Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Dobrze doprawiony kurczak, pieczony razem z dynią, groszkiem cukrowym i pomidorkami koktajlowymi podany z pachnącą bazylią. Nie ma chyba nic prostszego do przygotowania. Kurczak podany wraz z warzywami i lekką sałatką na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak pieczony z dynią, groszkiem i pomidorkami 

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grubą kostkę (o boku ok. 2 cm)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 cały kurczak
  • 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej)
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • garść posiekanych listków bazylii

Przygotowanie:

  1. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę i wyłóż na nią dynię. Skrop ją od serca oliwą lub olejem i dobrze posól.
  2. W małej miseczce wymieszaj czosnek, małą łyżeczkę soli, paprykę i dolej tyle oliwy aby całość utworzyła dosyć rzadką pastę.
  3. Umieść kurczaka na stole (piersiami do dołu) i wykrój lub wytnij nożyczkami do mięsa „kręgosłup” wraz z kuperkiem. Następnie rozłóż na płasko na stole i jeszcze dociśnij, po czym natrzyj dokładnie przygotowaną pastą. Mi trafił się kurczak już rozkrojony dokładnie odwrotnie 🙂
  4. Ułóż kurczaka na dyni i jeżeli to możliwe odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  5. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, włóż kurczaka i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz kolejną godzinę lub do momentu aż kurczak będzie upieczony (można to sprawdzić termometrem kuchennym lub gdy po nakłuciu udka wypływa przeźroczysty płyn). Przełóż kurczaka z blaszki, przykryj go folią aluminiową i odstaw.
  6. W tym czasie włóż do blaszki z dynią groszek wraz pomidorkami koktajlowymi i zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Wyjmij warzywa z piekarnika i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, po czym wmieszaj bazylię.
  7. Podziel kurczaka na porcje i podaj go wraz z upieczonymi warzywami i lekką sałatką.

Smacznego!

kurczak

English version

Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg pumpkin, washed and cut into large dice (2 cm)
  • sea salt and black pepper
  • olive oil or vegetable oil
  • 2 garlic cloves, grated
  • 2 tbsp smoked paprika
  • 1 whole chicken
  • 150 g snow peas or green beans
  • 200 g cherry tomatoes
  • handful of basil, roughly chopped

Preparation:

  1. Grease a roasting tin or line it with parchment paper. Place diced pumpkin in the tin and sprinkle with salt and drizzle it with some olive or vegetable oil.
  2. Mix the garlic with the salt, smoked paprika and enough of olive oil to make a runny paste.
  3. Place the chicken on the table (breast down) and cut along the backbone to remove it. Open the chicken, flip it over and press it down to make it flat. Rub the marinade into the chicken.
  4. Place the chicken on prepared pumpkin and refrigerate at least for an hour or preferably overnight.
  5. Preheat the oven to 180°C, place the pan with chicken in the oven and bake for 30 minutes. Next lower the temperature to 160°C and cook for further 1 hour, pouring the chicken with its juices every 20 minutes. Check if chicken is cooked before removing from the oven. Next remove the chicken from the tin, cover it with a tin foil and let it rest.
  6. In the meantime add the peas and tomatoes to the pan and put it back to the oven and bake for 10 minutes. Take the veggies out of oven and sprinkle with some salt and pepper and toss in the basil leaves.
  7. Cut the chicken and add place it on a plate along with veggies and serve.

Enjoy!

kurczak

Share the post "Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: dynia, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, kurczak, mięso, obiad, piersi z kurczaka, pomidor, zioła

« Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry »

Comments

  1. gastronavi says

    27 października 2014 at 14:57

    Wspaniale się prezentuje ten kurczak! Skoro już dynia gości w moim domu, to również do kurczaka jej użyję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 października 2014 at 15:58

      Koniecznie! 🙂

      Odpowiedz
  2. serwis sprężarek warszawa says

    28 października 2014 at 09:18

    Jeszcze nie próbowałem połączenia kurczaka z dynią, ale musi to być bardzo sycące. Dynie teraz wszędzie widać, więc w sumie to ciekawy sposób na wykorzystanie jej. Tylko pewnie bym się obawiał czy odpowiednio zmięknie, bo to dość twarde warzywo.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 października 2014 at 10:51

      Bez problemu, dyni pokrojonej w standardową 1 cm kostkę wystarczy 20 minut w piekarniku:)

      Odpowiedz
  3. Jacek says

    5 listopada 2014 at 19:41

    Mam trochę dyni więc wykorzystam do przepisu. Zapowiada się wspaniałe jedzenie.
    Pozdrawiam,
    Jacek

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Skrzydelka w coca coli / Coca cola chicken wings

Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumkin and chicken fall curry

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress