Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast"

  • Facebook
  • Twitter

Brakuje Wam pomysłu na leniwe weekendowe śniadanie? A może macie już dosyć tradycyjnych kanapek i jajecznicy? Jeżeli tak, to proponuję przepyszną hybrydę tych dwóch klasyków. Chrupiące tosty z pastą z awokado, śmietankową jajecznicą ze szczypiorkiem i wędzonym łososiem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych domowników. Jest to danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, pyszne, sycące a co najważniejsze bardzo zdrowe, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 łyżki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 6 dużych jaj
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 4 duże tosty
  • 1 awokado, obrane, bez pestki i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie plasterki

Przygotowanie:

  1. W średniej misce roztrzep trzepaczką jajka ze śmietanką i 2 łyżkami szczypiorku.
  2. Rozpuść masło na małym ogniu w dużej patelni. Wlej mieszankę jajeczną, dopraw solą i pieprzem i smaż delikatnie, mieszając, tylko do lekkiego ścięcia (lub dłużej jeśli lubisz bardziej ściętą jajecznicę), przez 3-4 minuty i odstaw.
  3. Umieść awokado w małej miseczce i rozgnieć widelcem na puree. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
  4. Rozsmaruj pastę z awokado na tostach i wyłóż na nie jajecznicę. Ułóż na jajkach wędzonego łososia, posyp resztą szczypiorkiem i dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

English version

Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

(4 servings)

Ingredients:

  • 3 tbsp minced fresh chives, divided
  • 2 tbsp double cream
  • 6 large eggs
  • 2 tbsp unsalted butter
  • salt and ground black pepper
  • 4 large slices of bread, toasted
  • 1 avocado, halved, pitted, peeled, and diced
  • 1 tbsp fresh lemon juice
  • 100 g thinly sliced smoked salmon

Preparation:

  1. In medium bowl whisk 2 tbs chives, double cream, and eggs.
  2. Melt butter in a large heavy nonstick skillet over low heat. Add egg mixture and season with salt and pepper. Cook, occasionally scraping bottom of skillet with a heatproof spatula to form large, soft curds, until just barely set, 3-4 minutes. Set aside.
  3. Put avocado into a bowl, mash with a fork, and season with lemon juice, salt, and pepper.
  4. Spread mashed avocado over each slice of toast and spoon eggs over avocado. Arrange salmon slices over eggs, garnish with remaining chives, and season to taste with pepper.

Enjoy!

Zainspirowałam się tym przepisem

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Share the post "Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: awokado, jajka, ryby, śniadanie, zioła, łosoś

« Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies
Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes »

Comments

  1. kassia says

    19 sierpnia 2016 at 10:39

    dla mnie bomba:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 sierpnia 2016 at 10:46

      🙂

      Odpowiedz
  2. Szybka Pizza says

    21 sierpnia 2016 at 14:15

    Pyszne! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2016 at 14:25

      🙂

      Odpowiedz
  3. Ela says

    16 września 2016 at 10:41

    Połączenie awokado i łososia to dla mnie nowość i duże zaskoczenie, ale ta przepiękna kompozycja kolorów jest tak kusząca, że koniecznie muszę je zrobić!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 września 2016 at 10:52

      Koniecznie! 🙂

      Odpowiedz
  4. Agniecha says

    18 września 2016 at 17:21

    Czy łososia można zamienić na inną rybę ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 września 2016 at 18:46

      Można, oby wędzoną.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries

Szybkie-curry-z-kurczakiem-i-szpinakiem-Easy-chicken-and-spinach-curry

Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry

Pierozki francuskie z jablkami i zurawina z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress