Nadszedł w końcu czas na ogłoszenie zwycięzcy mojego konkursu z firmą Ballarni, w którym do wygrania była patelnia indukcyjna z serii MasterChef.
Bardzo trudno było mi wyłonić ten jedyny przepis, wszystkie były bardzo apetyczne! Niestety nagroda jest dziś tylko jedna i po burzliwej naradzie z moim połówkiem w końcu wybraliśmy przepis, który na pewno zostanie zrealizowany w te święta:).
Nagrodę otrzymuje Pani Mariola za przepis na Tatara ze śledzia podawany z rukolą i warzywami. Serdecznie gratulujemy!!!
Tatar ze śledzia podawany z rukolą i warzywami.
Składniki
- 4 filety śledziowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 cebula czerwona
- 3 ogórki kiszone
- rukola
- cytryna
- oliwa z oliwek
- 4 jajka na twardo
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miski. Cebulę białą kroimy w podobną kosteczkę jak śledzie, dodajemy do śledzi dokładnie mieszamy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, Doprawiamy do smaku pieprzem, solą
- Paprykę rozkroić na pół, oczyścić z nasion i białych włókien, skórki pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Śledzie wymieszać ogórkami, wymieszać.
- Z masy warzywno-śledziowej, uformować (nie)wielkie porcje.
- Podanie : na talerzu formujemy niewielki dowolny kształt, dekorujemy jajkiem na twardo, rukolą cebulką czerwoną, świeżymi ziołami.
Smacznego!
bastalena says
Gratuluję! Wiedziałam, że ten tatar wygra 🙂