Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Napoje / Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream"

  • Facebook
  • Twitter

Dni są coraz zimniejsze, warto więc wieczorem zakopać się pod kocykiem z ulubioną książką i dopieścić zmysły przepyszną kawą Inką ze słodką śmietanką dyniową doprawioną cynamonem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Każdemu należy się chwila przyjemności po ciężkim dniu, a Inka sprawdza się tutaj świetnie, bo nie zawiera kofeiny więc nie spowoduje problemów z zasypianiem jak klasyczna kawa. W przepisie podaję składniki na większą ilość śmietanki, gdyż można przechowywać ją 2 tygodnie w lodówce i na pewno na jednej szklance Inki się nie skończy;) Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Inka z korzenną śmietanką dyniową

(1 szklanka)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 12 % (lub tłustsza)
  • 1,5 łyżki puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej mielony
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki mocnej kawy Inki

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku wymieszaj mleko, śmietankę, dynię, przyprawy i podgrzewaj na średnim ogniu.
  2. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj ekstrakt waniliowy jeśli używasz.
  3. Przecedź śmietankę przez gęste sitko i można już wlać według uznania do przygotowanej kawy.
  4. Resztę śmietanki przelej do szklanej butelki i przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

English version

Chicory coffee with spiced pumpkin cream

(1 cup)

Ingredients:

  • 1/2 cup whole milk
  • 1/2 cup heavy cream
  • 1,5 tbsp pureed pumpkin
  • 1/4 tsp ground cinnamon
  • small pinch ground nutmeg
  • small pinch ground ginger
  • 2 tbsp runny honey
  • 1/2  teaspoon vanilla extract optional
  • 3/4 cup strong chicory coffee

Preparation:

  1. Whisk together milk, cream, pumpkin, spices, and honey in a medium saucepan over medium heat.
  2. When mixture just starts to boil, remove from the heat and stir in the vanilla extract.
  3. Strain through a fine mesh sieve, and add to the prepared cofee.
  4. Pour into a glass bottle and store in the refrigerator.

Enjoy!

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Share the post "Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Napoje Tagged With: cynamon, dynia, imbir, kawa, napój

« Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów
Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego/Mussels with blue cheese and white wine

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine

Kaczka-w-sosie-wisniowym-Duck-with-cherry-sauce

Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce

Blue Cactus – najstarszy Tex Tex w Warszawie!

Jagniecina-z-cukinia-i-fasolka-szparagowa-Lamb-with-zucchini-and-green-beans

Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress