Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Napoje / Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

by Dzi 1 Comment

Share the post "Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee"

  • Facebook
  • X

Dziś zapraszam po przepis na pyszną Inkę waniliową z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, która rozgrzeje nawet największe zmarzluchy w te chłodne dni. To pyszne i bardzo świąteczne dzięki przyprawom latte, świetnie sprawdzi się na chwilę relaksu, szczególnie w te zabiegane świąteczne dni. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Inka waniliowa z cynamonem

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml bardzo mocnej kawy Inki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta kardamonu
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka, spienionego
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku podgrzej mleko wraz z cynamonem, gałką muszkatołową i kardamonem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, żeby mleko przeszło przyprawami.
  2. Zaparzoną Inkę wymieszaj z ekstraktem z wanilii, kakao i cukrem wlej do przygotowanego mleka. Przelej do 2 kubków.
  3. Podgrzej pozostałe 1/2 szklanki mleka i spień spieniaczem lub w ekspresie do kawy. Przelej na wierzch przygotowanego latte, posyp kakao i podawaj.

Smacznego!

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

English version

 Vanillla cinnamon chicory coffee

(2 servings)

Ingredients:

  • 1 cup milk
  • 100 ml very strong chicory coffee
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • pinch of nutmeg
  • small pinch of cardamon
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 1 tablespoon sugar
  • 1/2 cup whole milk, frothed
  • cocoa for dusting

Preparation:

  1. Pour milk into a sauce pan. Add the cinnamon, nutmeg and cardamon, bring to a simmer, then remove from heat and set aside for 2 minutes.
  2. Mix chicory coffee with vanilla, cocoa powder and sugar and add to prepared milk. Divide the mixture into two mugs.
  3. For the topping, heat 1/2 cup milk, froth with milk frother and pour onto chocory cocoa mixture. Dust with some powdered cocoa and serve.

Enjoy!

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Wpis zawiera lokowanie produktu kawa Inka

Share the post "Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Napoje Tagged With: cynamon, kawa, napój, święta

« Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich »

Comments

  1. koksiarz says

    29 grudnia 2016 at 14:29

    Ja uwielbiam inkę karmelową.Rewelacja.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

kurczak_w_pomaranczach

Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken

Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)

Sernik z pieczonym rabarbarem i kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Konkurs ze sklepem ran.o home – wyniki!

Latwa-wolowina-zapiekana-z-papryka-Easy-beef-and-pepper-bake

Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress