Szakszuka to dla mnie śniadanie idealne. Osobiście nie przepadam za kanapkami (no chyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Podana z chrupiącym pieczywem smakuje bosko. Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam to co w tamtym momencie miałam pod ręką. Jeżeli tak jak ja zasmakujesz a w tego typu śniadaniach, a nie przepadasz za tak pikantnymi smakami, polecam także moją szakszukę z chorizo, cukinią i ciecierzycą bo też jest przepyszna!
Scroll down for recipe in English
Szakszuka z chorizo z chili
(4 porcje)
Składniki:
- olej roślinny do smażenia
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę
- 1 czerwone chili, pokrojone w drobną kostkę
- 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- szczypta cukru
- 4 jajka
- garść świeżej kolendry posiekanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej na średniej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem i smaż 2 minuty do zeszklenia. Dodaj chorizo, czosnek, paprykę i chili i smaż przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj krojone pomidory, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, gotuj przez minutę, po czym zrób w sosie 4 otwory do których wbij po jednym jajku.
- Przykryj i gotuj, aż białka się zetną ale żółtko wciąż będzie płynne, max przez 10 minut. Zdejmij z ognia i posyp kolendrą. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Chorizo chili shakshuka
(4 servings)
Ingredients:
- vegetable oil for frying
- 1 red onion, diced
- 4 cloves garlic, chopped
- 1 red bell pepper, seeded and chopped
- 1 red chilli, finely diced
- 150 g chorizo sausage, cubed
- 1×400 g tin chopped tomatoes
- 1 tbsp smoked paprika
- 1/2 tbsp cumin
- 1 tsp dried oregano
- 1 tsp dried coriander
- 1 pinch of sugar
- 4 eggs
- handful fresh coriander chopped
- salt and pepper
Preparation:
-
Heat a drizzle of oil in medium pan over a medium-high heat. Add the onion with a good pinch of salt and pepper and cook for 2 minutes. Add the chorizo, garlic, bell pepper and chilli and cook for 8-10 minutes until the vegetables is softened.
-
Add the spices to the pan, mix and cook for another 2 minutes. Pour in the chopped tomatoes, season with sugar, salt and pepper to taste, stir, cook for one minute and make a 4 wells and break an egg into each one.
-
Cover and cook until the whites have cooked, about 10 minutes. Remove from the heat and top with the coriander. Serve with bread.
Enjoy!
marusia says
Moje dwie ulubione rzeczy chorizo i szakszuka 😀
Benia says
szakszuka najlepsza 😀
Lena says
wygląda mega
Dzi says
Tak też smakuje 😉
Karina says
wczoraj zrobiłam i chyba miałam za mocna papryczkę bo wyszła strasznie ostra 😀
Dzi says
Tak, tutaj trzeba uważać 😉
U Szwagra says
Jajka są takie zdrowe. Super, ze tak je wykorzystujesz w swoich przepisach ; )
Dietetyk Na Walizkach says
Wygląda smakowicie 😉