Szakszuka to dla mnie śniadanie idealne. Osobiście nie przepadam za kanapkami (no chyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Podana z chrupiącym pieczywem smakuje bosko. Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam to co w tamtym momencie miałam pod ręką. Jeżeli tak jak ja zasmakujesz a w tego typu śniadaniach, a nie przepadasz za tak pikantnymi smakami, polecam także moją szakszukę z chorizo, cukinią i ciecierzycą bo też jest przepyszna!
Scroll down for recipe in English
Szakszuka z chorizo z chili
(4 porcje)
Składniki:
- olej roślinny do smażenia
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę
- 1 czerwone chili, pokrojone w drobną kostkę
- 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- szczypta cukru
- 4 jajka
- garść świeżej kolendry posiekanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej na średniej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem i smaż 2 minuty do zeszklenia. Dodaj chorizo, czosnek, paprykę i chili i smaż przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj krojone pomidory, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, gotuj przez minutę, po czym zrób w sosie 4 otwory do których wbij po jednym jajku.
- Przykryj i gotuj, aż białka się zetną ale żółtko wciąż będzie płynne, max przez 10 minut. Zdejmij z ognia i posyp kolendrą. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Chorizo chili shakshuka
(4 servings)
Ingredients:
- vegetable oil for frying
- 1 red onion, diced
- 4 cloves garlic, chopped
- 1 red bell pepper, seeded and chopped
- 1 red chilli, finely diced
- 150 g chorizo sausage, cubed
- 1×400 g tin chopped tomatoes
- 1 tbsp smoked paprika
- 1/2 tbsp cumin
- 1 tsp dried oregano
- 1 tsp dried coriander
- 1 pinch of sugar
- 4 eggs
- handful fresh coriander chopped
- salt and pepper
Preparation:
-
Heat a drizzle of oil in medium pan over a medium-high heat. Add the onion with a good pinch of salt and pepper and cook for 2 minutes. Add the chorizo, garlic, bell pepper and chilli and cook for 8-10 minutes until the vegetables is softened.
-
Add the spices to the pan, mix and cook for another 2 minutes. Pour in the chopped tomatoes, season with sugar, salt and pepper to taste, stir, cook for one minute and make a 4 wells and break an egg into each one.
-
Cover and cook until the whites have cooked, about 10 minutes. Remove from the heat and top with the coriander. Serve with bread.
Enjoy!
Moje dwie ulubione rzeczy chorizo i szakszuka 😀
szakszuka najlepsza 😀
wygląda mega
Tak też smakuje 😉
wczoraj zrobiłam i chyba miałam za mocna papryczkę bo wyszła strasznie ostra 😀
Tak, tutaj trzeba uważać 😉
Jajka są takie zdrowe. Super, ze tak je wykorzystujesz w swoich przepisach ; )
Wygląda smakowicie 😉