U mnie szparagowy zawrót głowy trwa w najlepsze! Dziś zapraszam po przepis na szparagi zapiekane pod beszamelem, które wprost uwielbiam! Przygotowałam je jako dodatek do dania głównego, jednak odgrzane wieczorem świetnie sprawdziły się na kolację bez żadnych dodatków. Korzystajcie z tego dobrodziejstwa dopóki jest w sezonie, teraz są najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam także moje inne przepisy na szparagowe pyszności, których u mnie nie brakuje. Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Szparagi zapiekane pod beszamelem
(2-3 porcje)
Składniki:
- 500 g szparagów, z przyciętymi końcami
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 100 g startego sera żółtego
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- oliwa do skropienia
Przygotowanie:
- W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje.
- Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli mleko, aż powstanie gęsty sos, przez około 10 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i wmieszaj ser do jego rozpuszczenia. Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem TCC umieść w misie z nałożoną trzepaczką mleko i mąkę wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i ser i włącz program sauce na 8 minut przy prędkości 4 i temperaturze 90 oC. Po sygnale dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowe!
- Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym, wyłóż sos beszamelowy, skrop wystające główki oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 oC na 20 minut.
- Podawaj natychmiast posypane ulubioną zieleniną z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Asparagus baked with bechamel sauce
(2-3 servings)
Ingredients:
- 500 g asparagus, trimmed
- 1 1/2 cups of milk
- 1 tablespoon of butter
- 2 tablespoons of flour
- 100 g of cheese, grated
- salt, pepper and nutmeg to taste
- olive oil for sprinkling
Preparation:
- Melt the butter in a heavy based saucepan and add the flour. Cook out the flour for a few minutes over low heat, stirring, until lightly browned.
- Slowly add the milk, mixing with whisk, until thickened, about 10 minutes. Add the nutmeg and season with salt and pepper to taste. Remove from heat and stir in the cheese, mix until dissolved. If you are the lucky owner of TCC, place milk and flour in a bowl fitted with whsking attachment, and stir with speed 7 for 1 minute. Next add butter and cheese and launch sauce mode for 8 minutes, speed 4 and 90 °C. After the beep season with salt, pepper and nutmeg.
- Place asparagus in baking dish, pour over the sauce, sprinkle spears with olive oil and place into preheated to 200 oC oven for 20 minutes.
- Serve immediately sprinkled with your favorite herbs.
Enjoy!
chyba dzisiaj sobie na obiad zrobię, akurat mam pod domem stragan z warzywami 😀
koniecznie!:)
Ja również, powoli sezon się kończy na szparagi to muszę się śpieszyć 😀