Dodatki do dań głównych są zdecydowanie za mało doceniane, a potrafią zmienić charakter i smak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco do wszystkiego:)
Scroll down for recipe in English
Puree z topinambura
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g topinambura
- 1 gałązka tymianku
- 100 g masła
- 1,5 litra wody
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki 36 %, podgrzanej
- sól do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia.
- W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia.
- Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut.
- Odcedź topinambura, wyrzuć tymianek i przełóż go do blendera.
- Blenduj dolewając powoli gorącą śmietankę, do uzyskania gładkiego puree.
- Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne do smaku.
Smacznego!
English version
Jerusalem artichoke puree
(4 servings)
Ingredients:
- 500g Jerusalem artichokes
- 1 sprig of thyme
- 100g butter
- 1,5 litres of water
- pinch of salt
- 100 ml of thickened cream, warmed
- salt to taste
- pinch Cayenne pepper
- freshly squeezed lemon juice to taste
Preparation:
- Peel Jerusalem artichoke, cut into 2 cm pieces and place in a bowl of lemon water to stop them discolouring and oxidising.
- In a pot place water, butter, thyme and salt to taste and bring to the boil.
- Add the roots and cook in the emulsion until tender, about 20 minutes.
- Strain off liquid, remove the thyme and place the cooked roots into a blender.
- Next, slowly add the hot cream to the artichokes while blending, adding just enough cream so the artichokes are at a smooth consistency.
- To finish, season with salt, lemon juice and cayenne pepper to taste.
Enjoy!
Dodaj komentarz