Dziś zapraszam po przepis na pyszną Inkę waniliową z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, która rozgrzeje nawet największe zmarzluchy w te chłodne dni. To pyszne i bardzo świąteczne dzięki przyprawom latte, świetnie sprawdzi się na chwilę relaksu, szczególnie w te zabiegane świąteczne dni. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Inka waniliowa z cynamonem
(2 porcje)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 100 ml bardzo mocnej kawy Inki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- mała szczypta kardamonu
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka, spienionego
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- W małym rondelku podgrzej mleko wraz z cynamonem, gałką muszkatołową i kardamonem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, żeby mleko przeszło przyprawami.
- Zaparzoną Inkę wymieszaj z ekstraktem z wanilii, kakao i cukrem wlej do przygotowanego mleka. Przelej do 2 kubków.
- Podgrzej pozostałe 1/2 szklanki mleka i spień spieniaczem lub w ekspresie do kawy. Przelej na wierzch przygotowanego latte, posyp kakao i podawaj.
Smacznego!
English version
Vanillla cinnamon chicory coffee
(2 servings)
Ingredients:
- 1 cup milk
- 100 ml very strong chicory coffee
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- 1/2 teaspoon of ground cinnamon
- pinch of nutmeg
- small pinch of cardamon
- 2 tablespoons cocoa powder
- 1 tablespoon sugar
- 1/2 cup whole milk, frothed
- cocoa for dusting
Preparation:
- Pour milk into a sauce pan. Add the cinnamon, nutmeg and cardamon, bring to a simmer, then remove from heat and set aside for 2 minutes.
- Mix chicory coffee with vanilla, cocoa powder and sugar and add to prepared milk. Divide the mixture into two mugs.
- For the topping, heat 1/2 cup milk, froth with milk frother and pour onto chocory cocoa mixture. Dust with some powdered cocoa and serve.
Enjoy!
Wpis zawiera lokowanie produktu kawa Inka
Ja uwielbiam inkę karmelową.Rewelacja.