Po raz kolejny bardzo trudno było mi wyłonić zwycięzcę konkursu. Wszystkie wasze zgłoszenia pobudziły moje kubki smakowe i dostarczyły wielu pomysłów na świąteczne dania. Jednak mogłam wybrać tylko 3 zwycięzców:
- 1 miejsce – Forma do chleba Back-Liebe Emaille 30cm, Dr. Oetker wędruje do Mariolki za Serową roladę z jajkami.
- 2 miejsce – Blacha emaliowana do pieczenia, Zenker- kolor zielony wędruje do Marcina za Wielkanocną babkę z advocatem
- 3 miejsce – Szablony dekoracyjne do ciast kawy babeczek, Zenker wędrują do Anety za wytrawny sernik z łososiem
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratuluję i czekam na przekazanie na adres blog@karmelowy.pl danych do wysyłki (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia wyników.
———————–
Jeżeli nie udało Wam się zdobyć nagrody w moim poprzednim konkursie, mam dobrą wiadomość – właśnie ogłaszam kolejny 🙂 Ponownie jest o co walczyć, bo sklep ran.o home sponsoruje nagrody dla 3 szczęśliwców, a zadanie do wykonania jest łatwe i związane z tematyką świąteczną.
Regulamin konkursu na blogu karmelowy.pl:
- Konkurs organizowany jest na łamach bloga karmelowy.pl, a sponsorem nagród jest sklep www.ranohome.pl
- Zadanie konkursowe: podaj swój ulubiony i sprawdzony przepis na świąteczne przysmaki i stwórz opis przyrządzania z jednym lub więcej produktów ze sklepu www.ranohome.pl
- Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (wraz z adresem email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: blog@karmelowy.pl.
- Konkurs trwa od 18.03.2015 do 24.03.2015 do godz 23:59.
- Wysyłką nagrody zajmuje się sponsor konkursu.
- Laureatami zostanie 3 uczestników, których dania Wielkanocne okażą się najbardziej pomysłowe.
- Laureaci zostaną wyłonieni przez autorkę bloga.
- Zostaną przyznane trzy nagrody:
- 1 miejsce – Forma do chleba Back-Liebe Emaille 30cm, Dr. Oetker
http://www.ranohome.pl/forma-do-chleba-back-liebe-emaille-30cm-p-219.html
- 2 miejsce – Blacha emaliowana do pieczenia, Zenker- kolor zielony
http://www.ranohome.pl/blacha-emaliowana-do-pieczenia-p-792.html
- 3 miejsce Szablony dekoracyjne do ciast kawy babeczek, Zenker
http://www.ranohome.pl/szablony-dekoracyjne-do-ciast-kawy-babeczek-p-799.html
- Wysyłka nagród odbędzie się na terenie Polski.
- Jeden uczestnik może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe.
- Wynik zostaną ogłoszone w tym wpisie nie później niż 25.03.2015.
- Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez laureatów na adres blog@karmelowy.pl danych do wysyłki (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia wyników.
- Wysłanie maila ze zgłoszeniem konkursowym jest jednoznaczne ze zgodą na publikację zwycięskich zdjęć autorów na łamach bloga.
* będzie mi też bardzo miło jak polubicie mój fanpage na facebooku
Trzymam kciuki! 🙂
Wojt3k says
Tradycyjna Babka Wielkanocna z bakaliami i polewą z białej czekolady
NA CIASTO:
375 g mąki pszennej, 60 g drożdży, 6 żółtek. 120 g cukru, 120 g masła, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 3/4 szklanki śmietanki 30%, 9 łyżek mleka, odrobina soli, 70 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 20 g migdałów, 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
NA POLEWĘ:
65 g białej czekolady (ok. 12 kosteczek), 6 łyżek śmietanki 30 %, 1 łyżeczka soku z pomarańczy, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy.
WYKONANIE:Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru, mąki oraz 1 łyżeczką letniego mleka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
Rodzynki opłukać i wysuszyć na SITKU KUCHENNYM POLONIA, FACKELMANN. Migdały sparzyć, obrać i drobno pokroić. Skórkę z pomarańczy zetrzeć na TARCE MONTENAPOLEONE, FACKELMANN. Śmietankę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z 1/3 częścią przesianej mąki (125 g) na SITKU KUCHENNYM POLONIA, FACKELMANN, zaparzone ciasto przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty, biały krem. Masło stopić na małym ogniu i przestudzić.
Pozostałą mąkę przesiać na SITKU KUCHENNYM POLONIA, FACKELMANN do głębokiej miski GOOD GRIPS, OXO, dodać szczyptę soli, utarte żółtka z cukrem, przestudzone zaparzone ciasto, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką ciasto, wlać resztę letniego mleka i dalej wyrabiać. Pod koniec wyrabiania wlać stopione masło i wyrobić. Wsypać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, pokrojone migdały, skórkę z pomarańczy i wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Do SILIKONOWEJ FORMY NA BABKĘ FLEXXIBEL, DR. OETKER przełożyć ciasto, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć z formy. Babkę polać polewą z białej czekolady wymieszaną ze skórką z pomarańczy, którą przygotowujemy następująco: białą czekoladę rozpuścić w MISCE DO ROZPUSZCZANIA CZEKOLADY, LEKUE razem ze śmietanką i sokiem z pomarańczy. Następnie, gdy otrzymamy jednolitą masę należy wymieszać ją ze startą skórką z pomarańczy, ostudzić i poczekać aż trochę zgęstnieje.
Pozdrawiam Wojt3k, w123456@vp.pl
Dzi says
Super! Dziękuję za zgłoszenie:)
Berbeć says
super konkurs:)
Szefowa w swojej kuchni ;-) says
Wielkanocna babka krówkowa
Babka:
200g masła w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
5 jajek
200g masy kajmakowej
250g krówek
50g mlecznej czekolady
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
karmelowa czekolada 100g (można zastąpić białą lub mleczną)
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju
1. Krówki i czekoladę siekamy na kawałki za pomocą uniwersalnego noża japońskiego Nirosta, posypujemy delikatnie mąką i mieszamy – dzięki temu krówki się nie skleją.
2. Dwie szklanki mąki odmierzamy za pomocą miarki retro „puchar” Zenker, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
3. Masło ucieramy z cukrem na puch.
4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę.
5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy szpatułką silikonową do ciast Dr.Oetker.
6. Masę wylewamy do foremki babka silikonowa flexxibel Dr.Oetker. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady, mieszając szpatułką silikonową Dr.Oetker. Polewamy nią wystudzone ciasto.
Zdjęcie podsyłam na e-mail. 🙂
Pozdrawiam!
Dzi says
Super! Dziękuję za zgłoszenie:)
Justyna says
Wielkanocna pascha czekoladowo-pomarańczowa
1 kg zmielonego i odciśniętego twarogu z kostki. np. półtłustego
8 żółtek
200 g. masła w temperaturze pokojowej
1 szkl. śmietany kremówki 36%
250 g. cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
3/4 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g. gorzkiej czekolady 70%
Czekoladę rozpuścić w MISCE DO ROZPUSZCZANIA CZEKOLADY, LEKUE, a następnie pozostawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć do puszystości z cukrem pudrem w misce GOOD GRIPS, OXO . Następnie wlać śmietanę kremówkę i dalej ucierać. Masę podgrzać na małym ogniu, uważając aby się nie zagotowała. Zdjąć z palnika. Dodać twaróg, masło i likier. Dobrze zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę oraz dodać kandyzowaną skórkę i ponownie wymieszać. DURSZLAK KLASYCZNY GOOD GRIPS, OXO wyłożyć gazą. Wyłożyć do niego masę serową, lekko ugniatając. Następnie przykryć gazą oraz TALERZEM DREWNIANYM OKRĄGŁYM THAI 24 cm, FACKELMANN i obciążyć. Durszlak umieścić na półmisku, aby serwatka mogła swobodnie z niego wypływać. Tak przygotowaną paschę schłodzić w lodówce całą noc. Po tym czasie odwrócić durszlak do góry nogami i delikatnie wyjąć paschę. Udekorować, np. pomarańczą, wiórkami kokosowymi lub posypać kakao. Smacznego!
ania says
Mazurek z wiśniami i czekoladowymi jajeczkami
Składniki na ciasto:
250g mąki
50g cukru pudru
100g masła (zimnego)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
żółtko
2 łyżki wody
Składniki na wiśniowa warstwę:
400-450g mrożonych wiśni (1 opakowanie)
3/4 szklanki cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego
Składniki na dekorację:
płatki migdałowe (ok. 50g)
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie)
Wykonanie ciasta:
Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku).
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy. Zagnieć szybko na macie silikonowej by zbyt nie ogrzewać ciasta dłońmi. Kwadratową blaszkę yłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto zostawiając z boku rant (by masa nie wypłynęła). Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia (lub folię aluminiową) a na niego wysyp ryż, groch lub ceramiczne kuleczki. Piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.
Wykonanie wiśniowej masy:
Do rondelka włóż wiśnie i wsyp cukier. Podgrzewaj czekając, aż wiśnie puszczą sok. Masa nie powinna się zagotować. Odlej pół szklanki soku wiśniowego i rozpuść w nim 3,5 łyżeczki żelatyny. Wlej sok z żelatyną z powrotem do wiśni i porządnie wymieszaj. Do wiśni dodaj ekstrakt/aromat migdałowy.
Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć należy nałożyć ją na upieczony wcześniej spód. Posypać wiśnie płatkami migdałowymi.
Wykonanie dekoracji:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej używając tygielka . Przełóż do woreczka foliowego, rękawa cukierniczego lub pisaka silikonowego do dekoracji np. . Z woreczka lub rękawa odetnij końcówkę i czekoladę rozprowadź na mazurku tworząc dowolne paseczki lub esy floresy. Nałóż kilka jajeczek czekoladowych lub migdałów w czekoladzie i voila. Gotowe! Odstaw mazurek do całkowitego zastygnięcia.
mail: ania.cyganik (małpa) gmail.com
Dzi says
Rewelacja!Dziękuję za udział w konkursie:)
Kasia Waśniewska says
Wiosenny, orzeźwiający torcik miętowy.
4 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże łyżki kakao
0,75 litra mleka
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru ( każdy na 0,5litra)
kostka masła
1/2 szklanki wody
180 g landrynek miętowych
1/2 litra śmietanki kremówki
1 galaretka agrestowa
tabliczka gorzkiej czekolady z nadzieniem miętowym lub kilka pastylek miętowych w czekoladzie
Upiec biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, dosypywać łyżką
cukier, potem żółtka. Przesianą mąkę, proszek i kakao
połączyć delikatnie szpatułką z masą jajeczną.Wylać na blaszkę i
piec około 25 minut w temp.ok. 170 st lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, ostudzić, przekroić na wysokości 3/4. Grubszą część dajemy
jako spód ciasta.Do garnuszka z wodą wsypać twarde landrynki i
postawić na mały gaz, gotować do rozpuszczenia się cukierków.
Odstawić. Ugotować budyń – do gorącego gotującego się budyniu wlać
cienką strużką syrop miętowy powstały z landrynek. Dokładnie
wymieszać i ostudzić. Utrzeć mikserem masło do białości i po łyżce
dodawać budyń. Tak powstały jasnozielony budy wyłożyć na biszkopt i
rozsmarować. Przykryć drugą (cieńszą) warstwą biszkoptu. Galaretkę
rozpuścić w szklance wody. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić i
zmiksować z zimną galaretką ( ma być płynna, lekko tężejąca).
Wylać na biszkopt.
Udekorować wiórkami miętowej czekolady. Schłodzić w
lodówce, podawać z listkami mięty. Smaczny i orzeźwiający deser, w sam raz na wiosenny wielkanocny stół, na którym przecież nie muszą królować jedynie babki.
zdjęcia wysyłam na maila.
Kasia Waśniewska says
4 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże łyżki kakao
0,75 litra mleka
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru ( każdy na 0,5litra)
kostka masła
1/2 szklanki wody
180 g landrynek miętowych
1/2 litra śmietanki kremówki
1 galaretka agrestowa
tabliczka gorzkiej czekolady z nadzieniem miętowym lub pastylki miętowe w czekoladzie
Upiec biszkopt – trzepaczką 25cm 18/10, FACKELMANN ubić białka na sztywną pianę, dosypywać łyżką cukier, potem żółtka. Używając przesiewacza metalowego ZENKER przesiać mąkę, proszek i kakao i połączyć delikatnie szpatułką z masą jajeczną.Wylać na formę kwadratową z obrzeżem Comfort DR. OETKER i piec około 25 minut w temp.ok. 170 st lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, przekroić na wysokości 3/4. Grubszą część dajemy jako spód ciasta.Do garnuszka z wodą wsypać twarde landrynki i postawić na mały gaz, gotować do rozpuszczenia się cukierków.
Odstawić. Ugotować budyń – do gorącego gotującego się budyniu wlać
cienką strużką syrop miętowy powstały z landrynek. Dokładnie
wymieszać i ostudzić. Utrzeć mikserem masło do białości i po łyżce
dodawać budyń. Tak powstały jasnozielony budy wyłożyć na biszkopt i
rozsmarować. Przykryć drugą (cieńszą) warstwą biszkoptu. Galaretkę
rozpuścić w szklance wody. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić i
zmiksować z zimną galaretką ( ma być płynna, lekko tężejąca).
Wylać na biszkopt.
Udekorować wiórkami czekolady miętowej. Schłodzić w
lodówce, podawać z listkami mięty. Smaczny i orzeźwiający deser, w końcu na wielkanocnym stole nie muszą królować jedynie babki.
Katarzyna Waśniewska
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Ewelina P says
CZEKOLADOWY MAZUREK
Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej.
Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
125g masła
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany 30%
1 jajko
1 łyżeczka proszku do piecznia
szczypta soli
Warstwa czekoladowa:
białka z 3 jaj
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
100g mlecznej czekolady
100g rodzynek
Warstwa kajmakowa:
1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g)
Polewa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietany 30%
1 łyżka masła
Dekoracja:
lukier z cukru pudru
orzeszki ziemne bez soli
Wykonanie:
1. Ciasto na spód.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać PRZESIEWACZEM METALOWYM ZENKER na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 min CZAS ODMIERZAĆ ZA POMOCĄ MINUTNIKA KLASYCZNEGO ZENKER. Po 30 min ciasto wyjąć, rozwałkować WAŁKIEM DREWNIANYM FACKELMANN i wyłożyć na wysmarowaną okrągłą FORMĘ OWOCÓWKĘ CLASSIC DR. OETKER o średnicy 30cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
2. Warstwa czekoladowa.
Białka ubić w MISCE INOX FACKELMANN, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę NA TARCE MINI DO CZEKOLADY FACKELMANN i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Masę kajmakową, podgrzać W GARNKU ŻELIWNYM EMALIOWANYM LAVA COOKING i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w SPECJALNEJ MISCE DO ROZPUSZCZANIA CZEKOLADY LEKUE w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem
na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia a następnie wylać na wierzch ciasta.
5. Ciasto udekorować lukrem ZA POMOCĄ RĘKAWA CUKIERNICZEGO Z METALOWYMI KOŃCÓWKAMI ZENKER i orzeszkami ziemnymi.
Mariola says
Serowa rolada z jajkami składniki
50 dag sera białego
20dag pleśniowego sera
20dag masła
200ml śmietany
4 jajka
1 szkl mini marchewek
1 szkl groszku mrożonego lub konserwowego
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki żelatyny
2 łyżki chrzanu
sok z cytryny
sólwykonanie.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody. Wszystkie składniki twaróg,ser pleśniowy,masło i śmietanę wkładamy do malaksera,miksujemy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do miski, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Warzywa kroimy w drobną kostkę,dodajemy groszek,mini marchewki,czosnek pokrojony dokładnie mieszamy. Do masy serowej dodajemy warzywa staranie mieszamy.Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, na dno wykładamy cześć serowej masy,na niej położyć ugotowane na twardo jajka,przykryć pozostałą masą wyrównać.Schłodzić w lodówce.
Mariola says
Wielkanocny pasztet jajecznyskładniki
10 jajek Farmio
2 cebule średniej wielkości
3 łyżki oleju
3/4 szkl otręby owsianych mielonych
5 dag śmietany
2 żółtka
2 białka
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
5 łyżek groszku zielonego mrożonego lub konserwowego
1/2 szkl mini marchewek mrożonych
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka stopionego masła lub masła klarownego
sól
pieprz
przyprawa do jajek (jeśli ktoś lubi)
cukier
wykonanie
Gotujemy jajka na twardo. Cebulę obieramy,siekamy wkładamy do miski posypujemy szczyptą cukru mieszamy,odstawiamy na 15 minut,następnie szklimy na patelni na oleju. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do miski wkładamy pokrojone jajka, otręby, cebulę,śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek.Kiedy masa jajeczna jest doprawiona dodajemy surowe żółtka,mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli, łączymy z naszą masą jajeczną.
Do foremki silnikowej wkładamy połowę naszej masy na której układamy mini marchewki,przykrywamy pozostałą masą jajeczną,uklepujemy równamy brzegi. Wierzch posypujemy startym serem skrapiamy stopionym masłem. Pasztet jajeczny wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.
Mariola says
Wielkanocne plecionki z ciasta drożdzowego na świąteczny stół.Składniki
2 kg mąki
20 dag drożdży
2 szkl cukru jak ktoś woli bardziej wytrawny dodajemy mniej cukru.
10 dag masła lub margaryna
1 aromat rumowy
1 aromat śmietankowy
1 cukier waniliowy
8 żółtek
około 1 litr mleka
1 łyżeczka soli
dekoracje
pisanki
4 jajka
Lukier
cukier puder trzcinowy
woda
sok z cytryny
lub gotowy lukier
Wykonanie
ciasto drożdżowe.
W dużej misce wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i stawić do wyrośnięcia Utrzeć na puszystą masę resztę cukru i żółtka. Do drożdży dodać utarte żółtka, sól, letnie mleko wyrobić,wlać roztopione masło i znów wyrobić. Wsypać mąkę wyrobić by ciasto się nie kleiło do ręki i wyrobić dotąd aż będzie gładkie i elastyczne.Miskę nakryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Około 80dag-100dag odłożyć ciasta drożdżowego, podzielić na około 30 części,następnie uformować wałeczki i układać na krzyż.Miskę metalową o średnicy około 16-20 cm, odwróć do góry dnem,obłożyć papierem do pieczenia..Delikatnie ułożyć na niej splecioną kratkę z ciasta. Ostrym długim nożem wyrównać brzegi i docisnąć je do krawędzi miski Na papierze odrysować małe koło,które będzie naszą podstawą i duże które ozdobi nasz koszyk.Z pozostałego ciasta uformować długie wałki,spleść w warkocz.Uformować z niego dwa kółka: mniejsze na podstawę miski,większe jak obwód oraz półkole (ucho do koszyczka-włożyć w nie drut {zrobiłam z wieszaka z drutu z pralni})Posmarować ciasto jajkiem,półkole posypać cukrem perlistym.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160-200stopni piec do zarumienia. Gdy góra koszyczka się zarumieni przykryć folią i dopiec.Wyjąć z piekarnika nie odwracając położyć na górę talerzyk i obciążyć butelką z wodą.Sprawi to że dno koszyka będzie proste i łatwiej będzie nam go ustawić.
Robimy lukier
Z pozostałych elementów złożyć koszyk, smarując miejsca połączeń lukrem.Odstawić na tak długo,aż dobrze się sklei.Dopiero na końcu umieścić ucho koszyczka,wbijając delikatnie końce drutu w ciasto.
Koszyczek drożdżowy
Ugotować 4 jajka na twardo
Około 80dag podzielić na połowę,jedną rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na nim jajka,z drugiej części uformować cienkie wałeczki z których zrobić warkocz,którym obwinąć jeden okrąg. ..Z krótkich wałków zapleść dwa warkocze,ułożyć je na jajkach, by przecinały się po środku, ciasto posmarować jajkiem,posypać cukrem perlistym piec około 30 minut w 160-200 stopniWieniec Wielkanocny
Około 80 dag ciasta podzielić na 3 równe części z każdej uformować wałek tej samej długości około 70 cm i grubości. Końce sklejamy delikatnie zaplatamy w warkocz, formułujemy z niego wieniec.W 4 miejscach,robimy wgłębienia wilgotną łyżką.,posmarować jajkiem posypać cukrem perlistym.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160-200stopni. Kiedy ciasto ostygnie w zagłębienia jaja lub pisanki.
—
Efa says
A ja proponuję mój ulubiony wielkanocny kulebiak:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
2 jajka
1 żółtko
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczam w miseczce w ciepłym mleku. Mąkę przesiewam metalowym przesiewaczem Zenker i mieszam z pozostałymi składnikami, dodaję rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Farsz:
½ kg białej kiełbasy
3-4 jajka
pęczek kopru
1 mała cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
Jajka gotuję na twardo i kroję w dość grubą kostkę na desce do krojenia 32×22 cm – drewno akacjowe Nuance. Koper siekam. Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam aż się zarumieni, na oleju rzepakowym na patelni żeliwnej 26 cm. LAVA Cooking. Kiedy wszystko przestygnie mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokąt wałkiem do ciasta drewnianym 23x6cm FACKELMANN. Na ciasto wykładam farsz na środek i zawijam.
Piekę w blasze emaliowanej Zenker w temp. 175 st. ok. 1 godz.
A potem zajadamy ze smakiem 🙂
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Edyta says
Wielkanocne koszyczki
KRUCHE CIASTO:
• 250 g mąki pszennej
• 150 g masła
• 100 g cukru pudru
• 3 żółtka
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA SEROWA:
• 250 g mielonego twarogu
• 65 g masła
• 1 jajko
• 125 g cukru pudru
• 2 łyżki budyniu śmietankowego
• 2 łyżeczki soku z cytryny
DEKORACJA:
• 30 motylków cukrowych
• 75 kolorowych draży
• 1 opakowanie paluszków deserowych
• 1 opakowanie ryżu preparowanego
• 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wedel
Wszystkie składniki odmierzamy przy użyciu analogowej wagi kuchennej Dr. Oetkera.
Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Na stolnicy silikonowej Zenker (58x48cm) zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.
Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z twarogiem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy je z masą twarogową. Następnie dodajemy sok z cytryny i budyń śmietankowy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej. Całość delikatnie mieszamy.
Przy pomocy drewnianego wałka 23x6cm, FACKELMANN schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za „rączki”. Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy twarogowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast „rączki” smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 oC.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na „pisankach” z draży.
Paluszki deserowe zanurzamy w roztopionej czekoladzie i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy „bazie”. Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
Przestudzone babeczki smarujemy po bokach czekoladową i przyklejamy do nich „rączki”, które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.
Lena says
Mrożony tort czekoladowy z M&M’sami-pisankami
Biszkopt:
3 jaja
75 g cukru
50 g mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
Paczka M&M’sów z orzechem w kształcie jaja
Krem: 350 g śmietany 36-proc.
100 g grubo tłuczonych ziaren kawy
4 żółtka
4 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki żelatyny
100 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki posiekanych niesolonych pistacji
sposób przygotowania: Śmietanę wymieszaj z ziarnami kawy i wstaw do lodówki na 12 godzin.
biszkopt: 3 żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Z białek ubij
sztywną pianę i wyłóż do żółtek, wsyp obie mąki i ostrożnie
wymieszaj, by powstało ciasto biszkoptowe. Wylej ciasto na połowę
płaskiej natłuszczonej blachy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
C i piecz przez blisko 12 min. Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli
wodnej. Przygotuj krem: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem
wanilinowym w kąpieli wodnej na puszystą masę, dodaj żelatynę i
rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszaj i ostudź. Śmietanę z kawą
przecedź przez sito, ubij ją na puszysty krem, a następnie wymieszaj z
kremem z białej czekolady. Z biszkoptu wytnij dwa prostokątne pasy, by
pasowały do formy keksowej. W foremce wyłożonej folią spożywczą
kolejno nakładaj warstwę kremu, biszkopt posmarowany płynną ciemną
czekoladą, warstwę kremu i znowu biszkopt z czekoladą.Na ostatniej
warstwie kremu rozłóż kolorowe M&M’sy, by tworzyły kompozycję pisanek, pomiędzy nie posyp pokruszone pistacje. Tort wstaw do zamrażalnika na 6 godzin, podawaj w plastrach.
SMACZNEGO
Dzi says
Brzmi pysznie! Dziękuję za zgłoszenie:)
Iga says
Powiem wprost, bez zbędnych bajek:
Dla mnie Święta Wielkanocne bez jajek,
to jak Wigilia bez barszczu z uszkami,
i urodziny bez tortu ze świeczkami!
Dlatego też miejsce honorowe na stole zajmują
i zawsze pośród reszty dań królują!
Oto więc prosty przepis na „jajowe” smakowitości,
które na pewno zachwycą wszystkich gości!
JAJA – KURCZACZKI FASZEROWANE ŻÓŁTYM SEREM
8 jaj
8 łyżek żółtego sera (startego na tarce)
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
+ do dekoracji: marchewka i oliwki
Jaja ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą. Po wystygnięciu obrać je ze skorupek i przekroić mniej więcej w 2/3 wysokości (można też ściąć jaja delikatnie od spodu, by mogły same utrzymać równowagę). Wydrążyć żółtka, rozetrzeć je i połączyć z pozostałymi składnikami. Powstałym farszem wypełnić białka jaj (tak by wystawał on ponad ich brzegi) i przykryć odciętą na początku częścią białka. Udekorować niewielkimi kawałeczkami marchewki (dziób) oraz równie małymi kawałkami oliwek (oczy).
Zajadać ze smakiem :).
kucie@op.pl
Pozdrawiam serdecznie!
Dzi says
Świetne! Dziękuję za zgłoszenie:)
Kasia says
Ja bardzo chętnie upiekę pyszne maślane ciasteczka, które nie tylko rewelacyjnie smakują, ale również są ozdobą stołu świątecznego. Fajnie wyglądają motylki, ale jeszcze bardziej świąteczne będą króliki, więc wybieram Foremkę do wykrawania ciastek Skaczący Królik
Maślane ciasteczka „motylki”
Takie małe, a takie pyszne 😉
Składniki
– 120 g miękkiego masła;
– 1/2 szklanki cukru pudru;
– 1 łyżka soku z cytryny;
– aromat waniliowy;
– 1 duże jajko;
– 2 szklanki mąki;
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– szczypta soli.
Przygotowanie
Masło utrzyj z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i zmiksuj. Stopniowo wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość połącz. Pod koniec wsypywania mąki, ciasto zacznij wyrabiać ręką. Składniki dokładnie połącz (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką).
Uformuj kulkę, owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowuj i wytnij dowolne kształty.
Piecz ciasteczka przez 8-10 minut w temperaturze 180ºC.
kontakt@magielkuchenny.pl
Dzi says
Piękne!
Kasia says
Składniki na 12 sztuk: Suche: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 opak. cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
Mokre: 250 ml mleka, 125 ml oleju, 1 jajko Suche składniki wymieszać w jednej Misce 1.5L – Good Grips, OXO, a mokre w drugiej misce. Następnie połączyć zawartość obydwu naczyń za pomocą Szpatułki silikonowej do cista, DR. OETKER. Formę do babeczek Tradition, DR. OETKER wyłożyć papierowymi papilotkami FACKELMANN. Do każdego otworu nakładać po łyżce masy babeczkowej, następnie po łyżeczce dżemu za pomocą Miarek / łyżeczek SNAPS- Good Grips, OXO. Przykryć resztą ciasta. Włożyć blachę do nagrzanego piekarniku do temperatury 190*C i piec przez 25 minut, odmierzyć czas Minutnik babeczka, ZENKER. Zrobić lukier z 100 g cukru pudru i 4 łyżek wody. Odmierzyć cukier puder za pomocą Analogowej wagi kuchennej z miską 5kg, DR. OETKER i rozetrzeć w misce razem z wodą. Na wystudzone i upieczone babeczki nanosić lukier szprycy do ciast, DR. OETKER. Do lukry przykleić jajeczka. Babeczki ułożyć na Stojak na muffinki, ZENKER. Smacznego!
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie!:)
Kasia says
Babeczki z dżemem i jajeczkami czekoladowymi. mail: 6nastka6@wp.pl
Kasia says
Moja ulubiona babka kokosowa ślicznie by wyglądała upieczona w karbowanej formie do babki z tuleją 22 cm
Babka kokosowa
Jest lekka i puszysta, a na dodatek łatwa do przygotowania.
Składniki
– 4 jajka;
– 150 g cukru;
– szczypta soli;
– 150 g mąki pszennej;
– 80 g mąki ziemniaczanej;
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
– 200 g roztopionego masła;
– 50 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka utrzyj ze szczyptą soli i z cukrem na puszystą masę.
Następnie stopniowo połącz z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno dolej roztopione letnie masło i utrzyj składniki na jednolitą masę.
Na koniec dosyp wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko razem.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej karbowanej formy do babki z tuleją o średnicy 22 cm.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Przed podaniem możesz oprósz cukrem pudrem lub polukruj. Ja najczęściej lukruję i posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi. Lukier przygotowuję na bazie soku z cytryny.
kontakt@magielkuchenny.pl
Krystyna says
STYROPIAN
składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 1 kostka masła.
Zagnieść ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce.
składniki na masę: 3 kubki śmietany 400 ml 18 % gęstej, 20 dag wiórek kokosowych, 1 budyń śmietankowy duży na 3/4 l mleka, 1 szklanka cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 białek.
Wykonanie:
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej, rozłożyć na Formie emaliowanej do pieczenia Zenker i podpiec 15 minut.
Śmietanę z budyniem, cukrem i proszkiem do pieczenia połączyć mikserem, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Ubić pianę z 5 białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec 50-60 min. w temperaturze 180-200 stopni.
Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową.
Aneta76 says
A ja polecam coś niesamowitego – sernik, ale tym razem zupełnie inny, bo słony.
Bardzo polecam wytrawny, warzywny sernik z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie.
Składniki:
Spód:
– 200 g solonych krakersów
– 100 g masła
Masa:
– 700 g mielonego twarogu
– 300 g ziemniaków
– 450 g łososia (świeżego fileta)
– 1 por (biała część)
– 3 ząbki czosnku
– 4 jajka
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 100 g parmezanu lub grana padano
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– garść kaparów
– sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
– papryka (słodka i ostra)
Krakersy zmielić w maszynce do mięsa . Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego na patelni Całość wymieszać i masą wyłożyć dno tortownicy Masę wyrównać i mocno docisnąć.
W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce czosnek, cebulę, pora i marchewkę.
Na patelni grillowej hrozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Do miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite w misce białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary i wylać na krakersowy spód. Sernik piec przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Sernik udekorować świeżym zielonym ogórkiem, koperkiem i kwaśną śmietaną.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Laura says
Moja Wielkanocna propozycja to moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:
Ciastka z grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni.
Na ciastka potrzebujemy:
– 1/2 szklanki polenty
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– szczypta soli
– olej lub oliwa do smażenia
– 50 g startego żółtego sera
Do garnka ceramicznego REVOLUTION 26 cm – czarna pokrywka, Revol wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 – 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser i polentę przekładamy do emaliowanej formy do pieczenia ZENKER o długości 33 cm. Polentę wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty, grillujemy na patelni żeliwnej grillowej emaliowanej 30 cm, LAVA Cooking na odrobinie oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Pasta:
Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem w misce ze stali nierdzewnej 24 cm, FACKELMANN i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony na bloku do krojenia 30×30 cm z drewna akacjowego, Nuance drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą łyżki do ryżu 18/10 7cm, FACKELMANN porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciastko położyć kilka listków rukoli, umytej i osuszonej w wirówce/suszarce do sałaty 4.7L – Good Grips, OXO i posypać uprażonymi na patelni żeliwnej emaliowanej 24 cm, Lava Cooking pestkami dyni.
Laura
a763@gazeta.pl
Marcin P says
Wielkanocna Babka z advocatem
Składniki:
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ szklanki cukru pudru
5 całych jaj
1 szklanka advocatu
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 zapach rumowy
szczypta soli
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wykonanie:
1. Jajka ubić w MISCE GOOD GRIPS, OXO ze szczyptą soli i zapachem „na sztywno”. Dodać cukier puder, dalej ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane
z proszkiem do pieczenia oraz przesiane przez PRZESIEWACZ METALOWY ZENKER. Następnie delikatnie wymieszać SZPATUŁKĄ SILIKONOWĄ DR OETKER.
2. FORMĘ DO BABKI KARBOWANĄ Z TULEJĄ DR OETKER wysmarować oliwą i posypać bułką tartą.
3. Masę wylać do FORMY BABKI KARBOWANEJ Z TULEJĄ DR OETKERA i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.
4. Po upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około
10 minut.
5. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą, gotowym lukrem polać babkę i udekorować DEKORATOREM PRASKA SZPRYCA DR OETKERA wedle uznania.
Ala says
A kiedy wyniki będą?
Dzi says
Zapraszam dziś wieczorem.