Dziś proponuję szybkie i łatwe tagliatelle (można oczywiście użyć innego ulubionego makaronu) z pieczarkami, świeżymi pomidorami i gorgonzolą. Chyba każdy sos z gorgonzolą jest smaczniejszy:) Przy tym daniu można też poeksperymentować i dodać inne ulubione składniki, ja w tym przypadku dodałam resztki kaczki z poprzedniego obiadu. Polecam!
Scroll down for English
Tagliatelle z pieczarkami,pomidorami i gorgonzolą
(4 porcje)
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)
- 1 łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego)
- 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 150 ml bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki (12 %)
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 450 g ugotowanego makaronu tagliatelle
- 300 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie resztki mięsa z poprzedniego obiadu:)
Przygotowanie:
- Rozgrzej na średnim ogniu oliwę w dużej patelni. Wrzuć pieczarki, bazylię,tymianek, oregano i papryczkę. Wymieszaj i smaż pieczarki do miękkości.
- Dodaj pomidory, smaż minutę, dodaj czosnek i wlej bulion. Gotuj około minuty i wmieszaj pietruszkę.
- Następnie wlej śmietankę, włóż ser (ewentualnie mięso) i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Włóż do sosu makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj.
English version
Tagliatelle with mushrooms, tomato and gorgonzola cheese
(4 servings)
Ingredients:
- 4 tablespoons olive oil
- 350 g mushrooms, sliced
- 1 tsp basil (fresh or dried)
- 1 tsp oregano (fresh or dried)
- 1/2 teaspoon chopped chilli pepper
- 2 large tomatoes, diced
- 150 ml chicken stock
- 1/2 cup cream (12%)
- 1 teaspoon chopped garlic
- 4 tablespoons chopped parsley
- salt and pepper to taste
- 450 g tagliatelle pasta, cooked and drained
- 300 g gorgonzola cheese, diced
- optional meat leftovers
Preparation:
- Heat olive oil in a large pan over medium-high heat . Add mushrooms, basil, thyme, oregano and chilli. Mix well and cook until mushrooms are tender.
- Stir in the tomatoes, cook for a minute, add broth and garlic . Cook for about a minute and stir in parsley.
- Then add cream, cheese (or meat) and cook a few minutes, stirring occasionally, until the sauce thickens. Season to taste with salt and pepper.
- Add the pasta into the sauce, stir well and serve.
Enjoy!
Monika says
Uwielbiam makaron w każdej postaci. Dziękuję za przepis:)
Dzi says
Polecam się:)