Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage

Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam idealne połączenie moich chyba najbardziej ulubionych składników, karkówki i młodej kapusty. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś z karkówką lub młodą kapustą nie przypadło mi do gustu. Tym razem proponuję danie bardzo łatwe w przygotowaniu i absolutnie przepyszne. Rozpływająca się w ustach karkówka, duszona w gęstej młodej kapuście z dużą ilością koperku na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco to wiosenne danie!

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

Scroll down for recipe in English

Karkówka duszona w młodej kapuście

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana
  • 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • słodka papryka, sól, pieprz
  • 1 litr bulionu
  • pęczek koperku, posiekany
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • cukier, pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Posyp karkówkę solą, pieprzem i papryką i odstaw na 10 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do lekkiego zarumienienia z każdej strony.
  2. Przełóż mięso do średniego garnka, zalej bulionem (ewentualnie wodą), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Po tym czasie dodaj marchewkę, paprykę i kapustę i duś pod przykryciem około 15 minut, po czym dodaj tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu.
  4. Jeśli mięso i warzywa są już miękkie, dodaj koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
  5. Podgrzej jeszcze przez chwilę i podawaj najlepiej z młodymi ziemniakami.

Smacznego!

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

English version

Braised pork neck with young cabbage

(4-5 servings)

Ingredients: 

  • 1 young cabbage, coarsely chopped
  • 800 g pork neck, cut into 1 cm slices
  • ground sweet pepper, salt, pepper
  • 1 liter of chicken or vegetable stock
  • a bunch of dill, chopped
  • 1 red pepper
  • 2 carrots, peeled and sliced
  • 2 bay leaves
  • 5 dried all spice berries
  • 1 teaspoon of dried thyme
  • 1 tablespoon of dried marjoram
  • 1 teaspoon of ground sweet pepper
  • sugar, pepper and salt to taste
  • 3 tablespoons tomato paste
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar

Preparation:

  1. Season pork neck slices with salt, pepper and sweet pepper and set aside for 10 minutes. Heat large pan over high heat and cook pork until browned on both sides.
  2. Transfer meat to a medium pot, add stock (or water), add the bay leaf, allspice, cover and cook for about 30 minutes, stirring occasionally.
  3. After this time, add the carrot, red pepper and cabbage, cover and cook for about 15 minutes. Add thyme, marjoram, ground pepper and some salt and pepper.
  4. If meat and vegetables are already soft, add dill, tomato paste, apple cider vinegar and season to taste with sugar, salt and pepper.
  5. Heat for a minute and serve with young potatoes.

Enjoy!

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

Share the post "Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kapusta, karkówka, mięso, obiad, papryka, wieprzowina, zioła

« Moje ulubione przepisy z rabarbarem!
Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries »

Comments

  1. janin_23 says

    16 maja 2018 at 12:53

    Uwielbiam twojego bloga ;D powinnaś założyć jakąś restaurację 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 maja 2018 at 13:18

      😉

      Odpowiedz
    • Aguś kulinarnie says

      22 maja 2018 at 00:08

      Och tak,przepisy sa super, kilka na stale zagoscilo w moim jadlospisie. Restauracja mialaby powodzenie:)

      Odpowiedz
      • Dzi says

        22 maja 2018 at 09:35

        😉

        Odpowiedz
  2. Felicja says

    16 maja 2018 at 13:50

    uwielbiam karkówkę

    Odpowiedz
  3. szal0ny says

    16 maja 2018 at 13:54

    Popieram !!!

    Odpowiedz
  4. ina says

    16 maja 2018 at 22:38

    przyjemne danie :)))

    Odpowiedz
  5. martus_12 says

    17 maja 2018 at 08:34

    Ach karkóweczka 🙂

    Odpowiedz
  6. Judyta says

    17 maja 2018 at 11:44

    lubię takie połączenie

    Odpowiedz
  7. Blog kulinarny says

    19 maja 2018 at 17:27

    Nie da się ukryć, że wieprzowinka i kapusta bardzo się lubią. Do tego bardzo pasujący zestaw przypraw – to musi być udane!

    Odpowiedz
  8. Lola says

    21 maja 2018 at 21:27

    Uwielbiam młodą kapustę, ale jeszcze nigdy nie połączyłam jej z karkówką- czas to zmienić. Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 maja 2018 at 21:47

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  9. Carl says

    22 maja 2018 at 09:11

    Cool

    Odpowiedz
  10. Kalina says

    22 maja 2018 at 14:59

    Zrobię mężowi, to będzie coś zupełnie innego niż zazwyczaj robięr

    Odpowiedz
    • kalina says

      30 maja 2018 at 19:20

      zrobiłam, bardzo nam obojgu smakowało. Nawet bez koncentratu, który zbił się, gdy wchodziłam do mieszkania 😉

      Odpowiedz
      • Dzi says

        30 maja 2018 at 19:22

        o, współczuję sprzątania ;P Cieszę się, że mimo wszystko smakowało!

        Odpowiedz
  11. mariusz_kuch says

    23 maja 2018 at 15:56

    Wyglada super, uwielbiam karkówkę 😛

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage | FlyB Kulinaria pisze:
    17 maja 2018 o 00:07

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce

Szybka-quesadilla-z-wolowina-Easy-beef-quesadilla

Szybka quesadilla z wołowiną / Easy beef quesadilla

Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta

Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta

Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress