Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam"

  • Facebook
  • X

Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka 🙂 Polecam!

Scroll down for recipe in English

baba

Babka drożdżowa z powidłami

(12 porcji)

Składniki:

  • 10 g drożdży instant lub 40 g świeżych
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki śmietanki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki.
  2. W małej miseczce wymieszaj odrobinę mleka z łyżką cukru i drożdżami i odstaw.
  3. W małym rondelku umieść mleko z cukrem, podgrzewaj mieszając tylko i wyłącznie do jego rozpuszczenia, odstaw do ostudzenia.
  4. W misce miksera zmiksuj jajka z mieszanką mleczną, masłem i przygotowanymi wcześniej drożdżami, po czym partiami dodawaj przesianą mąkę.
  5. Wyłóż połowę ciasta do formy, na to powidła, orzechy i wyłóż drugą połowę ciasta. Wysmaruj wierzch mlekiem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
  6. Włóż wyrośniętą babkę do piekarnika i piecz przez 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.
  7. Rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej lub podgrzej przez 15 s w mikrofalówce, wymieszaj i polej babkę.

Smacznego!

baba

English version

Easter bundt cake with plum jam

(12 servings)

Ingredients:

  • 10 g of instant yeast or 40 g fresh yeast
  • 1 cup sugar
  • 500 g all-purpose flour
  • 1 cup milk
  • 250 g of butter
  • 3 eggs
  • pinch of salt
  • 150 g plum jam
  • 100 g of chopped walnuts
  • 1 tablespoon milk for brushing
  • 100 g of white chocolate, chopped
  • 2 tablespoons cream

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 ° C. Grease the bundt cake mold with butter.
  2. In a small bowl, mix 1 tbsp of warm milk with a 1 tsp of sugar and yeast and set aside.
  3. In a small saucepan, place the milk with the sugar, and heat stirring until it is dissolved, set aside and allow to cool.
  4. In bowl of a stand mixer, mix the eggs with milk mixture, butter and yeast. Next add sieved flour in batches. Mix until well combined.
  5. Place half of the dough into the mold, add jam, nuts and add rest of the dough. Brush top with the milk and place covered in a warm place to rise for about an hour.
  6. Next place the cake in the oven and bake for 60 minutes or until dry toothpick. Remove from the mold and set aside to cool.
  7. Melt the chocolate mixed with the cream in a water bath or heat in the microwave for 15-20 s, stir and pour over the cake.

Enjoy!

baba

Share the post "Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: babka, biała czekolada, ciasto drożdżowe, czekolada, orzechy, powidła śliwkowe, święta, Wielkanoc

« Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! »

Comments

  1. Maciek says

    25 marca 2015 at 11:01

    SUper wpis, naprawdę ekstra przepis!

    Odpowiedz
  2. Natalie says

    25 marca 2015 at 21:32

    Wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Dorota says

    25 marca 2015 at 23:29

    Niesamowita babka i super nadzienie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 marca 2015 at 08:18

      🙂

      Odpowiedz
  4. macie-j111 says

    27 marca 2015 at 10:31

    Bez baby nie byłoby Wielkanocy wygląda pysznie oby moja była równie dobra

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 marca 2015 at 10:38

      Trzymam kciuki:)

      Odpowiedz
  5. Programista w kuchni says

    27 marca 2015 at 20:57

    Rewelacyjna babka, której na pewno nie zabraknie na moim wielkanocnym stole 🙂 Ja też już czuję nadchodzącą Wielkanoc, dziś przygotowałem zupę chrzanową.

    Odpowiedz
  6. moon-child.pl says

    28 marca 2015 at 12:23

    Właśnie szukałam dobrego pomysłu na wielkanocną babkę i chyba znalazłam. Tylko nie wiem, czy ta polewa tak fajnie i równomiernie mi się rozleje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 marca 2015 at 13:00

      Spokojnie, sekret tkwi w intensywnym mieszaniu:)

      Odpowiedz
  7. madebymomandson says

    30 marca 2015 at 15:06

    sama nazwa kusi,,, drożdze i powidła mmmm pysznie wygląda

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 marca 2015 at 16:06

      Polecam!

      Odpowiedz
  8. Justyna says

    27 lipca 2015 at 04:03

    W przepisie brakuje opisu kiedy nalezy dodac maslo. Ja dodalam je na samym koncu. Babka wyszla ale ciasto bylo bardzo rzadkie i myslam ze nie nic z tego nie wyjdzie. Pominelam jednak powidla. Musze jednak przyznac, ze smak babki byl wspanialy i wszyscy poprostu nie mogli sie nasycic.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lipca 2015 at 07:59

      Dziękuję za czujność, już poprawiam:) Cieszę się, że smakowało!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty w Akademii Smaku Bosch – relacja

Curry z kurczakiem po malezyjsku / Malaysian chicken curry

Inspiracje na Wielkanoc 2019

Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress