Dziś przedstawiam Wam zestawienie moich ulubionych przepisów na świąteczny stół, w szczególności słodkości:)
Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam
Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka 🙂 Polecam!
Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree
Dodatki do dań głównych są zdecydowanie za mało doceniane, a potrafią zmienić charakter i smak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco…
Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza
Uwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej tłuste. Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku…
Konkurs ze sklepem ran.o home – wyniki!
Po raz kolejny bardzo trudno było mi wyłonić zwycięzcę konkursu. Wszystkie wasze zgłoszenia pobudziły moje kubki smakowe i dostarczyły wielu pomysłów na świąteczne dania. Jednak mogłam wybrać tylko 3 zwycięzców:








