Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree"

  • Facebook
  • Twitter

Dodatki do dań głównych są zdecydowanie za mało doceniane, a potrafią zmienić charakter i smak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco do wszystkiego:)

Scroll down for recipe in English

puree

Puree z topinambura

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g topinambura
  • 1 gałązka tymianku
  • 100 g masła
  • 1,5 litra wody
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietanki 36 %, podgrzanej
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia.
  2. W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia.
  3. Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut.
  4. Odcedź topinambura, wyrzuć tymianek i przełóż go do blendera.
  5. Blenduj dolewając powoli gorącą śmietankę, do uzyskania gładkiego puree.
  6. Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne do smaku.

Smacznego!

puree

English version

Jerusalem artichoke puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 500g Jerusalem artichokes
  • 1 sprig of thyme
  • 100g butter
  • 1,5 litres of water
  • pinch of salt
  • 100 ml of thickened cream, warmed
  • salt to taste
  • pinch Cayenne pepper
  • freshly squeezed lemon juice to taste

Preparation:

  1. Peel Jerusalem artichoke, cut into 2 cm pieces and place in a bowl of lemon water to stop them discolouring and oxidising.
  2. In a pot place water, butter, thyme and salt to taste and bring to the boil.
  3. Add the roots and cook in the emulsion until tender, about 20 minutes.
  4. Strain off liquid, remove the thyme and place the cooked roots into a blender.
  5. Next, slowly add the hot cream to the artichokes while blending, adding just enough cream so the artichokes are at a smooth consistency.
  6. To finish, season with salt, lemon juice and cayenne pepper to taste.

Enjoy!

puree

Share the post "Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dodania głównego, puree, topinambur

« Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza
Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Restauracja Oranżeria – recenzja

Najchętniej odwiedzane wpisy w 2017 roku!

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet

Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress