Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasteczka z truskawkami

Ciasteczka z truskawkami

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Ciasteczka z truskawkami"

  • Facebook
  • Twitter

Odkąd pojawiły się na rynku truskawki, staram się wykorzystywać je gdzie tylko mogę. Tym razem trafiły do ciasteczek i były pyszne! Robi się je szybko i bez większego wysiłku.Polecam!

 

Ciasteczka z truskawkami (ok.24 szt.)

Składniki:

  • 120 g niesolonego masła, w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g truskawek,pokrojonych na plasterki
  • 2 łyżki białego cukru

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC i przygotuj 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia
  2. W miseczce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru i odstaw,by puściły soki
  3. W misce miksera umieść cukry z masłem i wanilią i ubij je do białości.
  4. Dodaj jajko i miksuj do połączenia składników.
  5. Wyłącz mikser,dodaj mąkę,sodę i sól.Miksuj na niskiej prędkości tylko do połączenia się składników.
  6. Wyłóż truskawki na ręcznik papierowy i w miarę możliwości je osusz. Następnie dodaj je do ciasta,bardzo delikatnie mieszając.
  7. Wyłóż po łyżce ciasta na blachy do pieczenia,pozostawiając trochę miejsca między ciastkami (zrobią się z nich „placki”)
  8. Piecz 10-12 minut jedną blachę jednocześnie,przekręcając blachę w połowie pieczenia.
  9. Wyjmij z piekarnika,wyłóż na kilka minut na kratkę do wystudzenia i podawaj. Najlepsze są tego samego dnia.W miarę upływu czasu robią się wilgotne.
Smacznego!

Share the post "Ciasteczka z truskawkami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, słodkości, truskawki, wanilia, wypieki

« Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami
Lasagne bolognese z pieczarkami »

Comments

  1. Wiewióra says

    10 maja 2013 at 21:01

    obłędnie wyglądają 🙂 pożarłabym wszystkie na raz 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    10 maja 2013 at 21:02

    🙂

    Odpowiedz
  3. gin says

    11 maja 2013 at 17:54

    Wyglądają cudnie, musiały smakować jak lato 🙂

    Odpowiedz
  4. claudiau says

    11 maja 2013 at 20:30

    Jestem pod wrażeniem, ciasteczek nie robiłam jeszcze z truskawkami, nie sądziłam nawet, że się da 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 maja 2013 at 21:22

      A jednak:) Mają tylko tą jedną malutką wadę,że trzeba je zjeść tego samego dnia, bo od tych truskawek miękną.

      Odpowiedz
  5. Łucja says

    13 maja 2013 at 12:55

    ale słodziaki 🙂 i jekie zachęcające zdjęcie 😀 pozdrawiam!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 maja 2013 at 14:23

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Makaron z kurczakiem z jednej patelni / One pot chicken pasta

Makaron z kurczakiem z jednej patelni / One pot chicken pasta

Surowka-z-mlodej-kapusty-Young-cabbage-salad

Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress