Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce

Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce"

  • Facebook
  • X

U mnie szparagowy zawrót głowy trwa w najlepsze! Dziś zapraszam po przepis na szparagi zapiekane pod beszamelem, które wprost uwielbiam! Przygotowałam je jako dodatek do dania głównego, jednak odgrzane wieczorem świetnie sprawdziły się na kolację bez żadnych dodatków. Korzystajcie z tego dobrodziejstwa dopóki jest w sezonie, teraz są najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam także moje inne przepisy na szparagowe pyszności, których u mnie nie brakuje. Zapraszam po przepis.

Szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-Asparagus-baked-with-bechamel-sauce

Scroll down for recipe in English

Szparagi zapiekane pod beszamelem

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 500 g szparagów, z przyciętymi końcami
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • oliwa do skropienia

Przygotowanie:

  1. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje.
  2. Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli mleko, aż powstanie gęsty sos, przez około 10 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i wmieszaj ser do jego rozpuszczenia. Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem TCC umieść w misie z nałożoną trzepaczką mleko i mąkę wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i ser i włącz program sauce na 8 minut przy prędkości 4 i temperaturze 90 oC. Po sygnale dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowe!
  3. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym, wyłóż sos beszamelowy, skrop wystające główki oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 oC na 20 minut.
  4.  Podawaj natychmiast posypane ulubioną zieleniną z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-Asparagus-baked-with-bechamel-sauce

English version

Asparagus baked with bechamel sauce

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 500 g asparagus, trimmed
  • 1 1/2 cups of milk
  • 1 tablespoon of butter
  • 2 tablespoons of flour
  • 100 g of cheese, grated
  • salt, pepper and nutmeg to taste
  • olive oil for sprinkling

Preparation:

  1. Melt the butter in a heavy based saucepan and add the flour. Cook out the flour for a few minutes over low heat, stirring, until lightly browned.
  2. Slowly add the milk, mixing with whisk, until thickened, about 10 minutes. Add the nutmeg and season with salt and pepper to taste. Remove from heat and stir in the cheese, mix until dissolved. If you are the lucky owner of TCC, place milk and flour in a bowl fitted with whsking attachment, and stir with speed 7 for 1 minute. Next add butter and cheese and launch sauce mode for 8 minutes, speed 4 and 90 °C. After the beep season with salt, pepper and nutmeg.
  3. Place asparagus in baking dish, pour over the sauce, sprinkle spears with olive oil and place into preheated to 200 oC oven for 20 minutes.
  4. Serve immediately sprinkled with your favorite herbs.

Enjoy!

Szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-Asparagus-baked-with-bechamel-sauce

Share the post "Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: beszamel, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, ser, szparagi, Tefal Companion

« Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms
Moje ulubione przepisy z rabarbarem! »

Comments

  1. ania_olon says

    17 maja 2018 at 15:02

    chyba dzisiaj sobie na obiad zrobię, akurat mam pod domem stragan z warzywami 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 maja 2018 at 15:05

      koniecznie!:)

      Odpowiedz
  2. alize34 says

    25 maja 2018 at 14:49

    Ja również, powoli sezon się kończy na szparagi to muszę się śpieszyć 😀

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    10 maja 2018 o 12:39

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Szybki-kurczak-z-suszonymi-pomidorami-i-mozzarella-Easy-chicken-with-sun-dried-tomatoes-and-mozzarella

Szybki kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą / Easy chicken with sun dried tomatoes and mozzarella

Najczęściej popełniane błędy w kuchni

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

Warsztaty kulinarne o smaku dyni – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress