Dziś zapraszam po przepis na pyszną Inkę waniliową z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, która rozgrzeje nawet największe zmarzluchy w te chłodne dni. To pyszne i bardzo świąteczne dzięki przyprawom latte, świetnie sprawdzi się na chwilę relaksu, szczególnie w te zabiegane świąteczne dni. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Inka waniliowa z cynamonem
(2 porcje)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 100 ml bardzo mocnej kawy Inki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- mała szczypta kardamonu
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka, spienionego
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- W małym rondelku podgrzej mleko wraz z cynamonem, gałką muszkatołową i kardamonem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, żeby mleko przeszło przyprawami.
- Zaparzoną Inkę wymieszaj z ekstraktem z wanilii, kakao i cukrem wlej do przygotowanego mleka. Przelej do 2 kubków.
- Podgrzej pozostałe 1/2 szklanki mleka i spień spieniaczem lub w ekspresie do kawy. Przelej na wierzch przygotowanego latte, posyp kakao i podawaj.
Smacznego!
English version
Vanillla cinnamon chicory coffee
(2 servings)
Ingredients:
- 1 cup milk
- 100 ml very strong chicory coffee
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- 1/2 teaspoon of ground cinnamon
- pinch of nutmeg
- small pinch of cardamon
- 2 tablespoons cocoa powder
- 1 tablespoon sugar
- 1/2 cup whole milk, frothed
- cocoa for dusting
Preparation:
- Pour milk into a sauce pan. Add the cinnamon, nutmeg and cardamon, bring to a simmer, then remove from heat and set aside for 2 minutes.
- Mix chicory coffee with vanilla, cocoa powder and sugar and add to prepared milk. Divide the mixture into two mugs.
- For the topping, heat 1/2 cup milk, froth with milk frother and pour onto chocory cocoa mixture. Dust with some powdered cocoa and serve.
Enjoy!
Wpis zawiera lokowanie produktu kawa Inka
koksiarz says
Ja uwielbiam inkę karmelową.Rewelacja.