Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą"

  • Facebook
  • X

Dziś proponuję szybkie i łatwe tagliatelle (można oczywiście użyć innego ulubionego makaronu) z pieczarkami, świeżymi pomidorami i gorgonzolą. Chyba każdy sos z gorgonzolą jest smaczniejszy:) Przy tym daniu można też poeksperymentować i dodać inne ulubione składniki, ja w tym przypadku dodałam resztki kaczki z poprzedniego obiadu. Polecam!

Scroll down for English

Tagliatelle z pieczarkami,pomidorami i gorgonzolą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)
  • 1 łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego)
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki (12 %)
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g ugotowanego makaronu tagliatelle
  • 300 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • opcjonalnie resztki mięsa z poprzedniego obiadu:)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu oliwę w dużej patelni. Wrzuć pieczarki, bazylię,tymianek, oregano i papryczkę. Wymieszaj i smaż pieczarki do miękkości.
  2. Dodaj pomidory, smaż minutę, dodaj czosnek i wlej bulion. Gotuj około minuty i wmieszaj pietruszkę.
  3. Następnie wlej śmietankę, włóż ser (ewentualnie mięso)  i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Włóż do sosu makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!

English version

Tagliatelle with mushrooms, tomato and gorgonzola cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons olive oil
  • 350 g mushrooms, sliced
  • 1 tsp basil (fresh or dried)
  • 1 tsp oregano (fresh or dried)
  • 1/2 teaspoon chopped chilli pepper
  • 2 large tomatoes, diced
  • 150 ml chicken stock
  • 1/2 cup cream (12%)
  • 1 teaspoon chopped garlic
  • 4 tablespoons chopped parsley
  • salt and pepper to taste
  • 450 g tagliatelle pasta, cooked and drained
  • 300 g gorgonzola cheese, diced
  • optional meat leftovers

Preparation:

  1. Heat olive oil in a large pan over medium-high heat . Add mushrooms, basil, thyme, oregano and chilli. Mix well and cook until  mushrooms are tender.
  2. Stir in the tomatoes, cook for a minute, add  broth and garlic . Cook for about a minute and stir in parsley.
  3. Then add  cream,  cheese (or meat) and cook a few minutes, stirring occasionally,  until the sauce  thickens. Season to taste with salt and pepper.
  4. Add the pasta into the sauce, stir well and serve.

Enjoy!

Share the post "Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: gorgonzola, grzyby, kaczka, makaron, mięso, obiad, pieczarki, pomidor, ser, ser pleśniowy, zioła

« Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem
Odchudzone mini lasagne »

Comments

  1. Monika says

    13 czerwca 2013 at 10:47

    Uwielbiam makaron w każdej postaci. Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 czerwca 2013 at 11:46

      Polecam się:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon roll muffins

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress