Share the post "Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake"
Zapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. A jeszcze zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami z dodatkiem pieczarek, zapieczona pod warstwą beszamelu i dużej ilości rozpuszczonego sera to już mistrzostwo. Kompleksowy obiad dla całej rodziny, który praktycznie sam się robi w piekarniku, a w międzyczasie możemy przygotować fajną sałatkę do kompletu 😉 A odgrzana smakuje jeszcze lepiej, bo smaki przegryzą się już konkretnie. Zapraszam po przepis!
Inspiracji do tej potrawy dostarczył mi blog Domowe Potrawy.
Scroll down for recipe in English
Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 5 ziemniaków, obranych
- 1 mała lub ½ średniej wielkości cukinii, pokrojonej w 0,5 cm plasterki
- 1 nieduża marchewka, starta na tarce
- 150 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 x400 g puszka krojonych pomidorów
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano
- szczypta cukru
- 100 g startej mozzarelli lub sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 ¼ szklanki zimnego mleka
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w całości przez 10 minut, na półtwardo, po czym odcedź i po przestudzeniu pokrój na plastry.
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i cebulę i podsmaż do jej zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i mięso i smaż przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Dodaj bulion, pomidory, pieczarki i marchewkę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną a sos zgęstnieje.
- W międzyczasie na drugiej patelni z odrobiną oleju podsmaż z obu stron plasterki cukinii aż lekko zmiękną.
- Większe naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem i ułóż warstwę ziemniaków, następnie sos mięsny i plastry cukinii i dopraw solą.
- W celu przygotowania beszamelu, w średnim rondelku rozpuścić masło, po czym dodaj mąkę i podsmażaj przez chwilę, aż mąka zacznie się rumienić. Następnie dolewaj powoli mleko, i gotuj cały czas mieszając, najlepiej rózgą, aż całość zgęstnieje do konsystencji bardzo gęstego sosu. Na koniec dopraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Gotowy sos wylej na zapiekankę i posyp serem. Włóż zapiekankę z mięsem, cukinią i ziemniakami do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez 30 minut, lub do ładnego zarumienienia.
- Po upieczeniu odstaw na 10 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Meat, zucchini and potato bake
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g ground meat
- 1 large onion, diced
- 3 cloves of garlic, chopped
- 2-3 tablespoons of vegetable oil for frying
- 5 potatoes, peeled
- 1 small or ½ medium size zucchini, cut into 0.5 cm slices
- 1 small carrot, grated
- 150 g of mushrooms, diced
- 4 tablespoons tomato paste or 1 x 400 g can of chopped tomatoes
- ½ cup of chicken stock
- Herbes de Provence, thyme, basil, oregano
- a pinch of sugar
- 100 g grated mozzarella or other melting cheese
- salt, pepper to taste
Ingredients for bechamel sauce:
- 2 tablespoons of butter
- 2 tablespoons of flour
- 2 ¼ cup of cold milk
- 1-2 teaspoons of lemon juice
- ground nutmeg
- salt, white pepper
Preparation:
- Boil the potatoes in the salted water for about 10 minutes, drain and slice.
- Preheat a large pan over medium heat, add oil and onions and cook until stranslucent. Then add the garlic and meat and cook for 2-3 minutes on high heat. Add stock, tomatoes, mushrooms and carrots, season with salt, pepper, sugar and herbs and cook on low heat for 10-15 minutes until the vegetables are soft and the sauce thickens.
- In the meantime, heat second pan with a tablespoon of oil and sear zucchini slices until browned on both sides.
- Grease large baking pan butter or oil and arrange a layer of potatoes, then add a meat sauce and zucchini slices on top and season with salt.
- For the béchamel sauce, dissolve the butter in a medium saucepan, then add the flour and cooke until the flour begins to brown. Next start adding milk, stirring all the time until, sauce thickens. Season with salt, white pepper, nutmeg and lemon juice to taste.
- Spread stje sauce over the casserole and sprinkle with cheese. Place into preheated to 180oC oven and bake for 30 minutes, or until browned.
- Set aside for 10 minutes to firm and serve!
Enjoy!
Paulina says
no to już wiem co dziś jem, lecę do sklepu 😀
GrzegorzKlonek.com says
Bardzo ciekawa propozycja obiadowa – idealne połączenie doskonałego smaku i wartości odżywczych. Taki posiłek przygotowany na bazie nieprzetworzonych, zróżnicowanych produktów dostarczy wartościowego białka i tłuszczów, antyoksydantów, witamin i minerałów. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do przetestowania tego przepisu!
Dzi says
😉