Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka

Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka"

  • Facebook
  • X

Szakszuka to dla mnie śniadanie idealne. Osobiście nie przepadam za kanapkami (no chyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Podana z chrupiącym pieczywem smakuje bosko. Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam to co w tamtym momencie miałam pod ręką. Jeżeli tak jak ja zasmakujesz a w tego typu śniadaniach, a nie przepadasz za tak pikantnymi smakami, polecam także moją szakszukę z chorizo, cukinią i ciecierzycą bo też jest przepyszna!

Szakszuka-z-chorizo-i-chilli-Chorizo-chilli-shakshuka

Scroll down for recipe in English

Szakszuka z chorizo z chili

(4 porcje)

Składniki:

  • olej roślinny do smażenia
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwone chili, pokrojone w drobną kostkę
  • 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
  • 1×400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • szczypta cukru
  • 4 jajka
  • garść świeżej kolendry posiekanej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej na średniej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem i smaż 2 minuty do zeszklenia. Dodaj chorizo, czosnek, paprykę i chili i smaż przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj krojone pomidory, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, gotuj przez minutę, po czym zrób w sosie 4 otwory do których wbij po jednym jajku.
  3. Przykryj i gotuj, aż białka się zetną ale żółtko wciąż będzie płynne, max przez 10 minut. Zdejmij z ognia i posyp kolendrą. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Szakszuka-z-chorizo-i-chilli-Chorizo-chilli-shakshuka

English version

Chorizo chili shakshuka

(4 servings)

Ingredients:

  • vegetable oil for frying
  • 1 red onion, diced
  • 4 cloves garlic, chopped
  • 1 red bell pepper, seeded and chopped
  • 1 red chilli, finely diced
  • 150 g chorizo sausage, cubed
  • 1×400 g tin chopped tomatoes
  • 1 tbsp smoked paprika
  • 1/2 tbsp cumin
  • 1 tsp dried oregano
  • 1 tsp dried coriander
  • 1 pinch of sugar
  • 4 eggs
  • handful fresh coriander chopped
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat a drizzle of oil in medium pan over a medium-high heat. Add the onion with a good pinch of salt and pepper and cook for 2 minutes. Add the chorizo, garlic, bell pepper and chilli and cook for 8-10 minutes until the vegetables is softened.
  2. Add the spices to the pan, mix and cook for another 2 minutes. Pour in the chopped tomatoes, season with sugar, salt and pepper to taste, stir, cook for one minute and make a 4 wells and break an egg into each one.
  3. Cover and cook until the whites have cooked, about 10 minutes. Remove from the heat and top with the coriander. Serve with bread.

Enjoy!

Szakszuka-z-chorizo-i-chilli-Chorizo-chilli-shakshuka

Share the post "Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: chorizo, jajka, kiełbasa, papryka, pomidor, śniadanie, zioła

« Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie
Kurczak jalfrezi / Chicken jalfrezi »

Comments

  1. marusia says

    6 czerwca 2018 at 15:49

    Moje dwie ulubione rzeczy chorizo i szakszuka 😀

    Odpowiedz
  2. Benia says

    6 czerwca 2018 at 17:18

    szakszuka najlepsza 😀

    Odpowiedz
  3. Lena says

    7 czerwca 2018 at 11:30

    wygląda mega

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 czerwca 2018 at 11:32

      Tak też smakuje 😉

      Odpowiedz
  4. Karina says

    8 czerwca 2018 at 15:53

    wczoraj zrobiłam i chyba miałam za mocna papryczkę bo wyszła strasznie ostra 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 czerwca 2018 at 18:14

      Tak, tutaj trzeba uważać 😉

      Odpowiedz
  5. U Szwagra says

    27 czerwca 2018 at 12:27

    Jajka są takie zdrowe. Super, ze tak je wykorzystujesz w swoich przepisach ; )

    Odpowiedz
  6. Dietetyk Na Walizkach says

    18 kwietnia 2019 at 20:15

    Wygląda smakowicie 😉

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka | FlyB Kulinaria pisze:
    5 czerwca 2018 o 11:54

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Sos-grzybowy-z-pieczonym-czosnkiem-Roasted-garlic-mushroom-sauce

Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress