Share the post "Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage"
Dziś przedstawiam idealne połączenie moich chyba najbardziej ulubionych składników, karkówki i młodej kapusty. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś z karkówką lub młodą kapustą nie przypadło mi do gustu. Tym razem proponuję danie bardzo łatwe w przygotowaniu i absolutnie przepyszne. Rozpływająca się w ustach karkówka, duszona w gęstej młodej kapuście z dużą ilością koperku na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco to wiosenne danie!
Scroll down for recipe in English
Karkówka duszona w młodej kapuście
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana
- 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
- słodka papryka, sól, pieprz
- 1 litr bulionu
- pęczek koperku, posiekany
- 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- cukier, pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Posyp karkówkę solą, pieprzem i papryką i odstaw na 10 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do lekkiego zarumienienia z każdej strony.
- Przełóż mięso do średniego garnka, zalej bulionem (ewentualnie wodą), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodaj marchewkę, paprykę i kapustę i duś pod przykryciem około 15 minut, po czym dodaj tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu.
- Jeśli mięso i warzywa są już miękkie, dodaj koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Podgrzej jeszcze przez chwilę i podawaj najlepiej z młodymi ziemniakami.
Smacznego!
English version
Braised pork neck with young cabbage
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 young cabbage, coarsely chopped
Preparation:
- Season pork neck slices with salt, pepper and sweet pepper and set aside for 10 minutes. Heat large pan over high heat and cook pork until browned on both sides.
- Transfer meat to a medium pot, add stock (or water), add the bay leaf, allspice, cover and cook for about 30 minutes, stirring occasionally.
- After this time, add the carrot, red pepper and cabbage, cover and cook for about 15 minutes. Add thyme, marjoram, ground pepper and some salt and pepper.
- If meat and vegetables are already soft, add dill, tomato paste, apple cider vinegar and season to taste with sugar, salt and pepper.
- Heat for a minute and serve with young potatoes.
Enjoy!
Uwielbiam twojego bloga ;D powinnaś założyć jakąś restaurację 😀
😉
Och tak,przepisy sa super, kilka na stale zagoscilo w moim jadlospisie. Restauracja mialaby powodzenie:)
😉
uwielbiam karkówkę
Popieram !!!
przyjemne danie :)))
Ach karkóweczka 🙂
lubię takie połączenie
Nie da się ukryć, że wieprzowinka i kapusta bardzo się lubią. Do tego bardzo pasujący zestaw przypraw – to musi być udane!
Uwielbiam młodą kapustę, ale jeszcze nigdy nie połączyłam jej z karkówką- czas to zmienić. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Koniecznie!
Cool
Zrobię mężowi, to będzie coś zupełnie innego niż zazwyczaj robięr
zrobiłam, bardzo nam obojgu smakowało. Nawet bez koncentratu, który zbił się, gdy wchodziłam do mieszkania 😉
o, współczuję sprzątania ;P Cieszę się, że mimo wszystko smakowało!
Wyglada super, uwielbiam karkówkę 😛