Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts"

  • Facebook
  • X

Lubię leniwe weekendowe śniadania, gdyż nie muszę śpieszyć się z ich przygotowaniem i na spokojnie mogę zaplanować coś innego niż zwykle. Nie lubię się też przemęczać, więc staram się wymyślać rzeczy proste, łatwe i przyjemne, a co najważniejsze – smaczne 😉 W związku z tym, że zapałałam ostatnio miłością do karmelizowanej cebuli i brie, szczególnie przełamanych czymś słodkim (jak tutaj, i tutaj), przygotowałam przepyszne tosty z karmelizowaną cebulką z odrobiną octu balsamicznego, dżemem figowym i rozpuszczonym brie. Jak dla mnie nie ma nic przyjemniejszego na śniadanie! Brie swobodnie można zamienić na camembert, a dżem możemy zamienić na inny ulubiony, oby nie był zbyt słodki. Całość można jeszcze posypać posiekanymi i podprażonymi orzeszkami, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 8 małych kromek chleba
  • 1 łyżka oleju
  • dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki)
  • 1 ser brie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę i ocet balsamiczny, i smaż przez około 10 minut, aż cebula zmięknie.
  2. Podpiecz kromki w tosterze (lub pod grillem w piekarniku) i umieść je na blaszce do pieczenia.
  3. Wyłóż cebulę na kromki w równomiernej warstwie, na nią w różnych miejscach po odrobinie dżemu i na to wyłóż ser pokrojony na cząstki (ze skórką lub bez, mi osobiście skórka nie przeszkadza).
  4. Włóż pod grilla w piekarniku na około 3 minuty, dopraw delikatnie solą i pieprzem i natychmiast podawaj.

Smacznego!

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

English version

Caramelised onion, jam and brie toasts

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 large onion, finely sliced
  • 1 tsp balsamic vinegar
  • 8 small/medium slices of bread
  • 1 tbsp of oil
  • fig jam
  • 1 brie cheese
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat a large pan over medium heat, add oil, onion and balsamic vinegar, cook for about 10 minutes, until onions are soft.
  2. Toast your bread in a toaster or oven and place on baking tray.
  3. Spoon onions to cover the bread surface, spoon small dollops of jam enough for have a taste per bite, and add about two to three pieces of brie cheese on top, centered.
  4. Broil in the oven for 3 minutes. Season with salt and pepper and serve immediately.

Enjoy!

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Share the post "Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: brie, dżem, ser, śniadanie, tosty

« Pizza z kurczakiem barbecue / Barbecue chicken pizza
Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti »

Comments

  1. Ekspres do kawy dla stacji paliw Poznań says

    2 marca 2017 at 07:59

    Wygląda na prawdę smakowicie 🙂 Dzięki za pomysł 🙂

    Odpowiedz
  2. Tamara says

    2 kwietnia 2017 at 10:29

    Dzięki za rewelacyjny przepis. Bez wątpienia się przyda.

    Odpowiedz
  3. Marta says

    14 kwietnia 2017 at 22:25

    Rewelacja. Nie omieszkam sprawdzić tego przepisu.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    27 października 2017 o 09:33

    […] zaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, czy tosty z boczkiem, serem i figami – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Czerwone-curry-z-ryba-fasolka-i-batatami-Red-curry-with-fish-beans-and-sweet-potato

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryka / Chicken, mushroom and pepper pasta

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

Drożdżowe wieńce cynamonowe / Cinnamon wreaths

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Warsztaty z Frisco.pl z przepiórką w roli głównej – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress