Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Kandyzowany imbir w cukrze

Kandyzowany imbir w cukrze

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Kandyzowany imbir w cukrze"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam kandyzowany imbir! W końcu udało mi się znaleźć dobry przepis i mogę pogryzać go do woli. W smaku są słodko-pikantne i można go używać jako posypkę do lodów, do ciasteczek, bułeczek (o czym wkrótce), chociaż ja lubię go jeść jak chipsy.Polecam!

Przepis znalazłam tutaj.

Czas przygotowania:15 min, Czas gotowania 1 godzina

 

Kandyzowany imbir (ok 450 g)

Składniki:

  • 450 g młodego i świeżego imbiru (starsze i większe mają twarde włókna)
  • 5 szklanek wody
  • maksymalnie 450 g cukru

Przygotowanie:

  1. Obierz imbir ze skórki i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej używając szatkownicy).
  2. Włóż plasterki do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu ok. 35 minut, lub do miękkości.
  3. Odcedź plasterki zachowując 1/4 szklanki wywaru.
  4. Zważ imbir i przygotuj tyle samo cukru. Przełóż go do dużej patelni, wsyp cukier i wlej pozostawiony wywar. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 min,lub do prawie całkowitego odparowania wody z syropu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Przełóż imbir na kratkę do wystudzenia, uprzednio rozkładając pod nią np. folię aluminiową.Staraj się porozdzielać plasterki od siebie.
  6. Pozostaw na kratce przez min. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
  7. Po tym czasie posyp drobnoziarnistym cukrem i przełóż do przewiewnego naczynia. Można go przechowywać do 2 tygodni.
Smacznego!

Share the post "Kandyzowany imbir w cukrze"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: deser, imbir, poradnik, słodkości

« Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego
Kurczak parmigiana Billa Grangera »

Comments

  1. Zielona strona Flinstona says

    15 kwietnia 2013 at 07:25

    apetycznie to wygląda 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 kwietnia 2013 at 07:39

      Ja za tym przepadam:)

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    15 kwietnia 2013 at 11:35

    lubię ale rzadko jadam bo jeszcze nie robiłam sama 🙁 czas najwyższy!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 kwietnia 2013 at 13:21

      a no właśnie! Jest trochę babrania się, ale warto:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Życzenia świąteczne :)

Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas

Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas

Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs

Zapiekane-kanapki-z-paluszkami-rybnymi-i-mozzarella-Fish-sticks-and-mozzarella-toasts

Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts

Malezyjskie curry z kurczakiem / Malaysian chicken curry

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress