Odkąd pojawiły się na rynku truskawki, staram się wykorzystywać je gdzie tylko mogę. Tym razem trafiły do ciasteczek i były pyszne! Robi się je szybko i bez większego wysiłku.Polecam!
Ciasteczka z truskawkami (ok.24 szt.)
Składniki:
- 120 g niesolonego masła, w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g truskawek,pokrojonych na plasterki
- 2 łyżki białego cukru
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC i przygotuj 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia
- W miseczce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru i odstaw,by puściły soki
- W misce miksera umieść cukry z masłem i wanilią i ubij je do białości.
- Dodaj jajko i miksuj do połączenia składników.
- Wyłącz mikser,dodaj mąkę,sodę i sól.Miksuj na niskiej prędkości tylko do połączenia się składników.
- Wyłóż truskawki na ręcznik papierowy i w miarę możliwości je osusz. Następnie dodaj je do ciasta,bardzo delikatnie mieszając.
- Wyłóż po łyżce ciasta na blachy do pieczenia,pozostawiając trochę miejsca między ciastkami (zrobią się z nich „placki”)
- Piecz 10-12 minut jedną blachę jednocześnie,przekręcając blachę w połowie pieczenia.
- Wyjmij z piekarnika,wyłóż na kilka minut na kratkę do wystudzenia i podawaj. Najlepsze są tego samego dnia.W miarę upływu czasu robią się wilgotne.
Smacznego!
obłędnie wyglądają 🙂 pożarłabym wszystkie na raz 🙂
🙂
Wyglądają cudnie, musiały smakować jak lato 🙂
Jestem pod wrażeniem, ciasteczek nie robiłam jeszcze z truskawkami, nie sądziłam nawet, że się da 😀
A jednak:) Mają tylko tą jedną malutką wadę,że trzeba je zjeść tego samego dnia, bo od tych truskawek miękną.
ale słodziaki 🙂 i jekie zachęcające zdjęcie 😀 pozdrawiam!!
Dziękuję:)