Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta

Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta"

  • Facebook
  • X

Zainspirowana filmikiem, który udostępniłam niedawno na moim fp na Facebooku, postanowiłam podjąć wyzwanie i przygotować kurczaka hasselback z ricottą i szpinakiem. Generalnie jest to nawiązanie do szwedzkich ziemniaczków, które nacina się w specyficzny sposób nadziewa a następnie zapieka w piekarniku. Tym razem padło na piersi kurczaka, którego nacięcia wypełnia się smażonym szpinakiem z ricottą i gałką muszkatołową, a następnie zapieka z ulubionym serem żółtym. Jest to bardzo fajny i widowiskowy przepis, a równocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta

Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 g ricotty
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • starty ser do posypania
  • słodka lub ostra mielona papryka, do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 o C. Przygotuj blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia lub tak jak ja patelnię żeliwną.
  2. Na małej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć szpinak i i smaż mieszając przez minutę do zwiędnięcia. Dodaj ricottę i chilli i podsmaż razem przez chwilę. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
  3. Natnij piersi w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i dopraw solą i pieprzem.
  4. Napełnij nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posyp startym serem i papryką i umieść na przygotowanej blaszce. Na tym etapie można włożyć kurczaka do lodówki i upiec w terminie późniejszym. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmij i podawaj.

Smacznego!

Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta

English version

Hasselback chicken with spinach and ricotta

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 chicken breasts
  • 50 g ricotta
  • 100 g baby spinach leaves
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1 small red chilli, seeds removed, finely chopped
  • 1/4 tsp ground nutmeg
  • salt, pepper
  • grated cheese, to top
  • paprika, to sprinkle

Preparation:

  1. Pre-heat oven to 200 oC. Line a baking tray with non-stick baking paper to save on washing up or cast iron skillet.
  2. Heat a small pan with oil on medium heat, toss the baby spinach leaves and cook for a minute or two, stirring, until wilted. Add the ricotta and chilli and mix together. Season with nutmeg, salt and pepper to taste.
  3. Make several cuts with a sharp knife across the width of the chicken, about an 2 cm apart, halfway through the breast and season generously with salt and pepper.
  4. Stuff with the ricotta mixture into the cuts, sprinkle grated cheese and paprika on top and bake for 25-30 minutes or until the chicken is cooked through and the juices run clear.

Enjoy!

Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricottaZainspirowałam się tym przepisem.

Share the post "Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kurczak, mięso, obiad, ricotta, ser, szpinak

« Zupa tikka masala / Tikka masala soup
Puree z bobu / Broad bean puree »

Comments

  1. Wypieki Beaty says

    6 lipca 2016 at 11:43

    Wygląda czadowo 🙂 super pomysł 🙂

    Odpowiedz
    • ania gotuje says

      16 marca 2021 at 15:26

      Kurczak zapiekany z serem i szpinakiem wygląda mega soczyście. Lubie takie połączenia. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam. Ania.

      Odpowiedz
  2. Dzi says

    6 lipca 2016 at 12:18

    A jaki pyszny! 🙂

    Odpowiedz
  3. kamka says

    6 lipca 2016 at 15:26

    Ależ świetnie wygląda! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Wiewióra says

    6 lipca 2016 at 20:30

    ależ soczyście wyglądają 🙂 bardzo smakowite 🙂

    Odpowiedz
  5. zetes says

    13 lipca 2016 at 10:50

    Mam pytanie. Czy te nacięcia wykonujemy w poprzek fileta, czy wzdłuż?
    Wygląda baaardzo apetycznie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lipca 2016 at 11:39

      Proponuję w poprzek:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zestawienie Wielkanocnych pyszności - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    4 marca 2018 o 16:11

    […] Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta […]

    Odpowiedz
  2. Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta | FlyB Kulinaria pisze:
    21 maja 2019 o 12:13

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya

Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem

Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

Brakuje Ci składników do gotowania? Zamów zakupy z dodatkowymi zniżkami!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress