodówce i na pewno na jednej szklance Inki się nie skończy;) Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Inka z korzenną śmietanką dyniową
(1 szklanka)
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 12 % (lub tłustsza)
- 1,5 łyżki puree z dyni
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej mielony
- szczypta mielonego imbiru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki mocnej kawy Inki
Przygotowanie:
- W małym rondelku wymieszaj mleko, śmietankę, dynię, przyprawy i podgrzewaj na średnim ogniu.
- Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj ekstrakt waniliowy jeśli używasz.
- Przecedź śmietankę przez gęste sitko i można już wlać według uznania do przygotowanej kawy.
- Resztę śmietanki przelej do szklanej butelki i przechowuj w lodówce.
Smacznego!
English version
Chicory coffee with spiced pumpkin cream
(1 cup)
Ingredients:
- 1/2 cup whole milk
- 1/2 cup heavy cream
- 1,5 tbsp pureed pumpkin
- 1/4 tsp ground cinnamon
- small pinch ground nutmeg
- small pinch ground ginger
- 2 tbsp runny honey
- 1/2 teaspoon vanilla extract optional
- 3/4 cup strong chicory coffee
Preparation:
- Whisk together milk, cream, pumpkin, spices, and honey in a medium saucepan over medium heat.
- When mixture just starts to boil, remove from the heat and stir in the vanilla extract.
- Strain through a fine mesh sieve, and add to the prepared cofee.
- Pour into a glass bottle and store in the refrigerator.
Enjoy!
Dodaj komentarz