Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo

Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś zapraszam na propozycję śniadaniową. Jakiś czas temu po upojnym wieczorze, to śniadanie dosłownie postawiło mnie na nogi 🙂 Jajka z płynnym żółtkiem z podsmażonym chorizo z chilli, sosem pomidorowym, zapieczone pod mozzarellą i podane ze szczypiorkiem. Tragedii nie będzie jeżeli chorizo zamienimy na szynkę lub ulubioną kiełbasę. Szybkie, łatwe i podane z tostami – przepyszne!

Scroll down for recipe in English

jajka

Jajka zapiekane z chorizo

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 120 g chorizo, pokrojonego w plasterki
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (ze słoika lub domowej roboty)
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki startej mozzarelli
  • szczypta płatków czerwonej papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
  2. W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć czosnek i podsmaż przez około 2 minuty, aż poczujesz intensywny jego aromat. Dodaj chorizo i podsmażaj kolejną minutę lub dwie.
  3. Dodaj sos pomidorowy, chili i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przełóż sos z chorizo do kokilek, zrób wgłębienie, wbij po 2 jajka i posyp startym serem.
  5. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 13-15 minut (żółtka powinny być płynne). Posyp szczypiorkiem i podawaj z grzankami.

Smacznego!

jajka

English version

Baked eggs with chorizo

(2 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon olive oil or canola oil
  • 1 clove garlic, minced
  • 120 g chorizo, sliced
  • 1/2 cup tomato sauce (jarred or homemade)
  • 4 large eggs
  • 2 tablespoons grated mozzarella
  • pinch of red chili pepper flakes
  • salt and pepper to taste
  • fresh chives, chopped, for garnish

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC.
  2. In a medium pan over medium heat, saute garlic in olive oil until soft and fragrant, about 2 minutes. Add chorizo and cook for another minute or two.
  3. Add tomato sauce, chili pepper flakes, and season with salt and pepper to taste.
  4. Transfer tomato sauce and chorizo to oven-safe dishes or ramekins. Make a little well, and gently break eggs on top. Divide cheese evenly and sprinkle on top.
  5. Bake for 13-15 minutes. Sprinkle with chives and serve with toast.

Enjoy!

jajka

Share the post "Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: chilli, chorizo, kiełbasa, mozzarella, ser, śniadanie

« Tarte Tatin
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout »

Comments

  1. Zuza says

    2 marca 2015 at 09:59

    tak ładnie wygląda, że aż szkoda jeść 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2015 at 14:22

      🙂

      Odpowiedz
    • bessergold says

      2 marca 2015 at 15:02

      Ja się przemogłam i muszę powiedzieć, że smakuje równie dobrze co wygląda 🙂

      Odpowiedz
      • Dzi says

        2 marca 2015 at 15:03

        Cieszę się 🙂

        Odpowiedz
  2. Kasia says

    2 marca 2015 at 12:22

    mrrr prze pyszne 🙂 dziś sobie takie zrobiłam i jest wyśmienite 🙂 bardzo fajne zastosowanie jajek których jem całkiem sporo w swojej diecie 🙂 a lubię tez chili i czosnek dla mnie to doskonałe połączenie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2015 at 14:22

      Ja też takie uwielbiam:)

      Odpowiedz
  3. Kasia knifeandspoon.pl says

    2 marca 2015 at 14:26

    Idealne na niedzielne śniadanko 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2015 at 14:27

      Zdecydowanie tak! 🙂

      Odpowiedz
  4. Lukas says

    3 marca 2015 at 11:40

    Bardzo smaczne polecam zrobic 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 marca 2015 at 12:04

      🙂

      Odpowiedz
  5. H,C says

    5 marca 2015 at 02:15

    Ja swojej kobiecie tez podobnie robie albo szakszuka z pomidorami,chorizo i oczywiscie jajko,,,,po upojnej nocy jak znalazł 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 marca 2015 at 08:08

      O tak!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zdrowie z polskiego sadu – Jabłka Grójeckie

Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup

Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup

Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym

Salatka-jarzynowa-z-wedzona-makrela-Vegetable-and-smoked-mackerel-salad

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą / Vegetable and smoked mackerel salad

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress